INS: Statistici privind producția de carne în luna aprilie 2014
În luna aprilie 2014, faţă de luna precedentă, numărul animalelor şi al păsărilor sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora au crescut la bovine, ovine şi caprine şi păsări, iar la porcine au scăzut, informează buletinul oferit de Institutul Național de Statistică.
În comparaţie cu aceeaşi lună a anului 2013, numărul animalelor şi al păsărilor sacrificate şi greutatea lor în carcasă au crescut la ovine şi caprine şi păsări, iar la bovine şi porcine au scăzut.
Producția de carne în aprilie 2014 comparativ cu martie 2014
Numărul total de bovine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 13,7%, respectiv cu 24,5%. În unităţile industriale specializate numărul de bovine sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora au crescut cu 10,0%, respectiv cu 10,2%. În luna aprilie 2014, ponderea bovinelor sacrificate în unităţile industriale specializate a fost de 19,0% din totalul sacrificărilor de bovine.
Numărul total de porcine sacrificate şi greutatea acestora în carcasă au scăzut cu 2,9%, respectiv cu 1,1%. În luna aprilie 2014, sacrificările de porcine în unităţile industriale specializate au reprezentat 95,9% din totalul porcinelor sacrificate. Numărul de porcine sacrificate în unităţile industriale specializate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 27,6%, respectiv cu 22,9%.
Numărul total de ovine şi caprine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au crescut de 7,0 ori, respectiv de 6,2 ori. Tăierile în unităţile industriale specializate, care au o pondere de 4,2% din totalul sacrificărilor de ovine şi caprine au crescut atât numeric cât şi la greutatea în carcasă de 23,7 ori, respectiv de 12,8 ori.
Numărul total al păsărilor sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora au crescut cu 20,6%, respectiv cu 23,8%. În unităţile industriale specializate s-au realizat 80,0% din totalul tăierilor de păsări. Sacrificările în acest tip de unităţi au crescut atât la numărul de păsări sacrificate cât şi la greutatea în carcasă a acestora cu 6,1%, respectiv cu 5,9%.
Producția de carne în luna aprilie 2014 comparativ cu aprilie 2013
Numărul total de bovine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au scăzut cu 22,7%, respectiv cu 25,6%. Sacrificările de bovine în unităţile industriale specializate şi greutatea lor în carcasă au scăzut cu 8,3%, respectiv cu 4,4%.
Numărul total de porcine sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora au scăzut cu 5,3%, respectiv cu 7,6%. Sacrificările de porcine în unităţile industriale specializate au crescut atât numeric, cât şi la greutatea în carcasǎ cu 7,7%, respectiv cu 2,2%.
Numărul total de ovine şi caprine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 43,2%, respectiv cu 30,7%. Sacrificările de ovine şi caprine în unităţile industriale specializate şi greutatea lor în carcasă au crescut de 2,8 ori, respectiv de 2,6 ori.
Numărul total al păsărilor sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora au crescut cu 10,9%, respectiv cu 14,6%. În unităţile industriale specializate s-au înregistrat creşteri atât la numărul păsărilor sacrificate cât şi la greutatea în carcasă a acestora cu 4,4%, respectiv cu 4,1%.
În perioada aprilie 2013 – aprilie 2014, cele mai mari creşteri ale greutăţii în carcasă s-au înregistrat în lunile aprilie şi decembrie la ovine şi caprine, respectiv la porcine, când au loc sacrificările tradiţionale ocazionate de sărbătorile de Paşte şi Crăciun.