Industria carnii: Greutatea animalelor abatorizate, in scadere anul trecut
Greutatea animalelor destinate sacrificǎrii pentru consum a scazut in 2010 la toate speciile, comparativ cu 2009, in timp ce productiile de lana, oua si lapte au scazut anul trecut, arata datele publicate joi de Institutul National de Statistica (INS).
Astfel, greutatea animalelor si pasarilor destinate sacrificarii pentru consum a scazut cu 9,6%, scaderile provenind de la bovine (-22,3%), pasari (-8,8%), porcine (-5,5%) si de la ovine si caprine (-3,8%).
Productia totala de lapte a fost cu 12,9% mai mica, iar la productia de lana s-a inregistrat o scadere de 8,5%. Productia totala de oua a scazut cu 0,2%.
Potrivit INS, in anul 2010, comparativ cu anul 2009, structura pe sortimente a productiei de carne a inregistrat urmatoarele fenomene: a crescut ponderea productiei de carne de porcine (+1,9 puncte procentuale), de ovine si caprine (+0,4 puncte procentuale), de pasare (+0.3 puncte procentuale) si a scazut ponderea productiei de carne de bovine (-2,6 puncte procentuale), iar ponderea productiei de carne la alte specii a ramas constanta.
Productia totala de lapte de vaca in anul 2010 a fost de 42.585 mii hectolitri (inclusiv consumul viteilor), cu 7.681 mii hectolitri (-15,3%) sub nivelul anului precedent. In toate regiunile de dezvoltare s-au inregistrat scaderi: Nord-Vest (-7,9%), Centru (-8,0%), Vest (-10,4%), Sud-Est (-13,1%), Nord-Est (-15,6%), Sud-Vest Oltenia (-19,2%), Sud Muntenia (-29,0%) si Bucuresti-Ilfov (-31,4%).