Ghidul cumpărătorului avizat: cum alegem ouăle de Paşti?
Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România a dat publicităţii, astăzi, un scurt ghid adresat celor care fac cumpărături în această perioadă pentru tradiţionala masă de Paşti.
Pe masa oricărui creştin ortodox, în Sfânta Zi de Paşti, se găsesc ouă roşii. APC România îi sfătuieşte pe consumatori să nu uite că prospeţimea este cea care ar trebui să ne preocupe în primul rând, deoarece numai alimentele proaspete ne pot asigura întreaga cantitate de nutrienţi existentă în acestea, în plus, ne putem proteja şi de eventuale toxiinfecţii alimentare generate de alimentele în curs de alterare.
Oul – ce trebuie să ştim despre ştampila aplicată pe coaja oului
În comerţ, ouăle se vând în cofraje de 6, 10, 15 si 30 de bucăţi. În conformitate cu H.G. nr. 415/2004 privind regimul de comercializare a ouălor, însoţită de Normele metodologice de aplicare, pe fiecare ou trebuie să fie aplicate, prin ştanţare, următoarele informaţii, în ordinea de mai jos:
– sistemul de creştere al găinilor, este reprezentat de o cifre de la 0 la 3, astfel:
- cifra 0 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în sistem ecologic;
- cifra 1 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în aer liber;
- cifra 2 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în hale, unde se pot deplasa;
- cifra 3 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în baterii îmbunătăţite.
– un cod de două litere care reprezintă țara de origine (România – RO, Polonia – PL, etc.);
– un cod de două litere care reprezintă judeţul (Buzău – Bz, Bacău – Bc, etc.);
– un cod de trei cifre, de la 001 la 999 care reprezintă numărul de ordine în cadrul judeţului.
Totodată, se aplică, tot prin ştanţare, pe fiecare ou, data durabilității minimale (DDM), care este data până la care ouăle pot fi consumate. Data durabilităţii minimale trebuie fixată la mai puţin de 28 de zile după data ouatului.
Cele două categorii de informaţii se aplică pe fiecare ou supus comercializării.
Exemplu de ştanţare pe ou
Codul alfanumeric 3ROBZ012, urmat de codul D.D.M. 21.05.13, se interpretează după cum urmează: oul provine de la o găină crescută în baterii modernizate (cifra 3), țara de origine este România, crescătorul de păsări se află în judeţul Buzău, iar 012 reprezintă un număr de ordine acordat producătorului, oul poate fi consumat până la data de 21 mai 2013, inclusiv.
Pe ambalajul de comercializare (cofraj) trebuie sa fie menţionate, cu caractere vizibile şi lizibile, informaţii referitoare la:
- Mărimea/greutatea oului, există următoarea clasificare după greutate: ouă XL (73g și peste), ouă L ( de la 63g până la 73), ouă M (de la 53 g până la 63) și ouă S (sub 53 g);
- Numărul de ouă aflate în ambalajul de comercializare (cofraj);
- Clasa de calitate (ouă categoria A sau ouă proaspete, ouă categoria B sau ouă calitatea a doua);
- Numele sau denumirea și adresa unităţii care a ambalat sau a celei pentru care se ambalează ouăle;
- Țara de origine;
- Termenul de valabilitate, urmat de recomandările de depozitare;
- Metoda de producţie/sistemul de creştere al găinilor (0,1,2 sau 3).
Opţional, pe cofraj mai pot fi menţionate: preţul de vânzare, indicaţii despre modul de furajare a găinilor ouătoare, informaţii nutriţionale la 100g produs sau pentru un ou cu greutate medie (53 grame), informaţii care să promoveze vânzarea ouălor cu condiţia ca acestea şi modul în care sunt alcătuite sa nu inducă în eroare consumatorul.
Important de ştiut!
Ouăle nu se spală, respectiv nu se curăţă înainte sau după clasificarea lor. Ouăle nu se supun niciunui tratament de conservare, nu se păstrează în spaţii refrigerate (unde temperatura este menţinută artificial sub + 5 ⁰C). După cumpărare, ouăle se păstrează în frigider. Dacă de la data ouatului au trecut mai puţin de nouă zile, ouăle sunt considerate extra proaspete, după 9 zile de la data ouatului până la a 27 zi după data ouatului, ouăle sunt considerate proaspete.
Calitatea unui ou depinde de sistemul de creştere al găinilor (0, 1, 2 si 3) şi de hrana administrată acestora. Ouăle cele mai gustoase şi hrănitoare sunt cele provenite de la găini crescute în sistem ecologic, unde există norme stricte legate de suprafaţa, dar şi de furajele care se administrează acestora. Aceste ouă sunt marcate cu cifra 0.
La polul opus se afla ouăle provenite de la găini crescute în baterii modernizate. Preţul ouălor depinde de cantitatea de ouă cumpărate, greutatea acestora și modul în care au fost crescute găinile (0, 1, 2 și 3).
În perioada 22–28 aprilie, APC Romania a realizat o cercetare de piaţă referitoare la preţul ouălor practicat de marile magazine din Bucureşti.
Preţul ouălor Paşti 2013
Prețurile practicate pentru ouă, în urma prelucrării informaţiilor culese de reprezentanţii APC, sunt următoarele:
- preţul unui ou ecologic dintr-un cofraj de 10 ouă variază de la 1,2 lei la 1,5 lei;
- preţul unui ou mărimea XL dintr-un cofraj de 6 ouă, provenit de la găini crescute în baterii, variază între 71 de bani şi 83 de bani;
- preţul unui ou mărimea L dintr-un cofraj de 10 ouă, provenit de la găini crescute în hale, variază între 70 de bani şi 80 de bani;
- preţul unui ou mărimea M dintr-un cofraj de 30 de ouă, provenit de la găini crescute în baterii, variază între 30 de bani şi 53 de bani.
Potrivit APC România, ouă mărimea S nu au fost găsite la comercializare.
În comerţ găsiţi şi ouă gata vopsite. Acestea provin numai de la găini crescute în baterii, iar preţul unui ou vopsit variază de la 1,55 lei la 1,66 lei.
Pe acelasi subiect:
- Prețul ouălor 2014: cât costă ouăle în perioada sărbătorilor de Paști
- Avicultură: Normele de clasificare a ouălor în România
- Deşi s-au ieftinit la poarta fermei, ouăle sunt mai scumpe în magazine
- Cu doar trei producători, Aradul oferă cumpărătorilor cel mai mic preţ la ouă din România
- Paşte 2011: Miei mai scumpi, ouă mai ieftine