Fructele uscate, la fel de sănătoase ca cele proaspete, susţin mai mulţi cercetători americani
Concepţia potrivit căreia fructele uscate nu sunt la fel de sănătoase precum cele proaspete, pe motiv că au un conţinut ridicat de zahăr, a fost infirmată de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Minnesota din Statele Unite ale Americii şi de specialiştii de la Universitatea Leeds din Marea Britanie.
Experţii recomandă includerea în dieta zilnică a fructelor uscate, precum caisele, merele, curmalele, smochinele, stafidele şi prunele, motivând că acestea sunt surse excelente de fibre solubile, informează Yahoo News, citat de Gândul. Cercetătorii au precizat că fructele uscate au un indice glicemic scăzut şi joacă un rol important în prevenirea simptomelor diferitelor tulburări metabolice, spune dr. Daniel D. Gallaher, coordonatorul studiului realizat în SUA.
Pe lângă faptul că sunt bogate în fibre, aceste fructe conţin un număr de compuşi bioactivi, precum şi vitamine şi minerale, unice pentru fiecare fruct în parte. Datorită componentei lor antioxidante, fructele uscate inhibă evoluţia cancerului, previn afecţiunile cardiovasculare şi inflamaţiile interne.
Specialiştii au respins cu această ocazie convingerea larg răspândită că fructele uscate ar avea un conţinut ridicat de zahăr, atrăgând atenţia că atunci nivelul zahărului natural şi cel al caloriilor nu sunt mai mari decât în fructele proaspete.
Fructele uscate au fost incluse deja pe lista produselor recomandate pentru consumul zilnic în Argentina, Australia, Canada, Franţa, Germania, Italia, Suedia, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii.
Pe lângă calitatea nutriţională importantă, fructele uscate pot rezista un timp mai îndelungat decât cele proaspete, sunt uşor de stocat, de transportat şi, cel mai important, ele sunt disponibile pe tot parcursul anului. Cercetătorii recomandă pentru consum fructele uscate fără adaos de sulfiţi.
Pe acelasi subiect:
- Germania: Patru persoane au murit în urma răspândirii unei bacterii intestinale prin consumul de legume crude
- Doua companii din sectorul legume fructe, amendate de Consiliul Concurentei
- Guvernul a iniţiat un nou program de stimulare a producătorilor de legume şi fructe
- Dr. ing. Felicia Paşca: Particularitǎţi de fructificare la diferite specii pomicole
- Gorj: 1,3 tone de fructe, confiscate de poliţişti