Fermierii timiseni din sectoarele vegetal si zootehnic se unesc

| Actualitate | de

Etichete: , , , ,

Fermierii timiseni din sectoarele vegetal si zootehnic se vor uni in aceeasi asociatie, pentru a le fi mai eficiente actiunile menite sa le rezolve problemele, a declarat economistul Nicolae Oprea, secretarul Asociatiei Producatorilor de Cereale si Plante Tehnice Timis, informeaza Agerpres.

„De luni, luam masuri de extindere a o obectului de activitate al asociatiei, la solicitarea unui numar crescand de fermieri, care vor sa faca parte din asociatia noastra”, a motivat Oprea.

Potrivit acestuia, una dintre cele mai spinoase probleme este conflictul dintre procesatorii de lapte si crescatorii de animale, deoarece, a spus Oprea, laptele este impartit in doua categorii, respectiv, „conform” si „neconform„. Oprea explica faptul ca „procesatorii si statul profita de aceasta clasificare pentru a-i exploata si umili pe crescatorii de animale” si da ca exemplu faptul ca, desi laptele „neconform” este procesat, producatorul nu primeste nicio subventie si chiar suporta penalizari, iar pentru o cantitate de 6.000 de kilograme de lapte „conform”, el primeste subventie pentru o cantitate mult mai mica.

Presedintele Asociatiei Producatorilor de Cereale si Plante Tehnice Timis a mai remarcat si faptul ca lipsa de organizare a crescatorilor de animale ii face pe acestia foarte vulnerabili in fata comerciantilor, deoarece statul nu le apara interesele. Cele mai mari nemultumiri ale acestora se refera la modificarea stasului laptelui si la diferenta foarte mare de pret a laptelui de la poarta fermei pana la magazin. „Stasul a fost ridicat de la 3,5% grasime la 3,7% si de aici pornesc numeroase penalizari si pierderi, in defavoarea crescatorilor de animale. De asemenea, un kilogram de lapte costa la poarta fermei sase-noua bani, iar in galantarele supermarketurilor pretul ajunge chiar la sase lei„, a explicat Nicolae Oprea.

O alta mare problema a celor din sectorul agronomic o reprezinta subventiile si, a aratat Oprea, desi Ministerul Agriculturii ofera un anumit sprijin in zootehnie, acesta ajunge foarte greu la destinatarul din agricultura. De pe lista nemultumirilor care i-au determinat pe fermieri sa se uneasca nu lipseste criza spatiului de pasunat, astfel ca fermieriinu pot inchiria, dar nici concesiona aceste terenuri pentru a le intretine si a le utiliza in scopul hranirii animalelor. Din aceasta cauza, de multeori, se ajunge la lupte aprige, chiar in instante, intre primarii si fermieri, dar si intre proprietarii de pamanturi si fermieri, fiindca animalele ajung, de multe ori, pe aceste terenuri proprietate privata, pe care le distrug.

Incepand de pe 17 noiembrie, asociatia va lua masuri de extindere a obiectului de activitate si isi va schimba denumirea in Asociatia Producatorilor de Cereale, Plante Tehnice si a Crescatorilor de Animale Timis.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

26.01.2022 - 8:21
ion spune: se pare ca singurul abator din gilau este de pasari ,domnul maghiaru sa lasat pagubas cu carnea de iepure raspunde

26.01.2022 - 8:17
Anonim spune: se pare ca singurul abator din gilau este de pasari ,domnul maghiaru sa lasat pagubas cu carnea de iepure raspunde

17.10.2021 - 12:11
CRUCERU ȘTEFAN spune: Am trăit în Grecia 5 ani _ acolo utilajele agricole circulau fără restricții .,mai puțin pe autostrăzi.La noi de ce nu se poate ? .Motocoltoarele de ce pot ? .Toate utilajele agricole , să poată să se deplaseze la terenul care trebuie lucrat fără restricții. raspunde

11.08.2021 - 8:29
Badoi maria spune: Pentru mine este o planta cultivata necunoscuta, dar am întâlnit-o în păduri. E cunoscuta ca umbra epurelui. Se cultiva ca planta decorativa fiind f.bigata în masa foliara. M-ar interesa plantarea în câmp. În speranța că mă ajutați, va mulțumesc. raspunde

16.02.2021 - 5:41
Elena Barbu spune: Număr de telefon la numărul 9 Rebeca santplant raspunde

01.02.2021 - 10:44
Vasile Bouleanu spune: De ce nu gasesc acest soi si pe Wikipedia ? raspunde