Fermierii sibieni au blocat două ore principala arteră din Sibiu
Aproximativ 40 de utilaje agricole au blocat joi, timp de două ore, principala arteră a Sibiului, în faţa Prefecturii, într-un protest organizat de Confederaţia Agrostar, fermierii scandând împotriva Guvernului, pe care îl acuză de starea proastă a agriculturii şi lipsa subvenţiilor pentru motorină.
Fermierii au scandat „Jos Guvernul”, în timp ce preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din judeţul Sibiu, Marcel Andrei, a transmis prefectului de Sibiu nemulţumirile agricultorilor.
„Suntem nenulţumiţi de situaţia agriculturii, în general, în ţară, de subvenţiile la motorină. Suntem acuzaţi că facem evaziune fiscală în sector, când noi cerem de trei ani evaluarea evaziunii fiscale din sector pentru că nu producătorul agricol e cel care face evaziune fiscală, sunt cu totul alţii. Şi evaziunea fiscală, chiar dacă va trebui eliminată, nu va putea fi eliminată de producători, pentru că nu au nicio competenţă. Sunt alte organie abilitate ale statului care trebuie să se ocupe de acest lucru”, a declarat Marcel Andrei.
Acesta susţine că agricultura românească este în „moarte clinică”, iar vinovatul principal este actualul Guvern.
„Noi spunem că suntem în moarte clinică. Vrem să mai salvăm, dacă se poate, ceea ce mai putem salva. Dacă nu, ştiţi că la cineva care e în moarte clinică se aşteaptă să fie chemat preotul, să îi cânte prohodul. Acutalul Guvern a pus bomboana pe colivă, a făcut ca agricultura românească să ajungă într-o stare critică”, a mai afirmat Marcel Andrei.
La rândul său, prefectul de Sibiu Constantin Trihenea le-a transmis protestatarilor că procedura de acordare a subvenţiilor este în derulare.
„Procedura subvenţionării din surse europene şi naţionale prevede ca, până în 2013, România să îşi reducă gradual contribuţiile, până când acestea vor fi în totalitate din fonduri europene. Subvenţia naţională CNDP, ea există, şi este în total de 34 milioane de euro, pentru ovine şi caprine. Procedura nu este în întârziere, ci în derulare, sumele pe cap de animal urmând a fi comunicate după ce se încheie faza de verificare a cererilor”, a spus Trihenea.
Acesta a adăugat că lista cu cele 25 de revendicări ale agricultorilor va fi trimisă la Bucureşti, instituţiilor competente, pentru a o studia şi indica soluţii de rezolvare.
Pe acelasi subiect:
- Subvenția pe cap de animal din 2014: crescătorii de animale sunt deciși să protesteze
- O nouă stație de compostare construită în Sibiu va produce anual 6.500 de tone de compost
- Târg de produse tradiționale în curtea Ministerului Agriculturii
- Sibiu: Festivalul „Bujorul de munte” se desfășoară în perioada 5-6 iulie
- Situația crescătorilor de animale din județul Sibiu