Fermierii made in Texas pun în practică în Ardeal învăţăturile din SUA
Se numesc Valentin şi Paul. Au 29, respectiv 28 de ani. Primul este director de dezvoltare, al doilea zootehnist şef. Tatăl lor, Olimpiu, se ocupă de achiziţiile de animale și de abator, iar mama lor, Carmen, de partea financiar-contabilă. Sunt familia Șoneriu sau, mai bine zis, familia Carmolimp, şi deţin o afacere integrată de 45 de milioane de euro în domeniul cărnii, de care părinţii se ocupă din 1991 şi pe care copiii trebuie să o ducă acum la următorul nivel.
Pornit în 1991 ca o afacere de comerţ – cu un magazin generalist, cum erau mai toate la acea vreme – la Victoria, un orășel de provincie cu doar câteva mii de locuitori, Carmolimp a trecut cu ceva timp în urmă de la caracterul local la cel regional și, mai nou, naţional. „A fost o dezvoltare care a venit de la sine, nu a existat neapărat o strategie în acest sens de la bun început. De multe ori, o activitate ne-a condus către alta și tot așa. Ce-i drept, uneori au mai contat și oportunităţile din piaţă, ambiţia sau hazardul”, povesteşte acum Valentin Șoneriu, fiul cel mare şi cel care a luat în mâini strategia de dezvoltare a companiei.
La cei 29 de ani pe care îi are, pe Valentin Șoneriu l-ai putea confunda cu un puștan abia ieșit de pe băncile școlii. Lucrează însă de şapte ani în afacerea familiei şi se ocupă de eficientizare. Afacerea este dezvoltată în sistem integrat: de la agricultură, zootehnie, industrie alimentară si până la comerţ.
Faptul că Valentin și Paul se implică în afacere nu înseamnă că părinţii se pregătesc de retragere. Nici vorbă de aşa ceva. Numai că acum a venit rândul noii generaţii să se manifeste, adică să demonstreze ce poate, după zece ani de școală în Texas, patria fermierilor americani. Este adevărat că în România există şi businessuri de agricultură sau carne în care predarea de ştafetă s-a făcut deja: la producătorul de mezeluri Kosarom, cei doi fii ai fondatorului Neculai Apostol sunt de multă vreme implicaţi în afacere, iar la TCE 3 Brazi, Culiţă Tărâţă şi-a transferat participaţiile de la firmele deţinute pe numele celor trei copii. Nu este cazul însă la Carmolimp, unde cei patru membri ai familiei vor să dezvolte în continuare afacerea împreună.
Valentin Șoneriu nu exagerează când spune că o parte din creşterea firmei a ţinut de hazard: al doilea moment important din istoria Carmolimp – intrarea pe piaţa de mezeluri – a venit o dată cu ideea unui fost contabil de la fabrica de stat de profil din Făgăraş – care mergea bine pe vremuri. Olimpiu şi Carmen Şoneriu s-au apucat de treabă, iar în 1993 inaugurau la Viştea de Sus, în judeţul Braşov, un abator şi fabrica de mezeluri. Inaugurarea a fost o bucurie, dar şi începutul unui nou lanţ de nevoi: şi-au dat seama că au nevoie de materie primă. Astfel au apărut fermele de porci, vaci şi păsări, iar ulterior şi segmentul de agricultură, necesar pentru asigurarea hranei animalelor.
Citeste mai mult in Forbes
Pe acelasi subiect:
- Daniel Constantin: Investiți în agricultură!
- Industria cărnii: Carmolimp vrea să se extindă prin achiziţia unor mici producători de mezeluri
- Se anunță scumpiri la carnea de porc
- Carmolimp mizează pe desfacerea prin intermediul supermarketurilor
- Potential Romaniei in pomicultura este urias. Romania LIbera prezinta cazul unui fost miner care, cu salariile compensatorii, a investit intr-o livada profitabila