Fermierii made in Texas pun în practică în Ardeal învăţăturile din SUA

| Actualitate | de

Etichete: , , , , ,

Se numesc Valentin şi Paul. Au 29, respectiv 28 de ani. Primul este director de dezvoltare, al doilea zootehnist şef. Tatăl lor, Olimpiu, se ocupă de achiziţiile de animale și de abator, iar mama lor, Carmen, de partea financiar-contabilă. Sunt familia Șoneriu sau, mai bine zis, familia Carmolimp, şi deţin o afacere integrată de 45 de milioane de euro în domeniul cărnii, de care părinţii se ocupă din 1991 şi pe care copiii trebuie să o ducă acum la următorul nivel.

Pornit în 1991 ca o afacere de comerţ – cu un magazin generalist, cum erau mai toate la acea vreme – la Victoria, un orășel de provincie cu doar câteva mii de locuitori, Carmolimp a trecut cu ceva timp în urmă de la caracterul local la cel regional și, mai nou, naţional. „A fost o dezvoltare care a venit de la sine, nu a existat neapărat o strategie în acest sens de la bun început. De multe ori, o activitate ne-a condus către alta și tot așa. Ce-i drept, uneori au mai contat și oportunităţile din piaţă, ambiţia sau hazardul”, povesteşte acum Valentin Șoneriu, fiul cel mare şi cel care a luat în mâini strategia de dezvoltare a companiei.

La cei 29 de ani pe care îi are, pe Valentin Șoneriu l-ai putea confunda cu un puștan abia ieșit de pe băncile școlii. Lucrează însă de şapte ani în afacerea familiei şi se ocupă de eficientizare. Afacerea este dezvoltată în sistem integrat: de la agricultură, zootehnie, industrie alimentară si până la comerţ.

Faptul că Valentin și Paul se implică în afacere nu înseamnă că părinţii se pregătesc de retragere. Nici vorbă de aşa ceva. Numai că acum a venit rândul noii generaţii să se manifeste, adică să demonstreze ce poate, după zece ani de școală în Texas, patria fermierilor americani. Este adevărat că în România există şi businessuri de agricultură sau carne în care predarea de ştafetă s-a făcut deja: la producătorul de mezeluri Kosarom, cei doi fii ai fondatorului Neculai Apostol sunt de multă vreme implicaţi în afacere, iar la TCE 3 Brazi, Culiţă Tărâţă şi-a transferat participaţiile de la firmele deţinute pe numele celor trei copii. Nu este cazul însă la Carmolimp, unde cei patru membri ai familiei vor să dezvolte în continuare afacerea împreună.

Valentin Șoneriu nu exagerează când spune că o parte din creşterea firmei a ţinut de hazard: al doilea moment important din istoria Carmolimp – intrarea pe piaţa de mezeluri – a venit o dată cu ideea unui fost contabil de la fabrica de stat de profil din Făgăraş – care mergea bine pe vremuri. Olimpiu şi Carmen Şoneriu s-au apucat de treabă, iar în 1993 inaugurau la Viştea de Sus, în judeţul Braşov, un abator şi fabrica de mezeluri. Inaugurarea a fost o bucurie, dar şi începutul unui nou lanţ de nevoi: şi-au dat seama că au nevoie de materie primă. Astfel au apărut fermele de porci, vaci şi păsări, iar ulterior şi segmentul de agricultură, necesar pentru asigurarea hranei animalelor.

Citeste mai mult in Forbes

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

05.03.2020 - 12:35
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numarul meu este 0905286325 raspunde

14.02.2020 - 12:14
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numărul meu este 0905287606. raspunde

25.01.2020 - 5:00
Anonim spune: Am pus feromoni si i -am atras din toata pasunea.De cinci ani nj ne ramane un fruct ña livada .Cu insecticid mor dupa ce mananca florile chimizate.Jale fac !!! raspunde

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde