Ferma Băneasa producea iarna şi liliac şi pepeni fără sâmburi

| Actualitate | de

Actualizat: 1 decembrie 2019

Etichete: , ,

Printre numeroasele atribuţii ale secţiei Gospodăria de Partid se afla şi aprovizionarea cu alimente a „tovarăşilor” cu cele mai înalte funcţii de stat şi de partid. În anii ’80, secţia condusă de Mihai Gere deţinea ferme şi întreprinderi în mai toate judeţele ţării.

Dintre toate fermele Gospodăriei de Partid, cea de la Băneasa avea însă un statut special, fiind destinată satisfacerii gusturilor culinare ale cuplului prezidenţial şi ale miniştrilor. Toţi primeau de aici, zi de zi, mezeluri, lactate, zarzavaturi şi flori la preţuri modice. Şi bun, şi ieftin! Aceeaşi fermă pregătea produsele şi pentru diverse recepţii, dineuri, mese festive prilejuite de zile onomastice, precum şi la cantina Comitetului Central.

Despre relaţiile acestei capacităţi agricole speciale şi cuplul Ceauşescu am aflat prin bunăvoinţa unor foşti angajaţi ai întreprinderii, scrie Jurnalul National.

Şi cum obrazul subţire, cu cheltuială se ţine, serele de la Băneasa consumau zeci de mii de lei de la bugetul Gospodăriei de Partid. Pe masa înalţilor demnitari găseai oricând ardei graşi, morcovi şi mai toate zarzavaturile pe care oamenii de rând le plantau şi consumau doar în sezon.

Iar alimentaţia lor era integral bio. Pentru a condimenta produsele, se foloseau, printre altele, boia, cimbru, enibahar, fără coloranţi artificiali. Trucurile creşterii „miraculoase” a legumelor prin folosirea îngră­şămintelor chimice şi a insecticidelor erau de asemenea necunoscute la Băneasa.

Mai presus de toate, alimentaţia „tovarăşului” era o prioritate. Se ştia, bunăoară, că nu consumă brânza şi laptele cu grăsime. Dificil de în­deplinit au fost însă „directivele” împotriva sării, căci preşedintele avea şi diabet şi tensiune. Cum mai puteau „lega” amestecul pentru crenvurştii din carne de viţel, fără să folosească sare?, s-au întrebat atu­nci angajaţii de la secţia de mezeluri.

În vizitele de lucru din ţară şi călătoriile în străinătate, Nicolae Ceauşescu pleca cu containerele de hrană special pregătite de la Gospodăria de Partid. Rar renunţa la produsele special preparate pentru el, după gustul şi rigorile ali­men­taţiei sale. Circula totuşi şi o întâmplare nostimă cu „tovarăşul”. Se spune că la o masă tovărăşească organizată într-una dintre desele sale deplasări în ţară, printre „oamenii muncii”, Nicolae Ceau­şescu ar fi renunţat la mâncarea din farfurie, pentru puiul gras, bine rumenit, al unui comesean. „Staţi, măi, liniştiţi că doar nu o să mă omoare ăştia acum!”, le-ar fi zis atunci însoţitorilor.

Sursa: Jurnalul national
Autor: Florin Mihai

Vezi un reportaj incredibil despre cum a fost defrisata noaptea o livada din curtea SCDP Baneasa, de catre o echipa platita de dezvoltatorii imobiliari din zona.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde

19.02.2019 - 8:01
Anonim spune: Carcasa de iepure,pentru cei interesati 0760510528 raspunde

03.01.2019 - 3:00
DIANA spune: BUNA Am si eu cativa urechiati dc as avrea unde sa ii vand as axtinde numarul lor ,imi poate oferi cineva detaliile necesare ? raspunde

21.11.2018 - 11:39
Popescu Emilian spune: Parerea mea este ca, fiind o cultura mai putin cunoscuta suprafetele vor fi restranse si pe piata nu se vor cauta. Apropo de suprafete, in zona Oltenieii si in mod special in zona Dabuleni ,unde conditile pedo-climatice sunt favorabile cultivarii, la ce suprafete s-a ajuns? Multumim! raspunde