Calaii imobiliarelor: sute de pomi fructiferi din fondul genetic national au fost taiati noaptea la SCDP Baneasa. Adela Barbulescu, directoarea Statiunii, acuza interesele ascunse ale unor rechini imobiliari, care doresc terenul unitatii de cercetare

| Actualitate | de

Actualizat: 1 decembrie 2019

Etichete: , , , ,

Peste 500 de pomi fructiferi aflaţi în Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Pomicolă Băneasa au fost tăiaţi, în noaptea de joi spre vineri, de persoane încă neidentificate, poliţiştii deschizând o anchetă pentru prinderea acestora.

Potrivit poliţiştilor, persoane necunoscute au tăiat 520 de meri din Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Pomicolă Băneasa, pe care i-au lăsat în curtea instituţiei.

Directorul Staţiunii de Cercetare Dezvoltare Pomicolă Băneasa (SCDPB), Adela Bărbulescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că cei peste 500 de pomi, aflaţi pe o suprafaţă de un hectar, au fost tăiaţi cu drujbele, vineri dimineaţă, între orele 5.00 şi 6.00, când a avut loc schimbarea serviciului de pază.

„A fost o echipă destul de numeroasă dacă a reuşit să taie atâţia pomi în numai o oră”, a spus Bărbulescu, adăugând că „cineva din interior” dă informaţii legate de programul pazei.

Adela Bărbulescu a precizat că vor fi luate măsuri împotriva şefului pazei, care nu se afla în incinta staţiunii, „aşa cum s-a întâmplat cam de fiecare dată când au fost probleme”.

Bărbulescu a menţionat că terenul defrişat este în litigiu, fiind gestionat de SCDPB. Ea a explicat că terenul a fost retrocedat de Agenţia Domeniilor Statului, prin compensare, către două persoane, fără să fie consulataţi şi reprezentanţii Staţiunii de Cercetare Dezvoltare Pomicolă Băneasa. Cele două persoane au vândut terenul respectiv altei persoane, care a devenit proprietarul hectarului de tren pe care se aflau toţi cei 520 de pomi fructiferi.

Potrivit directorului SCDPB, au fost făcute mai multe „împroprietăriri dubioase”, bătaia pe terenul staţiunii Băneasa durând de câţiva ani, când mai multe persoane au revendicat o parte din acesta. Terenul este domeniu public, aflat în administrarea Agenţiei Domeniilor Statului (ADS).

Alţi peste 250 de pomi fructiferi din colecţia naţională aflaţi în Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Pomicolă Băneasa au fost tăiaţi, în luna aprilie, de pe o suprafaţă de 3.200 de metri pătraţi. Atunci, cei trei agenţi de pază au observat mai multe persoane care tăiau pomii cu un ferăstrău manual, iar în momentul în care au fost surprinşi, aceştia au fugit.

In februarie 2008, la SCDP Baneasa, aproape 1.000 de copaci au fost excavati ilegal de catre un obscur om de afaceri, Iulian Capeti, care o amenintase telefonic pe directoarea statiunii Baneasa. „Anul trecut, in septembrie, am fost sunata pe telefonul mobil si mi s-a spus: luati-va pomii de pe terenul meu”, a declarat aceasta, intr-un interviu acordat revistei Hortipedia.

  1. Merele romanesti, specie pe cale de disparitie » Recolta - 20-12-2008, 12:57

    […] Distrugerea livezilor […]

  2. laszlo h - 25-12-2008, 12:05

    niste criminali! asta s-a intamplat cu toate statiunile pomicole din tara!

  3. Ferma Băneasa producea iarna şi liliac şi pepeni fără sâmburi » Recolta – info agricultura 24h - 23-2-2009, 16:13

    […] un reportaj incredibil despre cum a fost defrisata noaptea o livada din curtea SCDP Baneasa, de catre o echipa platita de dezvoltatori…. trimite articolul pe […]

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde

19.02.2019 - 8:01
Anonim spune: Carcasa de iepure,pentru cei interesati 0760510528 raspunde

03.01.2019 - 3:00
DIANA spune: BUNA Am si eu cativa urechiati dc as avrea unde sa ii vand as axtinde numarul lor ,imi poate oferi cineva detaliile necesare ? raspunde

21.11.2018 - 11:39
Popescu Emilian spune: Parerea mea este ca, fiind o cultura mai putin cunoscuta suprafetele vor fi restranse si pe piata nu se vor cauta. Apropo de suprafete, in zona Oltenieii si in mod special in zona Dabuleni ,unde conditile pedo-climatice sunt favorabile cultivarii, la ce suprafete s-a ajuns? Multumim! raspunde