Evaziune de 5 miliarde de euro. Fiscul doljean cere timbru pe fiecare pâine

| Financiar, Procesare | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete: , , , ,

Sărăcia îi împinge pe români să consume produse vândute la negru. Fiscul doljean cere timbrarea pâinii, din cauză că brutăriile şi cuptoarele de pâine deţin recordul absolut la evaziunea fiscală. Conform statisticilor, evaziunea fiscală din neimpozitarea comerţului subteran cu pâine, carne, lapte, cereale sau fructe se ridică la 5 miliarde de euro.

Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj a propus Ministerului de Finanţe să eticheteze fiecare pâine produsă, după modelul timbrelor pentru alcool şi tutun. Eugen Călinoiu, directorul DGFP Dolj, a declarat pentru „Adevărul de Seară” că a lansat propunerea ca măsură de combatere a evaziunii fiscale în domeniul cerealelor şi panificaţiei, neregulă aflată la cote alarmante în judeţ.

„Prin etichetarea pâinii, produsul poate fi controlat mai bine şi, astfel, evaziunea fiscală din domeniu ar scădea considerabil. Aceste etichete, ca şi la alcool sau tutun, vin de la Ministerul Finanţelor şi ar putea fi falsificate mai greu”, este de părere şeful Fiscului doljean. Acesta nu a specificat dacă timbrul care ar urma să fie lipit pe fiecare pâine va fi comestibil sau nu:

„Deocamdată este doar o propunere. Dacă va fi aprobată, vom vedea ce fel de etichete vor fi lipite”. Ideea de etichetare a produselor de panificaţie a mai fost lansată în 2006, de către Aurel Popescu, preşedintele ROMPAN (Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse făinoase). Şi el spera pe atunci ca românii să mănânce pâine timbrată. Proiectul s-a rătăcit undeva pe la Ministerului Justiţiei, ultima instituţie care mai trebuia să-şi dea avizul.

Şi de această dată, mai rămâne ca autorităţile centrale să-şi dea seama că prin etichetarea pâinii produsul poate fi controlat mai bine şi, astfel, evaziunea fiscală din domeniu ar putea scădea considerabil. „Celui care este prins că vinde o pâine fără timbru i se va închide brutăria a doua zi”, este de părere Călinoiu.

Cât pierde statul din neimpozitarea comerţului subteran cu pâine

Statul român pierde anual 5 miliarde de euro din neimpozitarea comerţului subteran cu pâine, carne, lapte, cereale sau fructe. Cele mai afectate de evaziunea fiscală sunt industria panificaţiei, cărnii şi laptelui. Dacă oficial românii cumpără carne în valoare de 3 miliarde de euro, pe piaţa neagră se mai comercializează carne în valoare de 1,5-2 miliarde de euro. Brutăriile şi cuptoarele de pâine deţin însă recordul absolut la evaziunea fiscală, cu 75% din produse vândute fără ca statul să beneficieze de impozite şi taxe.

Piaţa reală a pâinii este estimată la peste un miliard de euro. Piaţa fiscalizată este estimată de producătorii din domeniu la numai 250 milioane de euro. Restul produselor sunt vândute fără a se elibera bonuri fiscale, întregul profit intrând în buzunarul producătorilor şi comercianţilor. Aurel Popescu, preşedintele Rompan declara recent: “Evaziunea fiscală este singura în creştere anul acesta. În ceea ce priveşte domeniul cerealelor, panificaţiei şi morăritului pot spune că aici, în primele trei luni ale anului, evaziunea fiscală a crescut cu 3%-5%”.

Citeste mai mult in Adevarul

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

26.01.2022 - 8:21
ion spune: se pare ca singurul abator din gilau este de pasari ,domnul maghiaru sa lasat pagubas cu carnea de iepure raspunde

26.01.2022 - 8:17
Anonim spune: se pare ca singurul abator din gilau este de pasari ,domnul maghiaru sa lasat pagubas cu carnea de iepure raspunde

17.10.2021 - 12:11
CRUCERU ȘTEFAN spune: Am trăit în Grecia 5 ani _ acolo utilajele agricole circulau fără restricții .,mai puțin pe autostrăzi.La noi de ce nu se poate ? .Motocoltoarele de ce pot ? .Toate utilajele agricole , să poată să se deplaseze la terenul care trebuie lucrat fără restricții. raspunde

11.08.2021 - 8:29
Badoi maria spune: Pentru mine este o planta cultivata necunoscuta, dar am întâlnit-o în păduri. E cunoscuta ca umbra epurelui. Se cultiva ca planta decorativa fiind f.bigata în masa foliara. M-ar interesa plantarea în câmp. În speranța că mă ajutați, va mulțumesc. raspunde

16.02.2021 - 5:41
Elena Barbu spune: Număr de telefon la numărul 9 Rebeca santplant raspunde

01.02.2021 - 10:44
Vasile Bouleanu spune: De ce nu gasesc acest soi si pe Wikipedia ? raspunde