Europa se roaga pentru ploaie pe masura ce seceta se inrautateste pe intregul continent
Europa se afla prinsa in stransoarea unei alte divizari nord-sud, de data aceasta fara legatura cu competitivitatea economica, ci cu precipitatiile, absente in mod surprinzator din nordul continentului, scrie Financial Times in editia de miercuri.
Astfel, in timp ce sudul Europei a trecut printr-o primavara destul de umeda, o mare parte din nordul Europei se afla in mijlocul unei secete.
In Franta, lunile martie si mai au fost cele mai calde de peste un secol, in timp ce Anglia si Tara Galilor au parte de primavara cea mai uscata, dupa recordul stabilit in 1910. Intre ianuarie si aprilie, deficite de ploate ‘severe’ au fost inregistrate in Belgia, Olanda, Germania, Danemarca, Ungaria si Austria, potrivit Comisiei Europene.
Mai mult, furtunile recente din unele parti ale Europei nu au facut mai nimic pentru a umple rezervoarele de apa, profund afectate de seceta.
In Franta, seceta din acest an este cea mai severa de peste 30 de ani, cu precipitatii de doar 45% din media inregistrata intre 1971 si 2000, potrivit lui Bruno Le Maire, ministrul agriculturii din Franta. Restrictiile privind utilizarea apei sunt deja in vigoare in doua treimi din cele 96 de ‘departamente’ franceze, iar presedintele francez Nicolas Sarkozy este asteptat sa anunte masuri de ajutor pentru agricultori, joi.
Intre timp, in fluviul Dunarea – una dintre caile cele mai importante din Europa – volumul de apa a scazut la un minim in ultimii 100 de ani in luna mai.
Astfel, Herfried Leitner, directorul executiv al Helogistics Holding, o companie de transport maritim care efectueaza transporturi de minereu de fier si cereale intre Rotterdam si Marea Neagra, a fost fortat sa opreasca operatiunile la vest de Viena, din cauza nivelului scazut al Dunarii.
In calitate de cel mai mare exportator european de produse agricole, Franta este profund ingrijorata de efectele secetei asupra celor 507.000 de ferme ale sale. Bancile au fost rugate sa plateasca ajutoarele destinate agricultorilor cu doua luni mai devreme, iar grupul feroviar SNCF a fost cooptat pentru transportarea ajutoarelor de urgenta de fan si paie pentru fermierii care nu mai pot cultiva singuri hrana pentru animale.
Operatorii din domeniul energiei si-au manifestat de asemenea ingrijorarea fata de nivelul redus de precipitatii. Guvernul francez a instituit un centru de monitorizare a nivelurilor raurilor, folosite pentru a raci cele 58 de reactoare nucleare ale tarii.
Intre timp, electricitatea generata de energia hidroelectrica a scazut cu 30% in Franta din cauza nivelurilor mai mici de apa. La randul ei, Austria s-a confruntat cu un declin in al doilea trimestru al acestui an.
Pe acelasi subiect:
- Alerta pentru agricultorii din Oltenia! O astfel de situaţie nu s-a mai înregistrat de mai bine de un deceniu
- Propuneri franceze pentru o agricultură românească performantă
- Cod portocaliu de caniculă în sud-vestul țării
- An de an, agricultorii români sunt afectați de grindină, secetă sau inundații
- Ministerul Mediului și ANM vor colabora cu Ministerul Agriculturii pentru combaterea efectelor secetei
Taranul - 12-6-2011, 15:52
Este bine,sa simta si d-na Euripa ce inseamna seceta,pentru fermierul roman subventionare pretului la energia electrica inseamna ajutor de stat necuvenit,desi avem o medie multianuala a pp de cca 400 l/mp.Franta acorda peste 1 mld euro ptr fermierii lor .Deci se poate!