Erbicidarea în cultivarea porumbului

| Cereale şi plante tehnice, Vegetal | de

Etichete: , ,

Porumbul, mai mult ca alte plante de cultura are la ora actuala probleme deosebite de imburuienare, din cauza terenurilor necultivate, ca surse de imburuienare si in special a practicarii monoculturii.

Porumbul este foarte sensibil la imburuienare, in primele doua luni dupa rasarire, intrucat cresterea este lenta in primele 4-6 saptamani, precum si numarul redus de plante pe metru patrat (5-7 plante) creeaza in cultura inca de la inceput o apriga concurenta in favoarea buruienilor. In functie de gradul de imburuienare pierderile de recolta pot ajunge intre 50 si 90 la suta.

In aceste conditii se impune eliminarea concurentei buruienilor cu ajutorul erbicidelor. Obligatoriu, procurarea erbicidelor trebuie sa se faca numai de la firme sau societati comerciale autorizate. Erbicidarea la porumb se poate face inainte de semanat, sau in perioada cuprinsa intre semanat si rasarit (preemergent) sau pe vegetatie dupa rasarirea plantelor (postmergent). Cu prescurtari folosite in clasificarea buruienilor va prezentam principalele specii de buruieni ce intra in clasa respectiva: MA – buruieni mono-cotiledonate anuale, cele cu frunza ingusta (mohor, iarba barboasa, odos); DA – dicotiedonate anuale, buruieni cu frunza lata (loboda, rapita, busuioc porcesc, cornutei, zarna, stir); DP – dicotiledonate perene (palamida sau scai, volbura, susai).

Este indicat in functie de buruienile existente in fiecare parcela, alegerea unui erbicid cu spectru cat mai larg de combatere sau folosirea unei combinatii de mai multe erbicide. In primavara cand se observa o imburuienare puternica cu dicotiledonate anuale si perene (in special volbura) si cu monocotiledonate anuale si perene (in special pir) nu se va lucra solul pana nu se face o erbicidare cu Roundoup sau Glyphogan in doza de 3,5 litri la hectar.

Aceste erbicide fiind cu actiune totala si sistematice combat toate buruienile rasarite. Dupa 3-6 zile de la tratament se poate pregati patul germinativ, iar pentru buruienile anuale ce apar ulterior din seminta vom folosi alt erbicid.

Cand avem o infestare cu buruieni monocotiledonate si dicotiledonate anuale putem folosi erbicidele omologate pentru porumb.

Dozele sunt in functie de gradul de imburuienare si in functie de continutul in humus al solului, mai mici la o imburuienare mai slaba si un continut mai mic de 2% humus.

Autor: Ing. Nicolae Jugrestan

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

02.10.2023 - 1:42
Dragomir Florentina spune: Buna ziua mă numesc dragomir Florentina am 16 ani sunt eu mama sora mea nepoata și fratele meu căutăm de munca ne-ați putea ajuta raspunde

16.08.2023 - 5:39
TUTA AURELIAN spune: AM PUS IN PAMINT 20 DE CUIBURI DOVLEAC DE FACE SEMINTA FARA COAJA AM SEMANAT IN DATA DE CINCI IULIE AU INCEPUT SA CREASCA DOVLETI UNI AU PESTE TREI KG UN SINGUR TRATAMENT AM DAT UN FUNGICID PE BAZA DE CUPRU SIUN INSECTICID AM MAI DAT DOUA TRATAMENTE FOLIARE CROPMAX SI UN TRATAMENT FOLIAR PE BAZA DE CALCIU SI UDATI LA DOUA ZILE SUNT FOARTE MULTUMITI CUM AU INTRAT IN VEGETATIE raspunde

28.05.2023 - 8:47
Petrisor spune: O soluție ar fi un guvern Nationalist 100 %...iar apoi respingerea tirurilor la graniță plus controale de toxicitate și vechea creare de piețe numai pentru producători naționali și interzicerea supermarketurilor să vândă turcisme. sau alte produse asiatice sfără un control RIGUROS pentru că ne afectează .viața noastră și sănătatea noastră fizică și mentală ne afectează și depinde de Ce introducem în stomac .Deci trebuie luate măsuri drastice ,nu de ieri nu de anul trecut ci de 33 de ani .Guvernanții sunt de vina pentru incapabilitatea delăsarea neputință și indolența față de o problemă atât de serioasă față de națiune față de copii noștri și viitorul nostru și al țării ...afară cu ei și mafia buzunarelor pline afară cu profitorii .Și amenzi plus arestări și celor ai noștri ce se ocupă cu chimicale ...Etrel...etc.etc.altfel dăm Amin prea devreme.????? raspunde

12.03.2023 - 2:23
Obreja spune: Preț foarte convenabil raspunde

15.02.2023 - 4:06
CALINCIUC TRAIAN spune: de unde pot achizitiona acest codex 2022. va multumesc. raspunde

20.10.2022 - 1:16
Matei Vasile spune: Buna ziua , am o suprafata de 9 ha teren care sar preta pentru infiintarea unei plantatii de Salcie energetica , binenteles ca ma gindesc si la procesare in peleti de foc As vrea sa stiu daca afacerea poate deveni rentabila pe suprafata de 9 ha , si in completare sa colectez rumegus de la gatere din zona pentru procesare suplimentara Multumesc frumos pentru raspuns Matei Vasile 0744882260 raspunde