Cultura piersicului

| Actualitate | de

Etichete: , ,

Sub raportul valorii economice, piersicul deţine pe plan mondial locul al doilea (după măr) între speciile pomicole cu frunze căzătoare. Având vigoare redusă, el se pretează foarte bine pentru sistemele moderne de cultură (intensiv, superintensiv). În ceea ce priveşte rentabilitatea, cultura piersicului ocupă unul din primele locuri în pomicultură. Piersicile conţin 5-13% zaharuri, 0,3-1,4% acizi, 0,2-0,7% substanţe pectice, 3-21 mg% vitamina C, 0,6-1 mg% vitamina A, vitaminele B1 şi B2, precum şi săruri minerale (de Fe, Ca, I ş.a.). Din ele se prepară compoturi, dulceţuri, gemuri, sucuri şi alte produse alimentare.;

Origine şi aria de răspândire a piersicului.
Piersicul este originar din China. În prezent, el se cultivă în toate continentele, între 50 grade latitudine nordică şi 35-49 grade latitudine sudică, însoţind aproape pretutindeni cultura viţei de vie.

În ţara noastră, se cultivă peste 5,9 milioane piersici, suprafaţa plantaţiilor în masiv fiind de circa 11.000 ha. În perioada 1976-1980 producţia medie anuală de piersici a ţării noastre a fost de circa 54.000 t, cu un maxim de 73.200 t în anul 1978. Pe primul loc în producţia noastră de piersici se situează judeţul Constanţa, urmat de judeţele Bihor, Dolj, Timiş, de zona Municipiului Bucureşti, de judeţul Satu-Mare etc. Cultura piersicului este practic absentă în partea de est şi nord-est a Transilvaniei şi în nordul Moldovei, unde clima este prea rece pentru această specie.

Sortimentul de soiuri
În ţara noastră, ca de altfel şi pe plan mondial, se cultivă trei grupe de soiuri de piersic:
a) soiuri de piersic propriu-zise, utilizate în principal pentru consum în stare proaspătă;
b) soiuri de pavii pentru industrializare (compoturi);
c) soiuri de nectarine (piersici cu pieliţa golaşă).

Cele mai răspândite sunt soiurile propriu-zise de piersic, dar se constată o tendinţă pentru extinderea paviilor şi nectarinelor, în vederea diversificării sortimentului.

Specificul înfiinţării plantaţiilor

Tipuri de plantaţii.
Cultura piersicului se promovează cu precădere în ferme pomicole specializate, de tip industrial, cu suprafeţe de 150-200 ha. În anumite situaţii se recurge şi la plantarea piersicului pe suprafeţe mai mici (dar nu sub 50-60 ha), în ferme mixte, care include 2-3 specii pomicole (piersic şi cais; piersic, cireş şi vişin; piersic şi migdal); în toate aceste cazuri, cultura piersicului trebuie să fie preponderentă, datorită rentabilităţii ei.

Se mai practică, dar pe suprafeţe restrânse, şi cultura asociată a piersicului cu alte specii pomicole (nuc, cireş, migdal), cu scopul de a utiliza mai economic terenul în primii 8-10 ani de la înfiinţarea plantaţiei şi de a recupera investiţiile într-un termen mai scurt.

Specificul întreţinerii plantaţiilor
Întreţinerea şi lucrarea solului. În plantaţiile de piersic (tinere şi pe rod) cele mai bune rezultate le dă ogorul lucrat, care poate fi întreţinut şi pe cale chimică, cu Simazin 50%, în doză de 5-6 kg substanţă brută la ha, Gramoxone, 3-5 l la ha în 400-500 l apă (postemergent), Caragard, 6 kg/ha (preemergent) şi alte erbicide.

Irigarea. Întrucât plantaţiile de piersic sunt amplasate în zone de silvostepă şi stepă cu mai puţin de 550 mm precipitaţii anual, ele necesită irigaţie. Irigarea aduce un spor de producţie de minimum 30-47%. În condiţiile de stepă uscată din Dobrogea sunt necesare 4 – 5 udări în cursul vegetaţiei, cu câte 600-800 metri cubi apă la ha, plus o udare de aprovizionare.

Tăierile de fructificare. Sunt necesare încă din anul al doilea de la plantarea piersicului, deoarece pomii diferenţiază muguri de rod în exces încă din primul an. În decursul timpului au fost elaborate şi introduse în producţie mai multe metode de tăiere a piersicilor pe rod, din care două sunt mai importante: metoda clasică şi metoda modernă. Ele se deosebesc, în principal, după felul cum se tratează ramura mixtă, care este principala ramură de rod a piersicului.

Adrian Rădulescu, Răzvan Coţianu – Horticultură generală şi specială, Editura Agricolă, 2004
Referent ştiinţific: prof. dr. Nicolae Cepoiu

  1. cirstea florin - 23-9-2010, 12:01

    VA rog sa imi transmite-ti ce substante folositi pentru ciuruirea frunzelor de piersic,,pentru basicare am reusit sa stopez aceasta boala cu champion,,am citiva pomi de piersici si nu dau de cap acestei boli…….ciuruirea frunzelor de piersic.
    VA MULTUMESC

  2. Oana Bucur - 7-6-2011, 12:41

    Va rog mult as dori si eu nume de substante pentru basicarea si roseata frunzei la piersic. Am incercat si cu alte substante si nu am reusit. Va multumesc mult.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

02.10.2023 - 1:42
Dragomir Florentina spune: Buna ziua mă numesc dragomir Florentina am 16 ani sunt eu mama sora mea nepoata și fratele meu căutăm de munca ne-ați putea ajuta raspunde

16.08.2023 - 5:39
TUTA AURELIAN spune: AM PUS IN PAMINT 20 DE CUIBURI DOVLEAC DE FACE SEMINTA FARA COAJA AM SEMANAT IN DATA DE CINCI IULIE AU INCEPUT SA CREASCA DOVLETI UNI AU PESTE TREI KG UN SINGUR TRATAMENT AM DAT UN FUNGICID PE BAZA DE CUPRU SIUN INSECTICID AM MAI DAT DOUA TRATAMENTE FOLIARE CROPMAX SI UN TRATAMENT FOLIAR PE BAZA DE CALCIU SI UDATI LA DOUA ZILE SUNT FOARTE MULTUMITI CUM AU INTRAT IN VEGETATIE raspunde

28.05.2023 - 8:47
Petrisor spune: O soluție ar fi un guvern Nationalist 100 %...iar apoi respingerea tirurilor la graniță plus controale de toxicitate și vechea creare de piețe numai pentru producători naționali și interzicerea supermarketurilor să vândă turcisme. sau alte produse asiatice sfără un control RIGUROS pentru că ne afectează .viața noastră și sănătatea noastră fizică și mentală ne afectează și depinde de Ce introducem în stomac .Deci trebuie luate măsuri drastice ,nu de ieri nu de anul trecut ci de 33 de ani .Guvernanții sunt de vina pentru incapabilitatea delăsarea neputință și indolența față de o problemă atât de serioasă față de națiune față de copii noștri și viitorul nostru și al țării ...afară cu ei și mafia buzunarelor pline afară cu profitorii .Și amenzi plus arestări și celor ai noștri ce se ocupă cu chimicale ...Etrel...etc.etc.altfel dăm Amin prea devreme.????? raspunde

12.03.2023 - 2:23
Obreja spune: Preț foarte convenabil raspunde

15.02.2023 - 4:06
CALINCIUC TRAIAN spune: de unde pot achizitiona acest codex 2022. va multumesc. raspunde

20.10.2022 - 1:16
Matei Vasile spune: Buna ziua , am o suprafata de 9 ha teren care sar preta pentru infiintarea unei plantatii de Salcie energetica , binenteles ca ma gindesc si la procesare in peleti de foc As vrea sa stiu daca afacerea poate deveni rentabila pe suprafata de 9 ha , si in completare sa colectez rumegus de la gatere din zona pentru procesare suplimentara Multumesc frumos pentru raspuns Matei Vasile 0744882260 raspunde