Cultura mare: rolul asolamentelor în contextul agriculturii durabile

| Vegetal | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete: , , ,

Asolamentele pot fi clasificate după mai multe criterii, anume: număr de sole, număr de ani şi după modul de folosinţă. Astfel, culturile agricole pot fi monocultură, asolamente de scurtă durată (2-3 sau 4 ani) şi asolamente de lungă durată (5-8 ani sau 10 ani).

Monocultura presupune an de an cultivarea aceleaşi culturi pe aceeaşi suprafaţă de teren.

Neajunsurile acestui sistem ar fi, înmulţirea bolilor, dăunătorilor şi buruienilor pe suprafeţele respective. Dacă în urmă cu câţiva ani monocultura s-a aplicat intens, cu regret constatăm azi că revine în actualitate.

Dispariţia unor consumatori (complexele de animale), a industriei uşoare (topitorii de in şi cânepă, fabrici de zahăr etc.) a indus reducerea de specii cultivate şi în consecinţă reducerea unor asolamente de scurtă durată care sunt cele mai practice.

Suportă monocultura: porumbul, secara, tutunul, grâul (anul 1-2), cânepa şi soia. Nu suportă monocultura: floarea soarelui, sfecla de zahăr, ovăzul, rapiţa, inul, mazărea, lucerna şi trifoiul.

Pentru reuşita unei monoculturi este necesar aplicarea unui sistem de fertilizare corespunzător culturii respective, aplicarea de tratamente pentru combaterea bolilor şi dăunătorilor, combaterea buruienilor.

Asolamentul de scurtă durată de doi ani este cel mai simplu. Cuprinde două sole. O solă poate fi cultivată cu o singură plantă sau un grup de plante apropiate. Cel mai simplu asolament bienal este grâu – porumb. Rezultate bune se obţin şi în rotaţia grâu-cartof.

Asolamentul de trei ani cu trei sole permite introducerea în rotaţie a unui număr de mai multe culturi. Cel mai raţional asolament de acest tip este: păioase (grâu, orz, secară) – prăşitoare (porumb, cartof) – leguminoase (mazăre, soia).În general se practică rotaţia grâu – porumb – mazăre cu rezultate deosebite. Astfel grâul este o bună premergătoare pentru porumb.

O combatere reuşită a buruienilor la cultura porumbului poate asigura în anul următor pentru mazăre o solă în care nu mai are nevoie de combaterea chimică a buruienilor. Mazărea, prin capacitatea ei de a îmbogăţi solul cu azot, permite eliminarea fertilizării faziale de toamnă a grâului.

În cadrul asolamentului de patru ani intervine o plantă amelioratoare a solului (trifoi). Pentru acest tip de asolament propunem: leguminoase – grâu – porumb – porumb sau porumb – grâu – trfoi – trifoi, sau grâu – sfeclă de zahăr – cartofi – porumb.

Asolamentele de lungă durată cuprind un număr mai mare de sole, cel puţin 5. În condiţiile în care se practică agricultura azi este foarte greu să se realizeze asolamente de lungă durată.

Alegerea culturilor, stabilirea succesiunii acestora, nu sunt măsuri suficiente care să asigure realizarea avantajelor unui asolament. Trebuie acordată o atenţie deosebită la alegerea soiurilor, tehnologiei de cultură, fertilizarea şi măsurilor de combatere a buruienilor, bolilor şi dăunătorilor pentru fiecare cultură în parte.

Autor: ing. Ioan Costin

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

05.03.2020 - 12:35
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numarul meu este 0905286325 raspunde

14.02.2020 - 12:14
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numărul meu este 0905287606. raspunde

25.01.2020 - 5:00
Anonim spune: Am pus feromoni si i -am atras din toata pasunea.De cinci ani nj ne ramane un fruct ña livada .Cu insecticid mor dupa ce mananca florile chimizate.Jale fac !!! raspunde

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde