Crescătorii de bovine vor să propună amendamente la legislaţia din zootehnie

| Actualitate, Politici agricole | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete: ,

La Adunarea Generală a Federaţiei Crescătorilor de Bovine, organizată la Sîngeorgiu de Mureş, unde a fost prezent şi ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, s-a stabilit planul de acţiune al fermierilor pentru anul 2011, aceştia propunîndu-şi să obţină mai multe modificări ale legislaţiei actuale, scrie ziarul Făclia.

Clujeanul Mircea Ciurea, preşedintele Federaţiei, a afirmat că principala miză a întîlnirii cu ministrul Tabără a fost de a “demonstra că există o organizaţie a crescătorilor de bovine, care au un program şi ştiu ce vor”. În prezent, Federaţia are reprezentare în 30 de judeţe din ţară, din această structură făcînd parte peste 30.000 de fermieri, care deţin, împreună, peste 200.000 de capete de bovine.

“La adunare s-a stabilit şi programul de activitate pe 2011, care cuprinde preluarea oficială a performanţelor şi însămînţărilor, înfiinţarea de puncte de sacrificare locale, inclusiv în cadrul fermelor mari, înfiinţarea de puncte de colectare a laptelui în zonele unde marii procesatori nu merg, precum şi angajarea unui jurist cu care Federaţia să colaboreze pentru propunerea de amendamente la viitoarele proiiecte legsilative care ne privesc” a spus Ciurea. El s-a declarat în general satisfăcut de atitudine ministrului Tabără, care “a apreciat programul Federaţiei şi a spus că sînt puncte caare pot fi introduse în strategia ministerului”.

După Adunarea generală a Federaţiei, ministrul Valeriu Tabără a făcut căteva aprecieri referitoare la activitatea din sectorul zootehnic, pe care vi le prezentăm în continuare.

Tabără a spus că este important ca România să îşi asigure consumul de produse lactate din producţie proprie, apreciind ca “inadmisibil” faptul că în ultimii ani s-a ajuns să se importe inclusiv lapte sau produse lactate, nu întotdeauna de cea mai bună calitate. Tabără a adăugat că nu este normal şi nu există explicaţii cum ajunge preţul litrului de lapte de la 1,1-1,2 lei, cu cît este vîndut de micii fermieri, la preţul laptelui în supermarketuri, care depăşeşte 4 sau 5 lei, după ce laptele respectiv este prelucrat.

“Sectorul numărul 1 în domeniul zootehniei este cel al bovinelor, iar în cadrul lui, din păcate, Planul Naţional de Dezvoltare Rurală nu a prevăzut şi sectorul de carne, este cel al producţiei de lapte şi lactate. Aici vom dirija, de altfel, punctajele, astfel încît să putem dezvolta în continuare fermele respective”, a spus ministrul Tabără, citat de Mediafax.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde

19.02.2019 - 8:01
Anonim spune: Carcasa de iepure,pentru cei interesati 0760510528 raspunde

03.01.2019 - 3:00
DIANA spune: BUNA Am si eu cativa urechiati dc as avrea unde sa ii vand as axtinde numarul lor ,imi poate oferi cineva detaliile necesare ? raspunde

21.11.2018 - 11:39
Popescu Emilian spune: Parerea mea este ca, fiind o cultura mai putin cunoscuta suprafetele vor fi restranse si pe piata nu se vor cauta. Apropo de suprafete, in zona Oltenieii si in mod special in zona Dabuleni ,unde conditile pedo-climatice sunt favorabile cultivarii, la ce suprafete s-a ajuns? Multumim! raspunde