Copa-Cogeca: Noua legislație UE din sectorul ecologic trebuie să încurajeze producția ecologică europeană
Reacționând la noua propunere a Comisiei Europene privind producția și etichetarea ecologice, Copa-Cogeca a subliniat că acestea trebuie să țină cont de succesul actualei legislații UE, permițând continua dezvoltare a producției ecologice europene.
Sectorul ecologic european este unul dintre sectoarele agricole care înregistrează cel mai puternic grad de creștere.
„Noile norme trebuie să permită o continuă dezvoltare a producției, susținând în același timp dezvoltarea pieței organice, pe baza instrumentelor adecvate. În primul rând, aceste norme nu trebuie să descurajeze noi agricultori să treacă la producția ecologică și pe cei care deja practică agricultura ecologică să își continue eforturile”, a declarat Pekka Pesonen, secretarul-general al Copa-Cogeca.
Acesta a adăugat: „De exemplu, în numeroase regiuni, agricultorii trec adesea la producția ecologică într-o serie de etape, din diverse motive, de tip economic sau structural. Fără posibilitatea de adaptare progresivă la producția ecologică, dezvoltarea sectorială s-ar vedea frânată”.
„Am dori de asemenea să subliniem faptul că agricultura ecologică este un sistem de producție holistic, bazat pe gestiunea specifică a resurselor naturale, fapt care impune limitări stricte ale utilizării factorilor de producție chimici și sintetici, interzicând recursul la organismele modificate genetic. Agricultura ecologică este o metodă de producție globală, care prezintă cerințe suplimentare,- mai ales în ceea ce privește bunăstarea animalelor și protecția mediului. Procesul de producție trebuie, prin urmare, tratat ca întreg și nu doar din perspectiva produsului final. De aceea, considerăm că este extrem de important ca ansamblul controalelor să vizeze în continuare întregul proces.”
Dl Rousseau, Președintele grupului de lucru „Agricultură ecologică” a declarat: „Într-adevăr, producția ecologică nu poate fi percepută în afara contextului reprezentat de mediul înconjurător. Prin urmare, producătorii din sector nu ar trebui să fie nevoiți să suporte costurile unor contaminări accidentale sau a analizelor reziduurilor, fapt care ar spori foarte mult costurile suportate de aceștia, ducând la pierderi substanțiale de venit. Trebuie de asemenea identificată o soluție la problema gradului redus de disponibilitate a semințelor în cadrul noii legislații europene privind semințele și materialul de înmulțire a plantelor”.
Noul proiect legislativ a fost dezbătut cu ocazia reuniunii Miniștrilor europeni ai agriculturii.
Acesta vizează consolidarea și armonizarea normelor de producție, eliminând excepțiile și ameliorând sistemul de control prin reunirea tuturor prevederilor în cadrul unui singur text.
Abordarea bazată pe riscuri în cazul controalelor oficiale se vede astfel consolidată. Este necesar ca exploatațiile agricole de tip ecologic să fie gestionate conform tuturor normelor de producție aferente sectorului, ingredientele utilizate trebuind să fie exclusiv ecologice. Copa-Cogeca dorește să ia pe deplin parte la discuții.
Pe acelasi subiect:
- Agricultura ecologică: Metode agrotehnice de protecție a culturilor bio
- Copa Cogeca cere soluții pentru protecția fitosanitară a culturilor specializate
- Copa-Cogeca salută decizia Comisiei Europene de a retrage propunerea de directivă europeană privind solul
- Copa Cogeca solicită CE blocarea importurilor de citrice din Africa de Sud
- Copa Cogeca: Aprobarea primului pachet de acte delegate ale noii Politici Agricole Comune arată funcționarea procedurii de codecizie