Comisarul Damanaki salută acordul privind reforma politicii comune în domeniul pescuitului

| Pescuit şi acvacultură, Zootehnie | de

Etichete: , ,

Maria Damanaki, comisar european pentru afaceri maritime și pescuit, a salutat acordul la care au ajuns Consiliul de Miniștri al UE și Parlamentul European cu privire la o politică nouă, reformată a UE în domeniul pescuitului.

maria-damanaki-reforma-pescuit-europa Acordul constituie punctul culminant al unui proces extins care a demarat cu îndelungate consultări care, la rândul lor, au condus la un pachet ambițios de propuneri de reformă înaintat în 2011 de către Comisia Europeană. Acordul la care s-a ajuns în prezent are la bază o serie de discuții între Președinția irlandeză, condusă de ministrul Agriculturii, Alimentației și Mediului Marin, Simon Coveney, și Parlamentul European, Comisia având rolul de facilitator. Ultimele aspecte ce mai rămân de soluționat se referă la cele patru subiecte-cheie privind obiectivul de producție maximă durabilă, interdicția de aruncare înapoi în mare, regionalizarea și gestionarea capacității flotei.

Comisarul Damanaki a declarat:

„Aceasta este o etapă istorică pentru toți cei implicați în sectoarele pescuitului și acvaculturii. Vom schimba radical modul în care vom pescui în viitor.

1. Deschidem calea către un viitor sustenabil pentru pescarii noștri și industria de resort.

Vom realiza ceea ce ne propunem readucând stocurile de pește la niveluri sustenabile, ajustându-ne posibilitățile de pescuit în funcție de avizele științifice, punând capăt practicilor de aruncare înapoi în mare, de prindere și apoi aruncare a peștilor morți înapoi în mare și eliminând toate celelalte practici risipitoare.

2. Totodată, vom aplica aceleași principii și atunci când pescuim în străinătate. Vom respecta integral legislația internațională și angajamentele pe care ni le-am asumat.

3. Vom înceta să mai luăm toate deciziile la Bruxelles. Micromanagementul nu va mai fi modalitatea prin care vom acționa și ne vom orienta spre regionalizare, spre colaborarea cu autoritățile regionale și cu părțile interesate în vederea găsirii unor soluții adaptate și specifice pentru fiecare problemă.

4. În ultimul rând, ne vom schimba politica de piață printr-o mai bună informare a consumatorilor, astfel încât pescarii noștri să obțină pentru pește prețul pe care îl merită.

Reforma PCP este un motor puternic de creștere economică și de ocupare a forței de muncă într-un moment în care Europa are cel mai mult nevoie de ea.

Sunt recunoscătoare atât dnei Rodust, cât și domnului ministru Coveney pentru angajamentul și eforturile lor neîntrerupte la acest acord. Doresc, de asemenea, să mulțumesc Consiliului de Miniștri și Parlamentului European pentru abordarea lor deschisă și echilibrată pe parcursul procesului de negociere.

În ceea ce mă privește, următorul pas este să adopt aceeași atitudine proactivă față de punerea în aplicare a reformelor, pentru a garanta că ele sunt o reușită pentru acest sector, pentru cetățenii noștri și pentru economia Europei”.

Obiectivul central al politicii reformate în domeniul pescuitului este de a pune capăt pescuitului excesiv și de a face din pescuit o activitate sustenabilă din punct de vedere ecologic, economic și social. Reforma urmărește să stabilească condițiile pentru un viitor mai bun pentru resursele de pește și pescuit, dar și pentru mediul marin de care acestea depind.

Această politică urmărește să readucă stocurile de pește la niveluri sustenabile prin adoptarea unei abordări bazate pe date științifice față de stabilirea posibilităților de pescuit. De asemenea, ea are drept scop sprijinirea unei creșteri sectoriale sustenabile, crearea unor posibilități de locuri de muncă în zonele de coastă și, în cele din urmă, aprovizionarea cetățenilor UE cu pește într-o manieră sănătoasă și sustenabilă.

Reforma contribuie la Strategia Europa 2020 și constituie o parte esențială a încercării de a garanta politici mai coerente pentru mările și zonele de coastă ale UE prin eforturi în vederea îmbunătățirii performanței economice a sectorului și a consolidării coeziunii în regiunile de coastă.

Politica comună în domeniul pescuitului a fost lansată în anul 1970 de cele șase state membre fondatoare ale Comunității Europene cu scopul de a furniza o piață comună a pescuitului. De atunci, ea a suferit câteva modificări, ultima reformă majoră datând din 2002.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

26.01.2022 - 8:21
ion spune: se pare ca singurul abator din gilau este de pasari ,domnul maghiaru sa lasat pagubas cu carnea de iepure raspunde

26.01.2022 - 8:17
Anonim spune: se pare ca singurul abator din gilau este de pasari ,domnul maghiaru sa lasat pagubas cu carnea de iepure raspunde

17.10.2021 - 12:11
CRUCERU ȘTEFAN spune: Am trăit în Grecia 5 ani _ acolo utilajele agricole circulau fără restricții .,mai puțin pe autostrăzi.La noi de ce nu se poate ? .Motocoltoarele de ce pot ? .Toate utilajele agricole , să poată să se deplaseze la terenul care trebuie lucrat fără restricții. raspunde

11.08.2021 - 8:29
Badoi maria spune: Pentru mine este o planta cultivata necunoscuta, dar am întâlnit-o în păduri. E cunoscuta ca umbra epurelui. Se cultiva ca planta decorativa fiind f.bigata în masa foliara. M-ar interesa plantarea în câmp. În speranța că mă ajutați, va mulțumesc. raspunde

16.02.2021 - 5:41
Elena Barbu spune: Număr de telefon la numărul 9 Rebeca santplant raspunde

01.02.2021 - 10:44
Vasile Bouleanu spune: De ce nu gasesc acest soi si pe Wikipedia ? raspunde