Ce sunt plantele modificate genetic. Grupe de OMG

| Vegetal | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete: , ,

Plantele modificate genetic sunt obţinute şi cultivate pentru a reduce costurile de producţie, prin eliminarea sau micşorarea cantităţii de pesticide utilizate. Astfel, sunt creaţi hibrizi cu rezistenţă împotriva bolilor si dăunătorilor la plante (insecte si virusuri), sau cu toleranţă la ierbicidele utilizate în agricultură.

În mare, OMG pot fi împărţite astfel.

Rezistenţa împotriva insectelor s-a obţinut prin încorporarea în planta cultivată a unei gene ce induce producerea unei toxine, genă prelevată de la un microorganism (Bacillus thuringiensis – BT). Această toxină este utilizată de mult timp ca insecticid convenţional în agricultură, fiind netoxic pentru consumul uman. Culturile modificate genetic care produc permanent această toxină s-au dovedit a avea nevoie de cantitaţi mult mai mici de alte insecticide, folosite pentru situaţii specifice, când presiunea unor populaţii mari de daunători este mare.

Rezistenţa la virusurile patogene se obţine prin introducerea de gene de la anumite virusuri care provoacă bolile plantelor. Creşterea rezistenţei la virusuri face plantele mai puţin vulnerabile la boli cauzate de acestea, mărind astfel productivitatea.

Toleranţa la ierbicide se obţine prin introducerea unei gene de la o bacterie care manifesta rezistenţa la unele ierbicide. În situaţii în care a fost imperativă utilizarea ierbicidelor, cantitaţile necesare de ierbicid au fost mult mai mici.

Alături de cele prezentate, mai există plante cu toleranţă la factori extremi, precum secetă sau îngheţ.

  1. oldmen - 17-2-2011, 18:19

    Daca cultivam plante MG. atunci Bayer ,Syngenta,BASF. Oltchim,etc.alte companii agro chimice vor da faliment . sau vor inventa ei ceva sa ne sperie ca sa nu producem OMG.

  2. Mihai - 19-2-2011, 12:47

    Unde sunt plantele rezistente la seceta sau inghet? Nu exista o singura planta modificata genetic pe piata globala cu astfel de trasaturi…sunt doar promisiuni false!

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde

19.02.2019 - 8:01
Anonim spune: Carcasa de iepure,pentru cei interesati 0760510528 raspunde

03.01.2019 - 3:00
DIANA spune: BUNA Am si eu cativa urechiati dc as avrea unde sa ii vand as axtinde numarul lor ,imi poate oferi cineva detaliile necesare ? raspunde

21.11.2018 - 11:39
Popescu Emilian spune: Parerea mea este ca, fiind o cultura mai putin cunoscuta suprafetele vor fi restranse si pe piata nu se vor cauta. Apropo de suprafete, in zona Oltenieii si in mod special in zona Dabuleni ,unde conditile pedo-climatice sunt favorabile cultivarii, la ce suprafete s-a ajuns? Multumim! raspunde

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde