Campania agricola incepe cu intarziere in aceasta primavara. Calendarul fermierilor, incarcat si dificil

| Cereale şi plante tehnice, Vegetal | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete: , , , , , , , , , ,

grau-atacat-de-afideConditiile meteorologice nefavorabile care au caracterizat luna februarie s-au prelungit, din pacate si in prima decada a lunii martie. Am avut de doua ori cod galben de ninsori, cu vant puternic si temperaturi scazute. Toate acestea, alaturi de prezenta apei in camp, au facut imposibila intrarea fermierilor in camp. Insamantarea culturilor din epoca I, urgenta 1 a fost amanata, iar fertilizarea culturilor semanate in toamna nu s-a putut realiza.

Care este situatia lucrarilor agricole de primavara si ce sfaturi ne ofera specialistii agronomi?

„De foarte mult timp in ultimii ani nu au au mai fost conditii atat de nefavorabile, intinse pe o perioada de timp atat de lunga. Avand in vedere ca sunt suprafete mari de teren pe care apa balteste, terenul este suprasaturat cu apa iar vremea nu s-a stabilizat, putem aprecia in momentul de fata ca nu se va putea intra in camp inainte de sfarsitul lunii martie, cu toate consecintele negative de rigoare care decurg de aici”, a precizat pentru agromonitor.ro/arhiva inginerul agronom Gabriel Ionita, consultant al firmei romano-daneze AgroAdvice.

Toate aceste greutati cauzate de vreme vor face campania de insamantari de primavara foarte dificila, cu lucrari care nu s-au putut executa in februarie la care se vor adauga cele care trebuiau facute de la inceputul lui martie.

apa-campTerenurile agricole din sud, afectate de excesul de apa

Peste 1.750 hectare de teren din judetul Calarasi sunt afectate de excesul de apa in aceasta perioada. Conform datelor centralizate de Prefectura Judetului Calarasi, primite de agromonitor.ro/arhiva, sunt afectate 608 hectare de teren cultivate cu grau, 479 hectare de ogor, 314 hectare de padure, 146 hectare de islaz, 107 hectare de teren cultivate cu orz, 90 de hectare cu rapita si 12 hectare de pasune.

Aceste terenuri se regasesc in zonele: Boianu – Sticleanu, Borcea de Sus, Calarasi – Raul, Unirea – Jegalia – Galdau, Terasa Calarasi, Greaca – Arges – Chirnogi, Oltenita – Surlari – Dorobantu, Valea Dambovitei, comuna Roseti.

Judetul Olt, campanie agricola intarziata

Nici in judetul Olt situatia nu este mai buna. Potrivit directorului general al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala – Olt, Maria Paval, spune ca desi au fost făcute pregatirile necesare, terenurile au si zone cu balti si nu se poate intra cu tractoarele.

In mod normal, daca vremea ar fi permis, unele culturi, cele pe care noi le numim de prima urgenta, se puteau semana din februarie, dar din cauza excesului de apa ce se mentine inca, se vor amana toate lucrarile agricole de primavara pana cand vremea va fi prielnica şi terenurile nu vor mai avea exces de apa şi balti. Daca nu mai ploua foarte mult in urmatoarele doua saptamani, judetul Olt are forta mecanica şi utilaje pentru a recupera si aceasta perioada de intarzieri„, a spus Maria Paval, citata de radio Antena Satelor.

Reprezentantul DADR Olt a adaugat ca in acelasi timp precipitatiile abundente din aceasta iarna si inceputul lunii martie sunt benefice pentru culturi avand in vedere ca in anii anteriori a fost deficit de apa in sol si acum rezerva de apa din sol a fost refacuta.

In judetul Olt vor fi infiintate culturi de primavara pe 197.000 de hectare, dintre care peste 100.000 de hectare vor fi cultivate cu porumb, 40.000 de hectare cu floarea soarelui, restul urmand a fi cultivate cu paioase si legume.

In toamna anului trecut au fost infiintate culturi de grau pe 136.000 hectare, de rapita pe 32.000 hectare, dar au mai fost cultivate si orz, orzoaica si legume pe aproape 23.000 de hectare. Culturile de toamna au, potrivit specialistilor, o evolutie foarte buna.

Fermierii sunt avertizati sa inceapa de urgenta tratamente cu insecticide

Pentru ca perioada optima de semanat a fost deja depasita, o parte din culturile paioase care urmau sa fie infiintate in sudul tarii vor fi inlocuite cu prasitoare. „Paioasele de primavara este posibil ca in anumite conditii sa nu se mai semene, datorita faptului ca in acest moment perioada lor optima de semanat este depasita iar riscul semanarii lor la aceasta data este mai mare decat in anii normali. Efortul principal va fi canalizat spre semanatul culturilor prasitoare„, a mai spus Gabriel Ionita.

Conform consultantului AgroAdvice, pe langa intarzierile datorate vremii nefavorabile, fermierii se confrunta si cu un atac sustinut al daunatorilor. Au fost depistate atacuri de rozatoare la graul semanat in toamna, iar in culturile de rapita a fost semnalat prezenta gargaritei tulpinilor (Ceutorhynchus napi), un daunator periculos despre care agromonitor.ro/arhiva va atragea atentia inca din luna decembrie.

Fermierii sunt sfatuiti sa nu aplice insecticide sistemice pentru primele tratamente, ci sa foloseasca insecticide de contact.

„Asa cum am mai anuntat in buletinul nostru informativ, in anumite zone din Sud a fost semnalata in cultura de rapita prezenta adultilor de Ceuthorynchus, care deja a depus oua in scurtele perioade de timp cand a fost soare si vremea s-a incalzit. In functie de intensitatea atacului si de speciile de insecte prezente in camp, folositi atat insecticide cu actiune de contact cat si produse cu actiune mixta, de contact si sistemica”, a conchis Gabriel Ionita.

Gargarita tulpinilor - Ceutorhyncus napi - daunator periculos pentru culturile de rapita

Gargarita tulpinilor - Ceutorhyncus napi - daunator periculos pentru culturile de rapita

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

26.01.2022 - 8:21
ion spune: se pare ca singurul abator din gilau este de pasari ,domnul maghiaru sa lasat pagubas cu carnea de iepure raspunde

26.01.2022 - 8:17
Anonim spune: se pare ca singurul abator din gilau este de pasari ,domnul maghiaru sa lasat pagubas cu carnea de iepure raspunde

17.10.2021 - 12:11
CRUCERU ȘTEFAN spune: Am trăit în Grecia 5 ani _ acolo utilajele agricole circulau fără restricții .,mai puțin pe autostrăzi.La noi de ce nu se poate ? .Motocoltoarele de ce pot ? .Toate utilajele agricole , să poată să se deplaseze la terenul care trebuie lucrat fără restricții. raspunde

11.08.2021 - 8:29
Badoi maria spune: Pentru mine este o planta cultivata necunoscuta, dar am întâlnit-o în păduri. E cunoscuta ca umbra epurelui. Se cultiva ca planta decorativa fiind f.bigata în masa foliara. M-ar interesa plantarea în câmp. În speranța că mă ajutați, va mulțumesc. raspunde

16.02.2021 - 5:41
Elena Barbu spune: Număr de telefon la numărul 9 Rebeca santplant raspunde

01.02.2021 - 10:44
Vasile Bouleanu spune: De ce nu gasesc acest soi si pe Wikipedia ? raspunde