Calendarul lucrărilor agricole în luna iunie
În cultura mare, în luna iunie începe recoltarea cerealelor păioase (orz, grâu), recoltarea cartofilor de vară iar la nevoie se efectuează prăşitul de corecţie. Pe terenurile eliberate, acolo unde sunt posibilităţiş se aplică îngrăşăminte organice care se încorporează imediat sub arătură de vară. La avertizare se aplică tratamente pentru combaterea bolilor şi dăunătorilor în culturile de floarea soarelui, soia, sfeclă de zahăr, fasole.
În legumicultură se termină înfiinţarea culturilor succesive de varză de toamnă, conopidă şi gulii de toamnă şi se completează golurile în culturile deja înfiinţate. Tot în iunie are loc executarea lucrărilor generale de întreţinere la toate culturile legumicole (prăşit, udat, fertilizare fazială, aplicat tratamente fito-sanitare). La tomatele timpurii se elimină frunzele îmbătrânite de la bază pentru o mai bună aerisire a plantei;
În această săptămână (15 – 20 iunie) se poate însămânţa mazărea, salata şi spanacul pentru recoltarea lor în luna septembrie – octombrie. Se recoltează ceapa şi usturoiul care se ţin câteva zile la soare pentru uscare după care se depozitează.
În viticultură se execută praşile pentru menţinerea solului afânat şi curat de buruieni, se continuă legarea lăstarilor concomitent cu îndepărtarea copililor în stare erbacee şi se face combaterea bolilor şi dăunătorilor pe tot parcursul verii.
În perioadele ploioase se va executa repetarea tratamentelor la fiecare 7-8 zile, aplicarea tratamentelor foliare la cca. 15 zile, dimineaţa şi după amiază evitându-se aplicarea pe timp cald şi uscat.
Şi în pomicultură continuă tratamentele fito-sanitare la avertizare, în scopul menţinerii unui frunziş sănătos, foarte important, atât pentru recolta anului în curs cât şi pentru producţia anului viitor, având în vedere că în această perioadă are loc procesul de diferenţiere a mugurilor de rod. Continuă întreţinerea solului pe rândul de pomi prin praşile. În această perioadă are loc recoltarea vişinelor, cireşelor, caiselor, piersicilor, coacăzelor negre şi roşii, a zmeurei şi începe recoltarea merelor şi perelor de vară.