Arad: Postul Pastelui, cu ulei din seminte de dovleac
Conform unei traditii stravechi, in unele localitati din judetul Arad se obisnuieste ca in Postul Pastelui sa se gateasca cu ulei “stors” din seminte de dovleac. Uleiul se produce, in Postul Pastelui, intr-o fabricuta de ulei numita de localnici “oloinita”. Cei care au strans de-a lungul anului seminte de dovleac le aduc aici pentru a fi procesate.
Tehnologia de fabricare a acestui ulei este laborioasa si trebuie respectata intocmai pentru ca uleiul sa aiba calitatile organoleptice care il fac foarte cautat – gust usor amarui si aroma specifica. Spre exemplu, in comuna Halmagel, din nord-estul judetului, a mai ramas o singura familie care are “oloinita”, poate si din acest motiv uleiul vanzandu-se cu 50 de lei litrul. Dupa cum spune unul din batranii satului, din vremuri stravechi aici se obisnuieste ca in Postul Pastelui sa se gateasca numai cu ulei de dovleac. Acesta este folosit la prepararea diferitelor mancaruri, cum ar fi cea de fasole uscata, la pregatirea salatei de castraveti, a celei orientale sau a salatei verzi. De asemenea, poate fi mancat cu cartofi copti in cuptor sau cu mujdei de usturoi.