Agricultura ecologică: Căutăm în continuare soluţii ca să susținem acest sector
Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, a declarat, astăzi, la seminarul „TVA verde în agricultură”, că sumele alocate agriculturii ecologice în viitorul PNDR nu sunt suficiente și se caută soluții pentru a spori fondurile dedicate cultivatorilor certificați eco.
„În viitorul program PNDR 2014-2020, avem alocată o sumă consistentă de 200 de milioane de euro pentru agricultura ecologică. Poate nu este suficientă, dar căutăm în continuare soluţii ca să susţinem acest sector care în ultima perioadă a adus plus valoare în economia României. Dacă ne uităm pe balanţa comercială, care este pe plus în 2013, inclusiv în luna ianuarie 2014, o parte din acest plus vine şi din sectorul agriculturii ecologice. Ne dorim ca şi în viitor să se întâmple astfel de lucruri cu acelaşi succes”, a precizat Daniel Botănoiu, citat de Economica.net.
Acesta a atras atenția asupra calității terenurilor agricole din România, care permit utilizarea acestora în bune condiții pentru producția unor alimente de calitate.
„Trebuie să acordăm o atenţie deosebită acestui bun de preţ pe care îl avem, terenurile agricole, motiv pentru care credem că agricultura ecologică, care ocupă în prezent un procent de 8%, nu se va opri aici. De la un nivel de 3.000 de hectare a ajuns la 288.000 hectare în 2012 şi considerăm că este un domeniu dinamic care permite o dezvoltare echilibrată. Acesta s-a dezvoltat şi datorită unei pieţe funcţionale la nivel european, chiar dacă este un produs de nişă (…) România utilizează 25 de kilograme de azot la hectar, comparativ cu Olanda care utilizează de 10 ori mai mult pe hectar, ceea ce ne permite să spunem că majoritatea produselor româneşti, inclusiv cele care provin din agricultura convenţională, sunt mai sănătoase şi mai curate decât cele provenite din vechile state membre. Şi Polonia şi Ungaria folosesc cantităţi duble faţă de ce folosim noi astăzi”, a explicat Daniel Botănoiu.
Pe acelasi subiect:
- Care sunt probleme agricultorilor certificați eco și cum pot reuși în afaceri
- Cererile pentru subvenția acordată fermierilor care practică agricultura ecologică se depun până la finele lui noiembrie
- Cererile pentru subvenția acordată agriculturii ecologice se depun de la 1 septembrie
- Cât e subvenția pentru agricultura ecologică în 2013
- Bugetul pentru subvențiile acordate agriculturii ecologice a fost suplimentat cu trei milioane de euro