După carne, vom avea TVA redus și la produsele eco?
Institutul Social Democrat „Ovidiu Șincai” în parteneriat cu Asociația Bio-România va organiza marți, 29 aprilie, dezbaterea cu tema „TVA Verde în agricultură și alimentație”.
Evenimentul va avea loc la Palatul Parlamentului unde participanții, reprezentanți ai fermierilor din agricultura ecologică, politicieni și reprezentanți ai Guvernului vor discuta despre posibilitatea reducerii TVA la produsele ecologice.
Asociația Bio-România susține reducerea TVA la carne, dar nu și la mezeluri și la produsele semi-preparate.
„Dorim ca România să preia inițiativa implementării proiectului ‘TVA Verde’ în domeniul agriculturii și alimentației și să se constituie într-un model european de succes în acest domeniu. Vrem ca alimentele de bază certificate bio să aibă TVA zero, cele aflate în conversie TVA 3%, iar cele naturale, respectiv produsele care folosesc materie primă convențională, însă procesarea se face fără chimicale, să aibă o cotă de 9%, deși în România nu există o reglementare legislativă privind produsele naturale (…) Sunt de acord și susținem ca asociație reducerea TVA la carne la 5% și chiar zero, dacă este obținută în sistem ecologic, însă pentru mezeluri ne dorim introducerea unei taxe pe valoare adăugată direct proporțională cu conținutul de chimicale folosit pentru obținerea lor și chiar menținerea cotei de 24% dacă mezelurile continuă să fie obținute după rețetele actuale”, a declarat, luni, pentru Agerpres, președintele Asociației Bio-România, Marian Cioceanu.
Propunerea reducerii TVA-ului la produsele ecologice este susținută de europarlamentarul Daciana Sârbu, care a declarat, recent:
„Ca obiectiv major pe care îl urmăresc în această primăvară este ca, pe baza rezultatelor care ne vor parveni ca urmare a reducerii TVA-ului la panificație, să reușim acest lucru și pentru produsele bio (…) sper că acest lucru se poate face înaintea verii, așadar, înaintea termenului prevăzut pentru produsele din carne. Pe de altă parte, urmăresc promovarea produselor bio din România atât pe piața europeană, cât și pe alte piețe. Însă, pentru piața internă, voi sprijini sectorul bio din România pentru a fi mult mai prezent pe rafturile marilor magazine. Este oarecum descurajant să vedem că, în general, produsele alimentare ecologice sunt din import”
Pe acelasi subiect:
- Agrostar: Reducerea TVA la alimente trebuie precedată de semnarea contractului colectiv de muncă la nivel de ramură
- Mergem, treptat, spre reducerea TVA și la alte produse alimentare
- Bugetul nu va fi afectat de reducerea TVA la produsele ecologice
- Victor Ponta: Scăderea TVA-ului la pâine s-a dovedit un sistem corect
- Reducerea TVA-ului la fructe și legume ar putea intra în vigoare din 2015