Academia de Studii Agricole şi Silvice invită partidele la întocmirea unei strategii agricole
Academia de Studii Agricole şi Silvice (ASAS) Bucureşti pregăteşte un grup de lucru prin intermediul căruia partidele politice să-şi fixeze o direcţie corectă pentru agricultura românească. ‘Grupul de studii pentru agricultură şi dezvoltare rurală’ – cum se numeşte noua structură – va fi coordonat de Alexandru Lăpuşan, fost ministru al Agriculturii şi, în prezent, membru al Comisiei prezidenţiale pentru politici publice de dezvoltarea agriculturii în România şi vicepreşedinte al Patronatului Român.
Alexandru Lăpuşan a declarat, luni, pentru AGERPRES, că ‘Grupul de studii pentru agricultură şi dezvoltare rurală’ va fi lansat miercuri, cu ocazia simpozionului ‘Modernizarea agriculturii’, simpozion organizat de ASAS şi de revista ‘Profitul agricol’.
‘Grupul acesta doreşte să-i adune pe toţi, în ideea de a contura o direcţie care să fie susţinută de toate forţele politice sau de majoritari pentru a duce agricultura undeva. Nouă ne trebuie nişte soluţii de perspectivă. Aceste soluţii sau strategii de perspectivă nu le pot da decât cei care au în atribuţii aşa ceva şi acestea nu sunt decât partidele politice. Ori partidele politice sunt goale din acest punct de vedere şi trebuie determinate să se apuce de treabă şi să înceapă să dezbată, astfel încât să-şi contureze nişte idei care să fie viabile’, a precizat Alexandru Lăpuşan.
El a adăugat că ‘grupul îşi propune ca dialogul politicului cu producătorii agricoli să genereze repere comune care ar urma să constituie soluţii alternative pentru orientarea corectă a agriculturii pe termen mediu şi lung’.
Cu ocazia simpozionului organizat de ASAS, la care vor participa specialişti, politicieni, cercetători, cadre universitare, reprezentanţi ai autorităţilor publice, Alexandru Lăpuşan îşi va lansa şi volumul ‘Interpelări agro-politice’.
‘Cartea este o analiză politică a principalelor evenimente din toamna lui 2007 până în august 2010. Este o analiză politică în care tenta este spre agricultură, dar nu s-au eliminat nici celelalte aspecte. Am intrat în casa partidelor şi am făcut analiza programelor lor politice la fiecare pe rând. În cea mai mare parte sunt analize ale politicilor agrare, analize ale moţiunilor simple sau de cenzură, a atitudinilor economice şi politice ale partidelor sau ale diferitelor personalităţi publice’, a menţionat Alexandru Lăpuşan.
Pe acelasi subiect:
- România trebuie să își crească randamentul de producție la hectar
- Master plan pentru dezvoltarea agriculturii, realizat cu sprijinul mediului academic
- Dezbatere privind Politica Agricolă Comună, din perspectiva protecției mediului. Iată principalele declarații ale participanților
- Daciana Sarbu: Agricultura este un sector de interes strategic, iar functionarea sa nu poate fi lasata exclusiv in seama fortelor pietei
- Ziua peştelui, sărbătorită la ASAS între 19 – 20 martie
Marcel Cucu - 8-2-2011, 10:25
Este o veche si consecventa doleanta a agricultorilor. Este o adevarata traiectorie browniana, „directia” politicilor din agricultura, in ultimii doua zeci de ani. Nu am avut nici o tinta, in afara voturilor, pentru unul sau altul dintre partide. Asa a ajuns Presedintele sa constate ca agricultura a inghitit peste treizeci de miliarde de Euro. De fapt agricultura a fost un pretext, banii, in cea mai mare parte, si-au indeplinit doar menirea lor electorala. In 2008, un inalt functionar din Guvern, considera ca Strategia nu este un subiect serios de dezbatere, la intalnirea cu Primul Ministru
Interesul electoral, alte interese si incompetenta, au stat la baza politicilor agricole. Haideti sa impunem cu fermitate, necesitatea unei Strategii, sustinuta de argumente stiintifice, economice si nationale.