Zilele Agriculturii Româneşti – 24 aprilie, la Bucureşti
BusinessMark, cu sprijinul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi al TVR, are plăcerea să vă anunţe organizarea proiectului „Zilele Agriculturii Româneşti“, o serie de conferinţe dedicate sectorului agricol. Primele conferinţe vor avea loc la Bucureşti (23 aprilie) şi Cluj-Napoca (25 aprilie).
Evenimentul de la Bucureşti se va desfăşura la Hotel Howard Johnson Grand Plaza, Sala Platinum, iar cel de la Cluj-Napoca în cadrul târgului Agraria, în sala de conferinţe Transilvania.
Evenimentul constituie un prilej de analiză şi dezbatere a agriculturii româneşti, reunind într-un mediu dinamic reprezentanţi de marcă din: Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Comisia Europeană, asociaţii şi agenţii, fermieri, producători de cereale, erbicide, pesticide şi produse agro-chimice, asociaţii patronale, companii FMCG şi distribuitori, furnizori de soluţii, echipamente şi servicii specifice industriei, experţi, investitori, bănci, companii de consultanţă şi case de avocatură. Agricultura reprezintă aproximativ 6% din PIB-ul României şi un important motor de creştere pentru economie. Prin PNDR agricultura a adus până acum în economia românească aproape 4,7miliarde de euro, gradul de absorbție fiind de aproximativ 45%. De altfel, 2013 este cu atât mai important cu cât este ultimul an în care agricultorii pot accesa fonduri din exercițiul financiar 2007-2013. Pentru 2014-2020, pe Politica Agricolă Comună sunt alocaţi 17,5 miliarde euro, o creştere cu 27% comparativ cu 2007-2013.
Pentru plăţile directe către fermieri sunt disponibile 10,3 miliarde de euro, cu 4,7 miliarde euro în plus faţă de 2007-2013. Agricultura a fost industria care a avut cea mai bună dinamică din segmentul creditării bancare în ultimii ani. România este una din țările europene cu un potențial semnificativ în agricultură, cu una dintre cele mai întinse suprafețe de teren agricol ca pondere din suprafața totală de teren, 59% față de media europeană de 45%.
România este al cincilea producător de cereale al Uniunii Europene, dar se află printre ultimele locuri din punct de vedere al eficienței utilizării suprafeței agricole. 2013 vine cu noutăți fiscale pentru agricultori prin lărgirea bazei de impozitare la impozitul pe veniturile obținute din agricultură. Obiectivul este crearea unui mediu concurențial care să elimine evaziunea fiscală. Dacă în 1989 aveam unul dintre cele mai performante sisteme de irigații din Europa, cu o suprafață irigată de 3,4 milioane de hectare, în 2012 au fost irigate doar 80.000 de hectare. La 2,5 miliarde de euro se ridică investiția pentru reabilitarea sistemului național de irigații.
Pe acelasi subiect:
- Zilele Agriculturii Românești – 16 februarie 2016
- București: A început amenajarea piețelor pentru desfacerea pepenilor din recolta 2014
- Târg de produse tradiționale în curtea Ministerului Agriculturii
- București: Târgul de Sfinții Apostoli Petru și Pavel are loc între 27 și 29 iunie
- București: Tratamente cu K-othrine și Fendona pentru combaterea țânțarilor și căpușelor