Non-sensul scumpirii zaharului. Depindem de importuri, dar intram in somaj tehnic

| Actualitate | de

Etichete: , , ,

După pâine, se scumpeşte şi zahărul. Producătorii spun că scumpirea se va vedea la rafturi până în luna mai, perioadă în care ajunge în ţara noastră zahăr din import, cumpărat la preţuri mai mari. Zahărul a ajuns să fie cotat pe bursele internaţionale la 800 dolari pe tonă, cel mai mare preţ din ultimele trei decenii.

Ţara noastră depinde de importuri pentru că producţia proprie acoperă doar o cincime din consumul anual de zahăr. Cu toate acestea, două fabrici din România au anunțat că sunt nevoite sa intre in somaj tehnic

Un raport al Băncii Central Europene a plasat România pe primul loc în Europa într-un top al ţărilor care ar muri de foame în cazul unei crize a alimentelor, nu pentru că nu ar mai exista zahăr şi grâu, ci pentru că nu ni le-am mai putea permite.

  1. serban ioan - 3-2-2011, 12:26

    FRATILOR hai sa iesim in strada si sa dam cu astia de la conducere de pamant ca au dus tara de rapa,o tara care poate hrani o europa intreaga este pe primul loc la murit de foame.RUSINE noua nu lor ca nu luam masuri.

  2. Gheorghe Bejan - 3-2-2011, 20:00

    1. Romania produce anual cca 100 000 to de zahar din sfecla de zahar (cote europene, nu avem voie sa producem mai mult, asa am semnat Acordul de aderare) si , din zahar brut de import cu taxe vamale reduse, inca cca 100 000 to (atat ne da Europa voie sa importam pe sistemul de facilitati). Restul cantitatilor de zahar alb, pana la 550 000 to , cat esste consumul anual, se importa din UE. Suntem tinuti, prin Acordul de aderare, la nivel de consumator al zaharului din vest.
    2. Fabricile de zahar functioneaza doar atunci cand produc (in campania de recoltare a sfeclei – Octombrie/Decembrie- si/sau la venirea importurilor, cca 2 luni, daca cele doua perioade nu coincid. In restul anului, raman angajate doar persoanele legate de paza, desfacere si administrare. Acest lucru se intampla la toate fabricile de zahar din Europa. Unele fabrici anunta acest lucru, altele nu.

    Gheorghe Bejan
    Patronatul Zaharului din Romania
    Director executiv
    http://www.zahar.ro

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

05.03.2020 - 12:35
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numarul meu este 0905286325 raspunde

14.02.2020 - 12:14
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numărul meu este 0905287606. raspunde

25.01.2020 - 5:00
Anonim spune: Am pus feromoni si i -am atras din toata pasunea.De cinci ani nj ne ramane un fruct ña livada .Cu insecticid mor dupa ce mananca florile chimizate.Jale fac !!! raspunde

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde