Viitorul Politicii Agricole Comune, dezbătut în cadrul Grupului de la Vişegrad

| Actualitate, Extern, Politici agricole | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete:

Vineri, o delegaţie a MADR condusă de secretarul de stat Peter Haschi, a participat în Ungaria, la reuniunea „Grupului de la Visegrad” (Republica Ceha, Ungaria, Polonia si Republica Slovaca) + România, Bulgaria şi Slovenia.

Pe agenda reuniunii s-au aflat informaţii referitoare la pregătirile pentru Preşedinţia ungară a Uniunii Europene (din ianuarie 2011), schimb de opinii privind viitorul Politicii Agricole Comune după 2013, discuţii şi schimburi de opinii privind reglementările curente referitoare la achiziţia de terenuri de către cetăţenii străini, schimb de opinii referitoare la competitivitatea sectorului agro-alimentar în regiune, dezbaterea unei propuneri privind simplificarea Politicii Agricole Comune, iniţiată de Danemarca, Olanda, Republica Ceha, Germania, Estonia, Letonia, Austria, Finlanda, Suedia, UK, care se va discuta şi astăzi în cadrul Consiliului de miniştri de la Luxemburg.

Ministrul ungar al agriculturii a prezentat priorităţile pe care Ungaria le va avea pe perioada Preşedinţiei UE în ceea ce priveşte agricultura şi pescuitul, şi anume: viitorul PAC după 2013, competitivitatea sectorului agro-alimentar, schimbările climatice şi energia, biodiversitatea şi protecţia mediului, sectorul apicol, managementul apelor, politica de calitate a produselor agro-alimentare, planul de acţiune pentru păduri, politica comună de pescuit, conservarea resurselor acvatice, dezvoltarea acvaculturii în apele dulci.

La sfârşitul reuniunii statele participante (cu excepţia Sloveniei) au elaborat o declaraţie comună, referitoare la viitorul PAC după 2013. Principalele idei desprinse din declaraţie se referă la păstrarea caracterului comunitar al PAC care trebuie să se bazeze pe principiile solidarităţii, mai ales din punct de vedere financiar şi al tratamentului si condiţiilor egale între statele membre. De asemenea, statele au agreat faptul ca PAC trebuie să continue în aceeaşi structura de doi piloni, menţinând în acelaşi timp cel puţin actualul nivel al finanţării.

S-a agreat ca plăţile directe trebuie să rămână un instrument important al PAC, de sprijin şi de stabilitate a veniturilor fermierilor şi, în acelaşi timp, o compensare a furnizării de bunuri publice către societate. A fost evidenţiată şi ideea simplificării PAC prin elaborarea unui cadru legislativ mai transparent, mai uniform şi care e mai uşor de înţeles şi de aplicat totodată pentru fermieri şi plătitorii de taxe.

Reuniunea s-a încheiat cu o conferinţa de presă, declaraţia urmând a fi postată pe site-ul Ministerului Agriculturii din Ungaria.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde

19.02.2019 - 8:01
Anonim spune: Carcasa de iepure,pentru cei interesati 0760510528 raspunde

03.01.2019 - 3:00
DIANA spune: BUNA Am si eu cativa urechiati dc as avrea unde sa ii vand as axtinde numarul lor ,imi poate oferi cineva detaliile necesare ? raspunde

21.11.2018 - 11:39
Popescu Emilian spune: Parerea mea este ca, fiind o cultura mai putin cunoscuta suprafetele vor fi restranse si pe piata nu se vor cauta. Apropo de suprafete, in zona Oltenieii si in mod special in zona Dabuleni ,unde conditile pedo-climatice sunt favorabile cultivarii, la ce suprafete s-a ajuns? Multumim! raspunde