Vicele CJ Cluj: Produsele tradiționale nu pot asigura hrana populației

| Vegetal | de

Etichete: , , , , , ,

Luna trecută vă informam că soiurile tradiţionale de legume româneşti dispar pentru a lăsa locul celor de import. Asta suținea deputatul Stelian Dolha, care atrăgea atenția că „însăşi diversitatea agricolă a României este pusă în pericol”.

În acest context, el cerea autorităților crearea de programe pentru conservarea resurselor genetice ale României.

Tradiționale, dar „de subzistență”

ioan-oleleu-cluj Vicepreședintele Consiliul Județean Cluj, Ioan Oleleu, susține însă „trebuie să facem o diferenţă între culturile pe suprafeţe mari şi cele de semisubzistenţă”.

„Este nevoie să promovăm produsele tradiţionale, dar pe lanţul alimentar ponderea lor în consum va fi scăzută, comparativ cu sistemul industrializat al produselor alimentare. Cele tradiţionale nu acoperă nevoile de consum ale populaţiei”, a declarat Oleleu pentru Agerpres.

El mai afirmă că produsele existente azi pe rafturile magazinelor din România corespund normelor de protecţie a sănătăţii.

„Sunt produse sigure. Un cumpărător cu posibilităţi financiare reduse cumpără un produs care costă zece lei kilogramul. Dar el are dreptul să fie informat asupra conţinutul corect al produselor”, precizează vicele CJ.

Deși în opinia sa produsele tradiționale nu vor reuși să hrănească populația, el se declară total împotriva cultivării hibrizilor obținuți prin inginerie genetică.

„Eu sunt de acord cu cercetările, este nevoie să cunoaştem variante în anumite condiţii, dar în Europa putem să producem hrană pentru populaţia continentului şi prin metodele convenţionale, fără a fi nevoie de organisme modificate generic (…) Părerea mea: ar trebui interzisă comercializarea organismelor modificate genetic pe piaţă, sub orice formă”, a conchis Ioan Oleleu.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde

19.02.2019 - 8:01
Anonim spune: Carcasa de iepure,pentru cei interesati 0760510528 raspunde

03.01.2019 - 3:00
DIANA spune: BUNA Am si eu cativa urechiati dc as avrea unde sa ii vand as axtinde numarul lor ,imi poate oferi cineva detaliile necesare ? raspunde

21.11.2018 - 11:39
Popescu Emilian spune: Parerea mea este ca, fiind o cultura mai putin cunoscuta suprafetele vor fi restranse si pe piata nu se vor cauta. Apropo de suprafete, in zona Oltenieii si in mod special in zona Dabuleni ,unde conditile pedo-climatice sunt favorabile cultivarii, la ce suprafete s-a ajuns? Multumim! raspunde