Vicele CJ Cluj: Produsele tradiționale nu pot asigura hrana populației
Luna trecută vă informam că soiurile tradiţionale de legume româneşti dispar pentru a lăsa locul celor de import. Asta suținea deputatul Stelian Dolha, care atrăgea atenția că „însăşi diversitatea agricolă a României este pusă în pericol”.
În acest context, el cerea autorităților crearea de programe pentru conservarea resurselor genetice ale României.
Tradiționale, dar „de subzistență”
Vicepreședintele Consiliul Județean Cluj, Ioan Oleleu, susține însă „trebuie să facem o diferenţă între culturile pe suprafeţe mari şi cele de semisubzistenţă”.
„Este nevoie să promovăm produsele tradiţionale, dar pe lanţul alimentar ponderea lor în consum va fi scăzută, comparativ cu sistemul industrializat al produselor alimentare. Cele tradiţionale nu acoperă nevoile de consum ale populaţiei”, a declarat Oleleu pentru Agerpres.
El mai afirmă că produsele existente azi pe rafturile magazinelor din România corespund normelor de protecţie a sănătăţii.
„Sunt produse sigure. Un cumpărător cu posibilităţi financiare reduse cumpără un produs care costă zece lei kilogramul. Dar el are dreptul să fie informat asupra conţinutul corect al produselor”, precizează vicele CJ.
Deși în opinia sa produsele tradiționale nu vor reuși să hrănească populația, el se declară total împotriva cultivării hibrizilor obținuți prin inginerie genetică.
„Eu sunt de acord cu cercetările, este nevoie să cunoaştem variante în anumite condiţii, dar în Europa putem să producem hrană pentru populaţia continentului şi prin metodele convenţionale, fără a fi nevoie de organisme modificate generic (…) Părerea mea: ar trebui interzisă comercializarea organismelor modificate genetic pe piaţă, sub orice formă”, a conchis Ioan Oleleu.