Vezi pagubele produse de grindina si seceta, anul trecut, in agricultura Romaniei

| Actualitate | de

Etichete: , , ,

În timp ce statul aruncă sume importante pe săli de sport la sate, România pierde, anual, milioane de euro în agricultură din cauza grindinei sau a secetei. Aceste probleme şi-ar putea găsi rapid o rezolvare: investiţii în sistemul naţional antigrindină. Însă mai-marii ţării preferă să tragă de timp şi par să aibă alte priorităţi.

Deşi agricultura este una dintre puţinele ramuri care ne pot scoate din criză, acest domeniu este aruncat la coada clasamentului când vine vorba de investiţii publice.

Numai în luna mai, 6.000 de hectare de culturi agricole, din judeţele Buzău, Călăraşi, Bacău şi Teleorman, au fost distruse din cauza grindinei. Situaţia ar fi putut fi evitată dacă sistemele de rachete antigrindină ar fi existat în întreaga ţară.

Distrugeri în agricultură în perioada 13.05-15.06.2011 (potrivit Ministerului Agriculturii)

Orz – 155,75 ha
Grâu – 2.770,21 ha
Floarea Soarelui – 944,25 ha
Rapiţă – 889,12 ha
Porumb – 1.126,57 ha
Viţă de vie – 68 ha
Legume – 10 ha

Sistemul antigrindină funcţionează doar în judeţul Prahova şi apără de intemperiile distrugătoare doar două procente din teritoriul național. Vecinii noştri, Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia au aproape întreg teritoriul protejat de grindină de aproape 50 de ani.

De ani buni, guvernul iroseşte zeci de milioane de euro pe săli de sport la sate, în timp ce culturile agricole rămân la mila naturii, deşi sistemul antigrindina ar aduce mari beneficii.

O rachetă antigrindină oferă protecţie unei suprafeţe de 25 de hectare. Cu doar 20-25 milioane de euro, întreg teritoriul ar putea fi protejat de grindină. Specialiştii unităţii de la Ploieşti spun că, dacă ar avea susţinere din partea autorităţilor, atunci ar putea rezolva inclusiv problema inundaţiilor şi a secetei.

În România, problema apărării împotriva grindinei nu este prioritară, deşi Strategia de Securitate Naţională vorbeşte despre ameninţarea fenomenelor meteo extreme. Şi, ca de obicei, strategiile rămân doar pe hârtie, uitate în sertarele politicienilor.

„Securitatea naţională poate fi, de asemenea, pusă în pericol de o serie de fenomene grave, de natură geofizică, meteo-climatică ori asociată, provenind din mediu sau reflectând degradarea acestuia, inclusiv ca urmare a unor activităţi umane periculoase, dăunătoare sau iresponsabile”, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Anul acesta au fost alocate pentru sistemul antigrindină 3,8 milioane de lei, abia în luna mai, iar micile investiţii care mai pot fi realizate sunt deja în mare întârziere.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

26.01.2022 - 8:21
ion spune: se pare ca singurul abator din gilau este de pasari ,domnul maghiaru sa lasat pagubas cu carnea de iepure raspunde

26.01.2022 - 8:17
Anonim spune: se pare ca singurul abator din gilau este de pasari ,domnul maghiaru sa lasat pagubas cu carnea de iepure raspunde

17.10.2021 - 12:11
CRUCERU ȘTEFAN spune: Am trăit în Grecia 5 ani _ acolo utilajele agricole circulau fără restricții .,mai puțin pe autostrăzi.La noi de ce nu se poate ? .Motocoltoarele de ce pot ? .Toate utilajele agricole , să poată să se deplaseze la terenul care trebuie lucrat fără restricții. raspunde

11.08.2021 - 8:29
Badoi maria spune: Pentru mine este o planta cultivata necunoscuta, dar am întâlnit-o în păduri. E cunoscuta ca umbra epurelui. Se cultiva ca planta decorativa fiind f.bigata în masa foliara. M-ar interesa plantarea în câmp. În speranța că mă ajutați, va mulțumesc. raspunde

16.02.2021 - 5:41
Elena Barbu spune: Număr de telefon la numărul 9 Rebeca santplant raspunde

01.02.2021 - 10:44
Vasile Bouleanu spune: De ce nu gasesc acest soi si pe Wikipedia ? raspunde