Vezi pagubele produse de grindina si seceta, anul trecut, in agricultura Romaniei

| Actualitate | de

Etichete: , , ,

În timp ce statul aruncă sume importante pe săli de sport la sate, România pierde, anual, milioane de euro în agricultură din cauza grindinei sau a secetei. Aceste probleme şi-ar putea găsi rapid o rezolvare: investiţii în sistemul naţional antigrindină. Însă mai-marii ţării preferă să tragă de timp şi par să aibă alte priorităţi.

Deşi agricultura este una dintre puţinele ramuri care ne pot scoate din criză, acest domeniu este aruncat la coada clasamentului când vine vorba de investiţii publice.

Numai în luna mai, 6.000 de hectare de culturi agricole, din judeţele Buzău, Călăraşi, Bacău şi Teleorman, au fost distruse din cauza grindinei. Situaţia ar fi putut fi evitată dacă sistemele de rachete antigrindină ar fi existat în întreaga ţară.

Distrugeri în agricultură în perioada 13.05-15.06.2011 (potrivit Ministerului Agriculturii)

Orz – 155,75 ha
Grâu – 2.770,21 ha
Floarea Soarelui – 944,25 ha
Rapiţă – 889,12 ha
Porumb – 1.126,57 ha
Viţă de vie – 68 ha
Legume – 10 ha

Sistemul antigrindină funcţionează doar în judeţul Prahova şi apără de intemperiile distrugătoare doar două procente din teritoriul național. Vecinii noştri, Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia au aproape întreg teritoriul protejat de grindină de aproape 50 de ani.

De ani buni, guvernul iroseşte zeci de milioane de euro pe săli de sport la sate, în timp ce culturile agricole rămân la mila naturii, deşi sistemul antigrindina ar aduce mari beneficii.

O rachetă antigrindină oferă protecţie unei suprafeţe de 25 de hectare. Cu doar 20-25 milioane de euro, întreg teritoriul ar putea fi protejat de grindină. Specialiştii unităţii de la Ploieşti spun că, dacă ar avea susţinere din partea autorităţilor, atunci ar putea rezolva inclusiv problema inundaţiilor şi a secetei.

În România, problema apărării împotriva grindinei nu este prioritară, deşi Strategia de Securitate Naţională vorbeşte despre ameninţarea fenomenelor meteo extreme. Şi, ca de obicei, strategiile rămân doar pe hârtie, uitate în sertarele politicienilor.

„Securitatea naţională poate fi, de asemenea, pusă în pericol de o serie de fenomene grave, de natură geofizică, meteo-climatică ori asociată, provenind din mediu sau reflectând degradarea acestuia, inclusiv ca urmare a unor activităţi umane periculoase, dăunătoare sau iresponsabile”, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Anul acesta au fost alocate pentru sistemul antigrindină 3,8 milioane de lei, abia în luna mai, iar micile investiţii care mai pot fi realizate sunt deja în mare întârziere.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

02.10.2023 - 1:42
Dragomir Florentina spune: Buna ziua mă numesc dragomir Florentina am 16 ani sunt eu mama sora mea nepoata și fratele meu căutăm de munca ne-ați putea ajuta raspunde

16.08.2023 - 5:39
TUTA AURELIAN spune: AM PUS IN PAMINT 20 DE CUIBURI DOVLEAC DE FACE SEMINTA FARA COAJA AM SEMANAT IN DATA DE CINCI IULIE AU INCEPUT SA CREASCA DOVLETI UNI AU PESTE TREI KG UN SINGUR TRATAMENT AM DAT UN FUNGICID PE BAZA DE CUPRU SIUN INSECTICID AM MAI DAT DOUA TRATAMENTE FOLIARE CROPMAX SI UN TRATAMENT FOLIAR PE BAZA DE CALCIU SI UDATI LA DOUA ZILE SUNT FOARTE MULTUMITI CUM AU INTRAT IN VEGETATIE raspunde

28.05.2023 - 8:47
Petrisor spune: O soluție ar fi un guvern Nationalist 100 %...iar apoi respingerea tirurilor la graniță plus controale de toxicitate și vechea creare de piețe numai pentru producători naționali și interzicerea supermarketurilor să vândă turcisme. sau alte produse asiatice sfără un control RIGUROS pentru că ne afectează .viața noastră și sănătatea noastră fizică și mentală ne afectează și depinde de Ce introducem în stomac .Deci trebuie luate măsuri drastice ,nu de ieri nu de anul trecut ci de 33 de ani .Guvernanții sunt de vina pentru incapabilitatea delăsarea neputință și indolența față de o problemă atât de serioasă față de națiune față de copii noștri și viitorul nostru și al țării ...afară cu ei și mafia buzunarelor pline afară cu profitorii .Și amenzi plus arestări și celor ai noștri ce se ocupă cu chimicale ...Etrel...etc.etc.altfel dăm Amin prea devreme.????? raspunde

12.03.2023 - 2:23
Obreja spune: Preț foarte convenabil raspunde

15.02.2023 - 4:06
CALINCIUC TRAIAN spune: de unde pot achizitiona acest codex 2022. va multumesc. raspunde

20.10.2022 - 1:16
Matei Vasile spune: Buna ziua , am o suprafata de 9 ha teren care sar preta pentru infiintarea unei plantatii de Salcie energetica , binenteles ca ma gindesc si la procesare in peleti de foc As vrea sa stiu daca afacerea poate deveni rentabila pe suprafata de 9 ha , si in completare sa colectez rumegus de la gatere din zona pentru procesare suplimentara Multumesc frumos pentru raspuns Matei Vasile 0744882260 raspunde