Valeriu Tabără: Sper ca în 2012 să avem deschiderea pentru cultura de soia modificată genetic

| Actualitate | de

Etichete: , , ,

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat, joi, după o dezbatere pe tema organismelor modificate genetic, că are speranţa că România va obţine anul acesta aprobarea Uniunii Europene pentru cultivarea soiei modificate genetic, iar din 2012 va putea produce această cultură. „Facem toate demersurile. Sperăm să avem acordul Uniunii Europene anul acesta. Sper ca în 2012 să avem deschiderea pentru această cultură. Citesc toate demersurile de la fermieri cu problemele pe care le au cu importurile şi de proteină şi ştiu cât de necesară este”, a spus Tabără.

Acesta a precizat că este conştient de faptul că „există probleme legate de speculaţia politică în decizii şi astea trebuie înlăturate”.

Şeful de la Agricultură a precizat că există soiurile de soia pregătite la Turda şi la Fundulea.

„Ne mai trebuie genele să le transferăm şi avem soiurile noastre. De ce trebuie să cumpăr de la alţii? Eu cred că nu ar fi o problemă să le obţinem”, a spus Valeriu Tabără.

În opinia ministrului, soia reprezintă un pas important pentru întărirea capacităţii de export a României, în condiţiile în care aceasta ar putea fi exportată în toată lumea, mai puţin SUA şi Brazilia.

„Consumatori (de soia – n.r.) suntem în jur de 500.000. Dacă ne ducem cu o producţie de peste 1,5 – 2 milioane de tone vă daţi seama ce rezervă de export avem numai pe soia”, a spus el.

Valeriu Tabără a subliniat că ar fi păcat ca România să exporte doar soia brută. Se pot exporta preparate din soia – şrot, ulei de soia, extracte de soia.

Ministrul a mai declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că pierderile anuale ale României din necultivarea soiei sunt de aproape un miliard de euro.

„Exceptând Câmpia Padului, mici porţiuni irigate din Spania sau Franţa, România este singura ţară din Europa care are condiţiile necesare pentru a produce soia industrial”, a spus Valeriu Tabără.

El a atras atenţia că România, care ar putea produce anual două milioane de tone de soia, importă 500.000 de tone anual.

„România, care este singura ţară cu condiţii climatice de a realiza soia pe care o importăm la nivelul de circa 500.000 de tone anual – şi ar putea produce două milioane de tone, este obligată să o importe nu să o producă. Uniunea Europeană, care importă aproape 40 de milioane de tone din care peste 90% este soia modificată genetic, mă obligă pe mine să nu o pot cultiva pentru că ţările din UE nu o pot cultiva, pentru că nu au condiţii”, a explicat ministrul Agriculturii.

În opinia acestuia, „este inadmisibil să ţi se permită să consumi ‘otravă’, dar nu şi să o produci”.

„Trebuie să o iei de la altul, mai dai şi bani pe ea. România importă anual 500.000 de tone de soia din Brazilia, SUA, Argentina, unde se produce numai soia obţinută prin biotehnologie”, a spus, miercuri, Tabără.

De asemenea, el a subliniat că la nivelul UE se discută foarte mult cu privire la competitivitatea internaţională, Uniunea confruntându-se cu agricultura SUA, a uneia dintre cele mai mari puteri în devenire în agricultură datorită biotehnologiei – Brazilia, dar şi cu Argentina, Canada, China, India sau Australia.

„Acestea nu sunt ţări care trebuie neglijate în sistemul producţiei şi al competitivităţii naţionale. Însă, ce este mai grav, este fapt că, neacceptând aceste biotehnologii, costul producţiei şi preţul produsului agricol şi agroalimentar creşte. Astfel de produse sunt mai ieftine cu 40% până la 60%, pentru că tehnologiile de obţinere în câmp sunt mai ieftine”, a punctat ministrul Agriculturii.

 1. Ion - 8-4-2011, 16:01

  Noi nu speram! Din potriva, speram ca printr-o minune ministrul roman al agriculturii sa revina la adevaratele probleme ale tarii si sa se opreasca putin cu interesul personal. Avem nevoie de masuri reale penru a relansa sectorul agricol romanesc! Deocamdata am reusit doar sa NU absorbim fondurile europene, si sa le trimitem inapoi, am reusit sa NU primim in timp, sau deloc subventiile si mai mult ministerul a reusit sa traga de timp mult si bine cu inceperea programului LEADER in Romania.

  Domnule ministru, prin actiunile dumneavoastra sunteti o rusine pentru acest popor care este asa legat de pamant si diversitatea agricola. Prin lipsa de reactie si dezinteres distrugeti zi cu zi speranta taranilor pentru un viitor mai bun.

  Promovati un sistem greu, exhaustiv si controversat care, odata pus in functiune, va distruge dezvoltarea rurala, comunitatile satesti si cei 4 milioane de mici agricultori din Romania.

 2. ionutz_ciprian - 9-4-2011, 16:15

  De ce sa nu speram?? De ce sa nuproduc soia modificata daca oricum mananc soia modificata genetic? Eu zica ca problema nu este aici ci in legislatie si anume sa fie etichetate clar OMG-urile sa de posibilitatea omului de a lege, ceea ce acum nu e cazul, iar noi saproducem si sa exportam in ue furaje din soia MG pentru ca e clar ca ei importa asa ceva in cantitati suficiente ca toata Romanaia sa produca si sa exporte toata productia de OMG. deci Daca nu e afectata sanatatea de ce nu ?? Asa ca etichetati aveti grija ca ceea ce scrie pe etichet sa fie adevarat si lasati-ne pe noi sa ne ocupam de sanatatea noastra pentru ca daca var pasa ati eticheta sau ati interzice importul de OMG. Nu e ciudat ca europenii importa soia OMG furaj din america N si S? Parerea me interese pur economice

 3. nosztalgia - 9-4-2011, 19:39

  Prietene gata ,ai indeplinit sarcina de partid ai zis de Tabara,e in regula ,dar poate va invata si pe voi la partid ca in Romania sunt numai 1090000 agricultori mari s-au mici,inregistrati la APIA.Despre OMG cred ca trebuie lasat la latitudinea agricultorilor daca sa le cultive s-au nu si a consumatorilor daca le consuma s-au nu.Oricum o tara ca Argentina a reusit sa iasa din criza,prin producerea si exportul de soia si porumb omg.

 4. Dan - 10-4-2011, 7:45

  Domnul Tabara sau mai bine zis coada de topor a firmei Monsanto in Romania.
  Cred ca ar trebui sa fim prudenti in ceea ce priveste omg.

 5. LUCKY - 10-4-2011, 9:07

  Domnule ministru noi cei care cultivam pamantul si crestem animale suntem de partea dvs .Este pamantul nostru si ar trebui sa pot cultiva ce doresc eu daca nu are impact negativ asupra mediului , sanatatii oamenilor si a animalelor .Nici o institutie acreditata in acest scop nu a putut inca demonstra ca plantele MG sunt mai daunatoare ca si celelalte sau ca cultivarea lui este mai daunator .Folosirea glifosatului ( erbicidului total ) este in crestere si este prezent si in cultivarea cerealelor sau a multor plante in mod indirect ,tot mai multi folosesc glifosat dupa recoltare ( in special la paioase )pentru tratarea burienilor din mirisiti pana la arat si semanat. Asa ca stimati ecologisti degeaba inotati fara apa ca pana la urma exista o vorba taraneasca ca :
  ” urlatura de magar nu se aude in rai „

 6. Mihai - 10-4-2011, 9:49

  Cu APIA sau fara, sunt mult mai multi in Romania care au legatura cu pamantul, nu doar cei inregistrati, iar in ceea ce priveste OMG, consumatorul are ultimul cuvant, doar el consuma. Piata se dicteaza dupa cerere, iar sondajele arata ca romanii NU vor OMG. Daca un cultivator vrea sa aiba profit, cultiva ce se cere, nu ce se comanda de „sus”.

  @Lucky – Vorbiti in nume propriu, nu in numele tuturor. Si eu sunt cultivator, probabil din alta generatie, nu cea cu datorii fata de partid. EU nu vreau OMG, nici in cultura mea, si nici nu vreau sa fiu contaminat!

 7. LUCKY - 10-4-2011, 12:02

  Romanul si europeanul consuma inevitabil soia MG pentru ca srotul de soia este prezenta in hrana tuturor animalelor .

 8. Emilia Bura Gata - 10-4-2011, 20:48

  Domnule Ministru, eu sper intr-o minune,in revitalizarea culturii de canepa, stiu ca una din plantele preferate de dumneavoastra este canepa, si mie mi-e foarte draga.Aici la noi in Lunca Somesului terenul e foarte favorabil acestei culturi, iar eu visez cu ochii deschisi o topitorie de canepa in apropierea statiei de epurare din comuna mea, foarte aproape de Somes, s-ar putea lua apa din Somes ( cumpara) si dupa topire sa fie deversata in canalizare chiar inainte de a ajunge in statia de epurare. Teren este foarte mult pentru ca populatia apta de munca lucreaza la o fabrica de contactoare ( Iaton – firma americana) iar terenul unde se facea candva legumicultura de performanta nu e folosit cum trebuie.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

05.03.2020 - 12:35
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numarul meu este 0905286325 raspunde

14.02.2020 - 12:14
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numărul meu este 0905287606. raspunde

25.01.2020 - 5:00
Anonim spune: Am pus feromoni si i -am atras din toata pasunea.De cinci ani nj ne ramane un fruct ña livada .Cu insecticid mor dupa ce mananca florile chimizate.Jale fac !!! raspunde

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde