Valeriu Tabără: Folosirea pesticidelor, mai periculoasă decât consumul plantelor modificate genetic

| Actualitate | de

Etichete: , , , ,

Folosirea pesticidelor este mai periculoasă pentru sănătatea omului decât consumul plantelor modificate genetic, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, într-o dezbatere pe tema organismelor modificate genetic.

„S-a demonstrat acest lucru, dacă ne gândim numai la grupele cloroderivatelor, care s-au găsit până şi în peşti. Nu mai spun despre remanenţa lor pe termen lung, ori tocmai acest lucru îl exclude, la această dată, biotehnologia”, a spus Tabără, potrivit Agerpres.

De asemenea, el a atras atenţia asupra a reziduurilor provenite din industria pesticidelor, care reprezintă o altă problemă, dar şi emisiile de CO2 existente în atmosferă.

soia-cultivata

„Apoi, emanaţiile de CO2 – miliarde de metri cubi pe care nu-i mai avem în atmosferă (prin introducerea biotehnologiilor – n.r.), nici trecerile cu utilajele, astfel consumul de carburant se reduce foarte mult şi creşte sistemul de extensie a culturilor. Nu întâmplător ţările în curs de dezvoltare, cele care au condiţii grele de cultură, deşertice, le acceptă, pentru că sunt şi plante care determină o astfel de extensie. Biotehnologiile sunt una dintre căile cele mai importante în reducerea emanaţiilor de CO2 în lume. Sunt calcule şi studii serioase pe această temă”, a explicat ministrul Agriculturii.

În acelaşi timp, biotehnologiile sunt un factor de calitate, pentru că, prin proceduri genetice superioare, se ameliorează inclusiv calitatea.

„Nu le spun modificări genetice, pentru că în fiecare zi mâncăm, de pildă, un produs care este modificat genetic natural. Este vorba despre grâu. Forma lui de evoluţie în timp a fost o modificare genetică extraordinară. Porumbul este o modificare genetică extraordinară naturală. Provine din două specii în care boabele nu erau pe ştiulete. Dacă ne gândim la proteina de soia, există un factor toxic chiar în soia clasică, însă el poate fi ameliorat prin aceste proceduri genetice”, a spus Valeriu Tabără.

El a explicat că nu există niciun fel de deosebire între planta clasică şi cea obţinută prin tehnologii superioare, biotehnologiile fiind factorul viitor în producţia agricolă mondială de progres pentru agricultură şi pentru tot ceea ce înseamnă productivitate în agricultură.

 1. Ion - 8-4-2011, 15:50

  In loc ca domnul Tabara sa ii sprijine pe micii fermieri sa profite de criza globala a alimentelor si sa produca hrana ecologica, sa adune capital si sa profite de marele potential agricol al Romaniei, domnul Tabara vrea sa le ia pamantul prin supraimpozitare si sa-l dea marilor exploatatii straine.

  Agresivitatea cu care apara aceste plante modificate genetic (care sunt total diferite de cele ameliorate pe cai naturale) arata ca domnul ministru este puternic stimulat „din spate”.

  Progresul in agricultura trebuie sa fie bazat pe principii constructive, de care sa beneficieze si urmasii nostru, nu prin tehnici radicale si agresive care distrug biodiversitatea, seaca pamantul si otravesc oamenii.

  In afara de vorbele goale pe care le rosteste domnul ministru si anturajul de pseudocercetatori nu poate aduce nimic nou publicului roman.

 2. LUCKY - 10-4-2011, 8:41

  SUA ,un continent sau o tara cu multe tari cu o populatie de peste 450 milioane care este tehnologic cu 50 ani inaintea europenilor si cu 100 ani fata de Romania i-si permite sa cultive plante MG in special soia iar noi nu .Nu trebuie sa fi mare expert sa vezi ca politica agricola comuna a UE este diferentiata si nu este echitabil subventionata ,mai exact se potriveste zicala ca :
  ” cine imparte parte i-si face”

 3. Mihai - 10-4-2011, 9:38

  SUA introduce tot ce i se rupe, iar apoi se gandeste daca a facut bine sau nu. cu alte cuvinte, experimenteaza cu propria populatie. Nu este un exemplu demn de urmat.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

05.03.2020 - 12:35
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numarul meu este 0905286325 raspunde

14.02.2020 - 12:14
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numărul meu este 0905287606. raspunde

25.01.2020 - 5:00
Anonim spune: Am pus feromoni si i -am atras din toata pasunea.De cinci ani nj ne ramane un fruct ña livada .Cu insecticid mor dupa ce mananca florile chimizate.Jale fac !!! raspunde

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde