Valeriu Tabara a dat asigurari ca legea etnobotanicelor nu va afecta producatorii de plante medicinale

| Actualitate, Politici agricole | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete: , , ,

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără, a dat asigurări că utilizarea şi circulaţia plantelor medicinale nu vor fi puse în pericol din cauza măsurilor privind combaterea comercializării substanţelor etnobotanice, informează Agerpres. Unii cultivatori se tem însă că legislaţia ar putea „îngropa” sectorul plantelor medicinale, aşa cum s-a întâmplat în cazul cultivării cânepei.

plante-medicinale-legislatie

„Nu există niciun pericol în ceea ce priveşte utilizarea şi circulaţia plantelor medicinale dacă sunt respectate regulile şi sunt bine gestionate. Plantele medicinale îţi dau viaţă, dar ţi-o pot şi lua dacă le foloseşti în abuz sau în cantităţi necorepunzătoare. Comitetul format la nivel ministerial privind etnobotanicele nu va pune în pericol acest lucru, dar e clar că trebuie o organizare bună. Între plantele medicinale şi alte produse care se folosesc în alte scopuri trebuie să fie o linie clară şi precisă. De altfel, MADR a creat acel birou pentru plante medicinale, bine aşezat, care va funcţiona la Institutul de Bioresurse Alimentare”, a declarat, luni, la Bruxelles, Valeriu Tabără, prezent la Reuniunea miniştrilor europeni ai agriculturii.

Acesta a subliniat că producătorii de plante medicinale vor putea iesi în piaţă în continuare dacă sunt înregistraţi şi respectă regulile.

„Dacă e vorba de taxe prea mari pentru ieşirea în piaţă este la îndemna noastră să le reducem, dar dacă e vorba de a încălca şi de a da derogări de la lege, nu le vom da”, a mai precizat Tabără.

Potrivit sursei citate, România sprijină propunerea poloneză de readucere în circuit a făinurilor din carne şi oase, cel puţin în cel al furajelor, pentru anumite specii de animale, în special pentru nerumegătoare.

Premierul Emil Boc le-a cerut duminică prefecţilor să acţioneze direct şi fără menajamente în lupta împotriva fenomenului etnobotanicelor, în contextul în care Executivul a aprobat, săptămâna trecută, un program de măsuri pentru combaterea comercializării substanţelor etnobotanice.

El a adăugat că prefecţii, lunar, vor trebui să raporteze Ministerului Administraţiei şi Internelor acţiunile desfăşurate în acest sens, iar acesta, la rândul său, trebuie să informeze Guvernul, pentru a vedea, astfel, dacă se impune aplicarea şi altor măsuri în acest domeniu.

Premierul mai spune că se lucrează la un proiect legislativ pentru a interzice etnobotanicele după „cea mai avansată lege din UE, legea poloneză”.

Temeri ale cultivatorilor de plante medicinale – scenariul cânepei s-ar putea repeta

Adoptarea legislaţiei anti-narcotice a adus până aproape de zero industria cânepei în România. Potrivit publicaţiei bioproduct.ro – anul trecut în România s-au cultivat doar 23 de hectare de cânepă, în condiţiile în care ţara noastră fusese al treilea producător din lume, până în 1990.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

05.03.2020 - 12:35
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numarul meu este 0905286325 raspunde

14.02.2020 - 12:14
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numărul meu este 0905287606. raspunde

25.01.2020 - 5:00
Anonim spune: Am pus feromoni si i -am atras din toata pasunea.De cinci ani nj ne ramane un fruct ña livada .Cu insecticid mor dupa ce mananca florile chimizate.Jale fac !!! raspunde

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde