Vâlcea: Parteneriat între Consiliul Judeţean şi Staţiunea Pomicolă, pentru promovarea plantaţiilor de meri în judeţ

| Fructe, Vegetal | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete: , , , ,

floare-de-mar-fructificareConsiliul Judeţean Vâlcea în parteneriat cu Staţiunea de Cercetare Pomicolă din Râmnicu Vâlcea a decis înfiinţarea unor loturi pilot de plantaţii de meri in Vâlcea, al doilea judeţ cu potenţial pomicol din România.

‘Judeţul Vâlcea este considerat, ca potenţial pomicol, al doilea din ţară. Mai mult de atât, avem una din cele mai titrate Staţiuni Pomicole care a creat şi a omologat zeci de specii de pomi fructiferi recunoscute la nivel internaţional. Din păcate, în ultimii 20 de ani, agriculturii pe acest segment nu i s-a acordat atenţia cuvenită şi astfel ne-am gândit să introducem în buget, suplimentar, un capitol al renaşterii pomiculturii vâlcene’, a declarat marţi pentru AGERPRES preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Cîlea.

2011 – subvenţii pentru înfiinţarea plantaţiilor de măr

În 2011 se vor aloca 500.000 de lei pentru plantaţii pilot de măr de minim un hectar. Acestea, potrivit preşedintelui CJ Vâlcea, se vor face în asociere cu administraţiile publice locale pe terenuri care aparţin primăriilor. Plantaţiile vor fi dispuse pe terenuri plate, cu condiţii climaterice propice, cu sol fertil şi cu posibilitate de irigare.

Staţiunea Pomicolă Vâlcea va veni cu puieţii pentru peste 2.000 la hectar. Aceste specii de măr pot produce între 30 – 40 de tone/hectar.

‘Ideea este ca prin această investiţie să stimulăm şi fermieri privaţi care să urmeze acest exemplu, iar Vâlcea să devină un actor important economic pe piaţa fructelor‘, a mai spus Ion Cîlea.

Ion Cilea, presedintele CJ Valcea

Ion Cilea, presedintele CJ Valcea

  1. barbulescu - 13-2-2011, 20:03

    am aproximativ din suprafata de teren de6500 mp ce se afla in spatelr casei o suprafata de 3500 mp pe care as vrea sa o cultiv cu pomi fructiferi ,vreau sa imi dati sugesti ce pomi asi putea planta in zona raureni.

  2. ion eduard - 19-2-2011, 12:38

    Intradevar initiativa CJ Valcea este una de bun augur dar, problema este in alta parte. Statul roman prin Ministerul Agriculturii nu incurajeaza oamenii prin alocarea de subventii pentru infiintarea de plantatii pomicole. Problema nu este la noi, ca nu vrem sa plantam pomi fructiferi ci problema este ca, romanii sunt prea saraci pentru a sustine costurile de infiintare a a unei mici livezi, nu mai spunem plantatii ! De ce nu vine Min. Agriculturii cu o subventie directa pentru infiintarea de plantatii pomicole si sa vedeti ca incepe sa se miste ceva in acest sens! Politica ministerului este sa accesam fonduri de la UE dar, nu spune nimeni ca pentru accesarea acestora trebuie sa se elaboreze proiecte care in majoritatea cazurilor se intocmesc de societati comerciale specializate care prin comisioanele practicate maresc enorm investitia! Deasemeni ptr accesarea fondurilor UE este nevoie ca intreaga investitie in pomicultura sa o realizezi cu o societate comerciala adica eu sa platesc pentru toate lucrarile: arat discuit, tratarea solului, sapatul gropilor mecanic, plantat…. pentru a mi se emite o factura la care mi se adauga si TVA. Pai tocmai faptul ca ni se impune sa realizam intreaga investitie de infiintare a plantatiei cu o firma ne mareste costul investitiei cu peste 50%.
    Pai noi nu mai putem sapa niste gropi sau nu mai putem planta manual pomii? Pai automat daca apelez la o firma nu mai pot sustine cota parte de 50% care mi se cere pentru accesarea fondurilor UE. Vedeti aici este piedica care ne-o pune statul ! Daca infiintez o plantatie superintensiva de mar de 1 ha cu o firma ma costa 35000 euro iar daca o infiintez personal costurile sunt in jur de 10000 euro ! Cam asa stau lucrurile! ESTE PACAT! Vor disparea si soiurile romanesti dar, mai rau, nu vor mai exista plantatii !

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

Abonamente stiri medicale Medic24
FORUM

20.11.2024 - 9:29
Vid spune: Am cativa meri nealtoiti, care produc fructe verzi - galbui, foarte bune, de marime medie si se coc in primele zile de august. Sunt foarte, foarte productivi , producand circa 50 kg /pom matur , insa neajunsul este ca rodesc o data la 2 ani, deoarece din cauza rodului excesiv nu reuseste sa produca lastari de rod pentru anul urmator. Ce se va intampla daca acei meri ii folosesc ca portaltoi??? Pomul altoit rezultat va produce in fiecare an?? De ce ?? raspunde

12.08.2024 - 5:34
Oprea Ana spune: Doresc un număr de tel de la prelucrare mere Băcia raspunde

02.10.2023 - 1:42
Dragomir Florentina spune: Buna ziua mă numesc dragomir Florentina am 16 ani sunt eu mama sora mea nepoata și fratele meu căutăm de munca ne-ați putea ajuta raspunde

16.08.2023 - 5:39
TUTA AURELIAN spune: AM PUS IN PAMINT 20 DE CUIBURI DOVLEAC DE FACE SEMINTA FARA COAJA AM SEMANAT IN DATA DE CINCI IULIE AU INCEPUT SA CREASCA DOVLETI UNI AU PESTE TREI KG UN SINGUR TRATAMENT AM DAT UN FUNGICID PE BAZA DE CUPRU SIUN INSECTICID AM MAI DAT DOUA TRATAMENTE FOLIARE CROPMAX SI UN TRATAMENT FOLIAR PE BAZA DE CALCIU SI UDATI LA DOUA ZILE SUNT FOARTE MULTUMITI CUM AU INTRAT IN VEGETATIE raspunde

28.05.2023 - 8:47
Petrisor spune: O soluție ar fi un guvern Nationalist 100 %...iar apoi respingerea tirurilor la graniță plus controale de toxicitate și vechea creare de piețe numai pentru producători naționali și interzicerea supermarketurilor să vândă turcisme. sau alte produse asiatice sfără un control RIGUROS pentru că ne afectează .viața noastră și sănătatea noastră fizică și mentală ne afectează și depinde de Ce introducem în stomac .Deci trebuie luate măsuri drastice ,nu de ieri nu de anul trecut ci de 33 de ani .Guvernanții sunt de vina pentru incapabilitatea delăsarea neputință și indolența față de o problemă atât de serioasă față de națiune față de copii noștri și viitorul nostru și al țării ...afară cu ei și mafia buzunarelor pline afară cu profitorii .Și amenzi plus arestări și celor ai noștri ce se ocupă cu chimicale ...Etrel...etc.etc.altfel dăm Amin prea devreme.????? raspunde

12.03.2023 - 2:23
Obreja spune: Preț foarte convenabil raspunde