Unde ar mai putea gasi bancile clienti: printre firmele de agricultura si energie
Un alt sector capabil sa sustina avansul finantarilor bancare este cel al intreprinderilor mici si mijlocii. Populatia este prea indatorata ca sa mai contracteze credite in urmatorii doi-trei ani, apreciaza analistii citati de ziarul Financiarul.
Potentialul de creditare pe zona de retail este foarte mic, daca se ia in considerare nivelul actual al veniturilor populatiei, si va ramane scazut in urmatorii doi-trei ani, iar cresterea pe acest segment va fi doar de cateva puncte procentuale, considera Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania. In ceea ce priveste segmentul corporate, acesta este de parere ca potentialul este diferit de la sector la sector, unele fiind foarte indatorate, in timp ce altele, subindatorate.
„In Romania, finantarea bancara a companiilor este foarte scazuta in comparatie cu alte state din Uniunea Europeana. De exemplu, sectorul IMM a preferat sa se imprumute de la actionari sau de la proprietari”, a spus Ionut Dumitru la un seminar de profil.
Din punctul sau de vedere, ramurile care pot asigura crestere economica zeci de ani de acum inainte sunt agricultura, infrastructura si energia.
„Pe masura ce PIB per capita va creste, creste si spatiul pentru intermediere financiara. Dar sa presam in acest moment, daca economia nu incepe sa livreze din nou valoare adaugata, sa presam pe creditare, in special pe componenta de retail mai mult decat avem in momentul de fata, nu se poate face decat prin cresterea gradului de indatorare”, a conchis Ionut Dumitru.
Valentin Lazea, economistul-sef al Bancii Nationale, a precizat ca, in pofida contractiei brutale din ultimii ani a deficitului de cont curent, de la 13% la 4%-5%, Romania continua sa inregistreze unul dintre cele mai mari niveluri din Europa, dupa cel al Greciei, Portugaliei si Turciei.
„Reluarea creditarii la ritmul anterior crizei nu va mai fi posibila, mai ales in conditiile in care statele europene nu mai tolereaza cresterea traiului pe datorie. Daca cineva se gandeste ca se va relua creditarea dinainte de criza, sa uite acest lucru”, considera Valentin Lazea. Acesta a aratat ca, in conditiile in care spatiul pentru creditarea populatiei este limitat, bancile ar trebui sa se reorganizeze si sa indrepte imprumuturile catre activitatea de productie si infrastructura.
Pe acelasi subiect:
- Perspectivele de finanțare a agriculturii României: Reforma PAC 2014-2020 – noua arhitectură a plăților directe Instrumente specifice de finanțare a agriculturii
- BCR a acordat un credit de 31 milioane euro pentru fabrica de ulei Prio Extractie
- Studiu Rentrop&Straton: Managerii isi doresc finantari din fonduri europene si surse proprii
- IMM-urile vor beneficia de subventii la dobanzile bancare si de garantii pentru credite
- Băncile au început să ofere finanţare şi consiliere pe proiecte în domeniul agriculturii