Theodor Echim: Necesitatea perdelelor de protectie, tot mai actuala

| Vegetal | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete: , , , ,

In anii 1950 si 1960 au fost plantete, mai ales la campie, asa numitele perdele de protectie cu scopul de-a intrerupe si a potoli vanturile cu efectele lor negative pentru agricultura. Iata ca acum traim in perioada schimbarii climatului, care se manifesta prin stari de vreme extreme: ploi puternice, furtuni, vanturi mari, cu putere de uragan si tornada.

Urmarile posibile, pe alocuri deja vizibile ale schimbarii climei sunt eroziunea puternica prin apa si prin vant, desertizarea, si cu aceasta conditii neprielnice pentru agricultura si horticultura, mai ales pe solurile mai usoare.
Programul pentru agricultura a Uniunii Europene prevede sprijinul financiar si in acest domeniu de protectie a mediului.

Resuscitarea perdelelor de protectie la nivel national ar fi o masura benefica prin actiunea lor impotriva transportului particulelor de sol si depozitarea acestora nu departe de aceste perdele de protectie. Tone de humus pe hectar, de o valoare foarte mare, practic neinlocuibile intr-o viata de om, ar fi salvate de la pierdere si ar contribui astfel la mentinerea fertilitatii solurilor.

Un alt effect benefic al perdelelor de protectie care trebuie amintit, este cel de protectie si promovare a faunei. In aceste perdele pot sa traiasca sis a se dezvolte multe specii de insecte, pasari si animale mici, majoritatea utile agriculturii.

In timpul iernii perdelele de protectie care sunt plasate la marginea drumurilor indeplinesc si rolul de parazapezi.
Pe langa rolul lor de protectie a solului, a culturilor si a faunei, perdelele de protectie pot deveni un factor economic demn de luat in seama pentru pepinierele silvice si horticole. Acestea ar produce si ar livra materialul saditor necesar.

Daca tinem seama si de urmarile negative ale furtunilor in campuri deschise, a caror indepartare costa timp, bani si nervi, ne putem intregi imaginea foloaselor unui program national de plantare a perdelelor de protective acolo unde este necesar.

Pentru realizarea planificarii si a lucrarilor de plantare ar fi nevoie de o serie de firme de specialitate, care s-ar putea infiinta destul de repede, caci specialisti exista. Aceasta ar insemna locuri de munca.

Dr. Theodor Echim

  1. agricultorul - 31-5-2011, 16:12

    De aia au taiat cei de la Drumuri si poduri toti pomii de pe marginea soselelor!

  2. Dumitru Istratie - 31-5-2011, 19:08

    Da, este un mijloc de a mai salva ceva. Personal consider ca POLDERELE, acele locuri pentru deversarea de urgenta a apelor in timpul viiturilor, poate fi de actualitate, adica transformate in miere si…. Daca mai si plantam arbori cu dedicatie apicola, salcam, tei, evodia, salcamul japonez, am deveni iarasi ce am fost: un neam de albinari pe vaile si baltile Romaniei.
    Despre perdelele forestiere invitam domnii parlamentari, cei ce citesc si cei ce nu, sa viziteze Ungaria. De ce la ei, Da si la noi, Ba?! Poate trece prin mintea unui parlamentar si pune trei cuvinte legate intr – o lege trainica, pe vecie – Legea peredelelor forestiere, infiintare, exploatare si aparare prin orice mijloace.
    I.D.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

05.03.2020 - 12:35
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numarul meu este 0905286325 raspunde

14.02.2020 - 12:14
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numărul meu este 0905287606. raspunde

25.01.2020 - 5:00
Anonim spune: Am pus feromoni si i -am atras din toata pasunea.De cinci ani nj ne ramane un fruct ña livada .Cu insecticid mor dupa ce mananca florile chimizate.Jale fac !!! raspunde

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde