Tehnologii de cultură: Republica Moldova promovează sistemul no-till

| Actualitate, Extern | de

Etichete: , , , ,

În Republica Moldova s-a desfășurat, joi, seminarul naţional „Experienţa Internaţională de Aplicare a Tehnologiilor Conservative de Lucrare a Solului”. Evenimentul, organizat cu sprijin guvernamental, a reunit specialiști din Moldova și Argentina.

no-till-republica-moldova

Ministrul moldovean de resort, Vasile Bumacov, a precizat că „aplicarea tehnologiei No-Till de către agricultorii noştri este garanţia păstrării solurilor noastre bogate , reducerii costurilor de producţie şi creşterii recoltelor pe potriva efortului depus”

„Este important ca tehnologia să fie implementată de un număr cât mai mare de producători, pentru ca toţi agricultorii noştri să se convingă de utilitatea şi priorităţile acestei tehnologii”, a mai spus Vasile Bumacov.

Ministerul Agriculturii din R. Moldova a anunțat că sunt prevăzute subvenții pentru fermierii care doresc să achiziționeze mașini și utilaje agricole necesare aplicării tehnologiei no-till.

După seminar au fost efectuate demonstrații practice, cei prezenți asistând la semănatul direct al unei culturi de soia în miriște de porumb.

Ce presupune tehnologia „no-till” – fără arătură

Tehnologia „no-till” presupune semănatul direct al culturii, fără arătură sau alte lucrări ale solului. Utilizarea acesteia necesită semănători speciale, performante, dar și consumul sporit de erbicide.

Ca avantaje pot fi enumerate creșterea calității solului pe termen lung (din punct de vedere al proprietăților fizico-chimice), reducerea costului cu carburanții. În cazul porumbului, potrivit datelor INCDA, consumul de motorină se reduce cu aproximativ 70 de litri la hectar.

Nicolae Șarpe, cercetător la INCDA Fundulea, a explicat că „tehnologia cultivării plantelor fără arătură şi orice altă lucrare a solului aparţine americanilor şi datează din anii 1930”.

„Problema cea mai discutată, legată de introducerea în practică a culturii porumbului fără arătură şi fără praşilă este teama că se pierde apa din sol într-o cantitate mai mare, prin faptul că nu se rup vasele capilare – rol de bază atribuit praşilelor manuale şi mecanice. Cercetări efectuate la Fundulea în ultimii ani arată că la tehnologia no-tillage (unde nu s-a făcut nici o praşilă) umiditatea solului a fost practic egală cu umiditatea solului de la tehnologia convenţională, unde după răsărirea porumbului s-a efectuat o lucrare cu grapa rotativă, trei praşile mecanice şi trei praşile manuale”, mai precizează Nicolae Șarpe.

La rândul său, prof. univ. dr. ing. Marian Dobre de la Facultatea de Agricultură din Craiova este de părere că tehnologia a fost insuficient promovată și studiată în România.

„În primul rand, nu s-a organizat experimentarea atentă a acestei tehnologii, care să țină seama de stratul de resturi vegetale, aceasta presupunănd combină, semănătoare, rotația culturilor, erbicidare, studiul schimbării insușirilor fizice, chimice, biologice ale solului. Până când nu vom face acest lucru ne vom uita cu necaz la alții care pot, în vreme ce mulți bani investiți în cercetare se duc pe maculatura”, afirmă profesorul craiovean.

  1. Marian Dobre - 27-3-2017, 14:14

    Secretul tehnologiei no till este mentinerea solului acoperit cu un strat cat mai gros si cat mai bogat in azot. Pentru un articol complet contactati-ma pe acest e mail.

  2. Marian Dobre - 27-3-2017, 14:27

    Va mutumesc, abia acum am citit. De mult sa fac fermierii sa inteleaga faptul ca aratura este cel mai rau lucru pe care i l-am facut noi solului. Repet, va astept pe e mai cu o invitatie pentru un articol complet.

  3. Aura Stefanescu - 18-4-2017, 8:24

    Foarte interesant subiectul. Doresc sa primesc articolul complet.

    Mulțumesc frumos,
    Aura Stefanescu

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

02.10.2023 - 1:42
Dragomir Florentina spune: Buna ziua mă numesc dragomir Florentina am 16 ani sunt eu mama sora mea nepoata și fratele meu căutăm de munca ne-ați putea ajuta raspunde

16.08.2023 - 5:39
TUTA AURELIAN spune: AM PUS IN PAMINT 20 DE CUIBURI DOVLEAC DE FACE SEMINTA FARA COAJA AM SEMANAT IN DATA DE CINCI IULIE AU INCEPUT SA CREASCA DOVLETI UNI AU PESTE TREI KG UN SINGUR TRATAMENT AM DAT UN FUNGICID PE BAZA DE CUPRU SIUN INSECTICID AM MAI DAT DOUA TRATAMENTE FOLIARE CROPMAX SI UN TRATAMENT FOLIAR PE BAZA DE CALCIU SI UDATI LA DOUA ZILE SUNT FOARTE MULTUMITI CUM AU INTRAT IN VEGETATIE raspunde

28.05.2023 - 8:47
Petrisor spune: O soluție ar fi un guvern Nationalist 100 %...iar apoi respingerea tirurilor la graniță plus controale de toxicitate și vechea creare de piețe numai pentru producători naționali și interzicerea supermarketurilor să vândă turcisme. sau alte produse asiatice sfără un control RIGUROS pentru că ne afectează .viața noastră și sănătatea noastră fizică și mentală ne afectează și depinde de Ce introducem în stomac .Deci trebuie luate măsuri drastice ,nu de ieri nu de anul trecut ci de 33 de ani .Guvernanții sunt de vina pentru incapabilitatea delăsarea neputință și indolența față de o problemă atât de serioasă față de națiune față de copii noștri și viitorul nostru și al țării ...afară cu ei și mafia buzunarelor pline afară cu profitorii .Și amenzi plus arestări și celor ai noștri ce se ocupă cu chimicale ...Etrel...etc.etc.altfel dăm Amin prea devreme.????? raspunde

12.03.2023 - 2:23
Obreja spune: Preț foarte convenabil raspunde

15.02.2023 - 4:06
CALINCIUC TRAIAN spune: de unde pot achizitiona acest codex 2022. va multumesc. raspunde

20.10.2022 - 1:16
Matei Vasile spune: Buna ziua , am o suprafata de 9 ha teren care sar preta pentru infiintarea unei plantatii de Salcie energetica , binenteles ca ma gindesc si la procesare in peleti de foc As vrea sa stiu daca afacerea poate deveni rentabila pe suprafata de 9 ha , si in completare sa colectez rumegus de la gatere din zona pentru procesare suplimentara Multumesc frumos pentru raspuns Matei Vasile 0744882260 raspunde