Tehnologia producerii semintelor de ardei

| Legume, Vegetal | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete: , , , ,

Tehnologia producerii seminţelor de ardei este asemănătoare cu cea a culturilor producătoare de fructe pentru consum, respectându-se totuşi anumite particularităţi. Răsadurile se produc numai în exploataţia care se ocupă cu producerea seminţelor pentru a preveni impurificarea soiurilor.

Se folosesc răsaduri repicate pe strat nutritiv la 5 x 5 cm sau în cuburi nutritive de 5 x 5 x 5 cm. Se aplică lucrări de îngrijire specifice. Astfel, se elimină primul fruct deoarece este diform.

Purificarea culturii se face de 2-3 ori pe măsură ce fructele formate au ajuns la maturitatea de consum. Se elimină toate plantele care formează fructe netipice soiului ca şi cele care sunt slab dezvoltate şi bolnave.

Se limitează numărul fructelor pe plantă, reţinând pentru sămânţă numai fructele de calitatea extra, I şi a Ii-a, tipice soiului, sănătoase. La ardeiul gras, pentru soiurile cu fruct mare, se reţin 3-4 fructe pe plantă, iar la celelalte soiuri 4-5 fructe pe plantă. La soiurile de ardei gogoşar se lasă 3-5 fructe pe plantă, iar la ardeiul lung 5-7 fructe pe plantă.

Au fost întreprinse experienţe cu limitarea numărului de fructe pe plantă, de la 3 la 6, comparativ cu martorul cu fructificare liberă. S-a constatat la ardeiul gras, gogoşar şi lung că la variantele cu 3 – 4 fructe pe plantă că numărul de seminţe în fruct a fost de 1,4 – 1,6 g faţă de 1-1,1 g la martor. La ardeiul gras, cu cât numărul de fructe pe plantă e mai mic, cu atât mai multe fructe ajung Ia maturitatea fiziologică până la 10 septembrie (86 % la 3 fructe pe plantă, 45 % la martor). La gogoşar proporţia fructelor maturate până Ia 15 septembrie a fost de 80 % la varianta cu 3 fructe pe plantă şi de numai 40 % la varianta martor.

După limitarea numărului de fructe pe plantă se execută ciupitul vârfurilor de creştere a plantelor şi se îndepărtează florile întârziate pentru a permite o dezvoltare mai bună a fructelor rămase şi a grăbi maturitatea lor. Recoltarea fructelor pentru sămânţa se face atunci când acestea au ajuns la maturitatea fiziologică, manual, în 2-3 etape. Seminţele se extrag, iar pulpa se foloseşte Ia prepararea conservelor. Producţia de seminţe condiţionate este de 80-100 kg/ha. Se pot obţine şi producţii de seminţe la 180-210 kg/ha la ardeiul gras, 210-240 kg/ha la ardeiul lung şi 160-190 kg/ha la ardeiul gogoşar, în condiţii experimentale.

În vederea producerii seminţelor hibride, soiul tată se seamănă în trei etape: prima cu 10 zile înainte de semănatul soiului mamă; a doua odată cu soiul mamă; a treia la 10 zile după a doua.

Soiurile parentale se plantează alăturat, 2 straturi (4 rânduri) cu soiul mamă, în alternanţă cu un strat (2 rânduri) cu soiul tată. Plantarea se face manual. Mai întâi se plantează soiul tată şi numai după terminarea plantării acestuia se trece la plantarea soiului mamă. Se procedează în acest fel pentru a se uşura lucrările de procurare a polenului şi de hibridare.

Imediat după plantare se repartizează soiul mamă pe muncitoarea polenizatoare (800 – 1000 de plante). Castrarea florilor de la soiul mamă se face când florile sunt în faza de boboc cu puţin timp înainte de a se deschide. Odată cu castarea se face şi polenizarea. Polenizarea trebuie făcută în perioada 10-15 iunie – 25-30 iulie, între orele 10 şi 15. Producţia de seminţe hibride condiţionate este de 80 kg/ha.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

05.03.2020 - 12:35
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numarul meu este 0905286325 raspunde

14.02.2020 - 12:14
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numărul meu este 0905287606. raspunde

25.01.2020 - 5:00
Anonim spune: Am pus feromoni si i -am atras din toata pasunea.De cinci ani nj ne ramane un fruct ña livada .Cu insecticid mor dupa ce mananca florile chimizate.Jale fac !!! raspunde

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde