Lucrările de tăiere la trandafiri, în perioada repausului vegetativ

| Vegetal | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete: , , , ,

Toamna după căderea frunzelor în parcuri şi grădini tufele de trandafirii se muşuroiesc cu pământ sau gunoi de grajd mai păios. Pentru a înlesni această lucrare având în vedere că în timpul anului tufa s-a dezvoltat vom face câteva lucrări de tăiere. Trandafirilor li se fac tăieri în fiecare an în perioada repausului vegetativ.

Trandafirii cărora nu li se execută această operaţie se vor dezvolta haotic, vor da lăstari slabi, unii dintre ei fără flori, le vor creşte un număr mare de drajoni, lăstari sălbatici, iar o parte din trandafiri se vor epuiza şi vor muri.

Tăierile la trandafir se pot face atât primăvara cât şi toamna. Tăierile de toamnă se fac cu scopul de a înlesni lucrarea de muşuroire. Tăierea de toamnă constă în înlăturarea ramurilor prea lungi sau de prisos.

Această lucrare se face cu mult discernământ deoarece o iarnă geroasă sau un atac de dăunători poate provoca daune tufelor de trandafiri dacă am înlăturat prea multe ramuri.

Ce vom tăia toamna?

 • ramurile prea lungi le vom scurta;
 • ramurile prea slabe;
 • ramurile cu muguri florali nedezvoltaţi;
 • drajonii;
 • ramurile sălbatice care apar de la bază;
 • lăstarii care cresc prea viguroşi

Ştim că trandafirii înfloresc pe ramuri de 1 an sau pe ramuri apărute în cursul aceluiaşi an.De aceea se aleg 3-5 ramuri de 1 an bine plasate restul se înlătură, apoi ramurile sunt scurtate în funcţie de grupa de trandafir din care face parte.

O importanţă deosebită o au poziţia ramurilor care determină formarea mugurilor florali, cu cât poziţia ramurilor este mai aproape de orizontală cu atât numărul mugurilor floriferi va fi mai mare.

Tăierile se vor face în funcţie de grupa din care fac parte trandafirii:

 • trandafiri pitici (Thea hybrida, Polyantha, Floribunda);
 • trandafiri cu trunchi;
 • trandafiri semiurcători;
 • trandafiri urcători;
 • trandafiri pletoşi-plângători.

Tăierile făcute la timp şi corect asigură trandafirilor o creştere viguroasă, o înflorire abundentă, regulată, stimulează formarea ramurilor pentru înflorirea trandafirilor în anul următor, dezvoltarea sistemului radicular puternic, evitarea îmbătrânirii premature.

Când se fac tăierile? Tăierile se fac toamna după căderea frunzelor sau primăvara înainte ca plantele să intre în starea activă de vegetaţie.

Tăierile sunt de 3 feluri:

1. tăieri de uşurare, aerisire, rărire – de curăţire;
2. tăieri de echilibrare şi menţinere a unei creşteri şi dezvoltări armonioase;
3. tăieri de reîntinerire, de prelungire a vieţii plantelor.

Tăierile de curăţire se aplică la toate cele 5 grupe de trandafiri. Această operaţie se execută de regulă toamna după căderea frunzelor şi are drept scop curăţirea tufei de ramurile inutile cum ar fi: ramuri uscate, atacate de dăunători, ramuri bătrâne, slab dezvoltate sau prea dese, ramuri rău plasate, drajonii, ramurile lacome.

Tăierile de echilibrare şi menţinere a unei creşteri şi dezvoltări armonioase se execută în timpul perioadei de vegetaţie şi are rolul de a crea un raport armonios între creştere şi înflorire pentru ca planta să emită în permanenţă cât mai mulţi lăstari floriferi.

Tăierile de reîntinerire au scopul de a reînnoi ramurile din tufă.aceste lucrări se fac de regulă primăvara cât mai devreme dar şi în timpul perioadei de vegetaţie dar nu mai târziu de 1-10 iulie, pentru a da posibilitate lăstarilor tineri să se maturizeze pînă la venirea iernii. Tăierile de reîntinerire se fac la intervale de 4-5-6 ani.

Autor: ing. Elena Mihalca

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

05.03.2020 - 12:35
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numarul meu este 0905286325 raspunde

14.02.2020 - 12:14
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numărul meu este 0905287606. raspunde

25.01.2020 - 5:00
Anonim spune: Am pus feromoni si i -am atras din toata pasunea.De cinci ani nj ne ramane un fruct ña livada .Cu insecticid mor dupa ce mananca florile chimizate.Jale fac !!! raspunde

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde