Tabara ii contrazice crescatorii de ovine si spune ca de Pasti mieii de pe piata vor fi din România

| Actualitate | de

Etichete: , , , ,

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat sâmbătă, la Sângeorgiu de Mureş, referindu-se la un comunicat al Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Ovine, că până în perioada sărbătorilor de Paşte mieii vor fi crotaliaţi pentru a putea fi sacrificaţi. Tabără a adăugat că există un monopol al identificării ovinelor susţinut de cei care speculează fenomenul.

„La Paşti se vor mânca miei româneşti. Mieii încă nu s-au născut, dar noi speculăm că nu vom avea carne. Acei importatori şi speculanţi care s-au dezvoltat de 20 de ani în România produc panică. Zilnic avem aceste discuţii cu asociaţiile de crescători de ovine. Acum i-am întrebat dacă mai vor să construim abatoare şi au spus că au suficiente”, a declarat ministrul. Acesta a lansat şi un avertisment către medicii veterinari.

„Dacă nu rezolvăm cu medicii veterinari să facă identificarea îi mâncăm”, a spus Tabără.

Ministrul a admis că legea va fi discutată în Parlament doar în 4-5 luni şi că sărbătorile sunt mai repede, dar a dat asigurări că până la aşezarea finalităţii transferului se merge pe sistemul vechi. Ministrul s-a declarat indignat că un crotaliu a ajuns să coste 50 de lei. Sindicatul Naţional al Crescătorilor de Ovine, afiliat la AGROSTAR, arăta în 30 ianuarie, într-un comunicat de presă, că există riscul să nu fie carne de miel românească pe piaţă şi a cerut autorităţilor să clarifice cât mai urgent problema inventarierii şi crotalierii animalelor, în sensul ca aceste operaţiuni să fie efectuate de crescători, şi nu de medicii veterinari.

„Tergiversarea situaţiei va conduce la proteste de stradă ale crescătorilor de oi şi există riscul ca de Paşte să nu existe carne de miel românească pe piaţă, întrucât animalele fara crotaliu nu pot fi sacrificate”, se arată în comunicatul emis de AGROSTAR.

Sindicatul a cerut adoptarea unei legi care să stabilească exact cine face inventarierea şi crotalierea animalelor, având în vedere că din anul 2011 aceste acţiuni nu mai sunt subvenţionate de stat.

„Din 2011, potrivit reglementarilor Uniunii Europene, inventarierea animalelor şi crotalierea lor trebuie să cadă în sarcina producătorilor. În aceste condiţii, am cerut adoptarea unei legi care să ne permită să facem singuri acest lucru, şi nu să fim obligaţi să plătim unor medici veterinari. Cred că este important ca noi, pe banii noştri, să decidem ce şi cum să facem şi ni se pare absurd ca altcineva să decidă ce să facem cu banii noştri”, declara preşedintele sindicatului, Marcel Andrei.

Acesta a mai spus că proiectul de lege este în dezbatere la comisiile parlamentare, iar medicii veterinari care doresc să caştige în continuare de pe urma acestei acţiuni de inventariere a animalelor se opun textului propus de crescători.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

02.10.2023 - 1:42
Dragomir Florentina spune: Buna ziua mă numesc dragomir Florentina am 16 ani sunt eu mama sora mea nepoata și fratele meu căutăm de munca ne-ați putea ajuta raspunde

16.08.2023 - 5:39
TUTA AURELIAN spune: AM PUS IN PAMINT 20 DE CUIBURI DOVLEAC DE FACE SEMINTA FARA COAJA AM SEMANAT IN DATA DE CINCI IULIE AU INCEPUT SA CREASCA DOVLETI UNI AU PESTE TREI KG UN SINGUR TRATAMENT AM DAT UN FUNGICID PE BAZA DE CUPRU SIUN INSECTICID AM MAI DAT DOUA TRATAMENTE FOLIARE CROPMAX SI UN TRATAMENT FOLIAR PE BAZA DE CALCIU SI UDATI LA DOUA ZILE SUNT FOARTE MULTUMITI CUM AU INTRAT IN VEGETATIE raspunde

28.05.2023 - 8:47
Petrisor spune: O soluție ar fi un guvern Nationalist 100 %...iar apoi respingerea tirurilor la graniță plus controale de toxicitate și vechea creare de piețe numai pentru producători naționali și interzicerea supermarketurilor să vândă turcisme. sau alte produse asiatice sfără un control RIGUROS pentru că ne afectează .viața noastră și sănătatea noastră fizică și mentală ne afectează și depinde de Ce introducem în stomac .Deci trebuie luate măsuri drastice ,nu de ieri nu de anul trecut ci de 33 de ani .Guvernanții sunt de vina pentru incapabilitatea delăsarea neputință și indolența față de o problemă atât de serioasă față de națiune față de copii noștri și viitorul nostru și al țării ...afară cu ei și mafia buzunarelor pline afară cu profitorii .Și amenzi plus arestări și celor ai noștri ce se ocupă cu chimicale ...Etrel...etc.etc.altfel dăm Amin prea devreme.????? raspunde

12.03.2023 - 2:23
Obreja spune: Preț foarte convenabil raspunde

15.02.2023 - 4:06
CALINCIUC TRAIAN spune: de unde pot achizitiona acest codex 2022. va multumesc. raspunde

20.10.2022 - 1:16
Matei Vasile spune: Buna ziua , am o suprafata de 9 ha teren care sar preta pentru infiintarea unei plantatii de Salcie energetica , binenteles ca ma gindesc si la procesare in peleti de foc As vrea sa stiu daca afacerea poate deveni rentabila pe suprafata de 9 ha , si in completare sa colectez rumegus de la gatere din zona pentru procesare suplimentara Multumesc frumos pentru raspuns Matei Vasile 0744882260 raspunde