Supermarketurile din Franţa vor fi sancţionate dacă nu reduc taxa de raft la fructe şi legume

| Actualitate, Extern | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete: ,

supermarket-romaniaUn acord asemanator codului de bune practici din Romania obliga marii retaileri francezi, sub amenintarea supraimpozitarii, sa reduca, in caz de criza, costurile prezentei in raioane a fructelor si legumelor autohtone. Marile lanturi de magazine din Franta s-au angajat in fata presedintelui Nicolas Sarkozy sa-si regleze taxele impuse agricultorilor, in functie de costurile de productie ale acestora, urmarindu-se astfel protejarea fermierilor francezi, potrivit NewsIn. Daca supermarketurile, care vor trebui sa semneze un angajament individual, nu se vor plia regulilor si nu vor reduce marjele, atunci vor risca sa se vada in situatia de a li se impune o taxa suplimentara pe suprafata comerciala.

In prezenta sefului statului, Nicolas Sarkozy, reprezentantii supermarketurilor s-au angajat la Palatul Elysee sa faca un efort si sa reduca pe timp de criza marjele impuse producatorilor de fructe si legume, adica taxele pe care marile magazine le impun pentru prezentarea produselor. Este cazul, de pilda, al taxei de raft.

Cand preturile inregistreaza o scadere semnificativa in raport cu media pe ultimii cinci ani, se va considera ca este criza, asa incat valoarea acestor marje va trebui sa diminuata. In cazul piersicilor si al nectarinelor, de exemplu, este vorba de o scadere de 10%, iar in cel al capsunilor si al cireselor, de 20%.

In plus, presedintele Nicolas Sarkozy insusi a facut o precizare: este criza atunci cand pretul platit producatorului este inferior costurilor de productie.”Lucrurile sunt foarte simple: cand este criza trebuie sa existe un acord de scadere a marjelor, pentru ca producatorul sa-si vada pretul crescut, iar cumparatorul sa nu fie penalizat”, a explicat Sarkozy.

Decizia asupra perioadei in care producatorii de fructe si legume sunt in criza ii va reveni guvernului.

Michel Eduard Leclaire, presedinte director general al lantului de supermarketuri cu acelasi nume, a declarat pentru RRA ca este vorba despre un „acord constrangator” in special pentru cei care aveau obiceiul sa impuna marje mari. „Vor trebui sa joace jocul, altfel vor fi sanctionati. Nu e nicio problema sa fie controlati, statul – prin intermediul Directiei pentru Impozite sau al Directiei Impotriva Fraudelor – putand verifica pretul de cumparare si cel de vanzare si nu cred ca se vor retine sa ne prinda pe picior gresit”, a spus Leclaire.

In mare, acordul ii multumeste pe agricultori, ale caror venituri au scazut anul trecut cu peste 30%. Cu toate acestea, sindicatele care ii reprezinta au precizat ca raman vigilente, pentru a se convinge ca masura luata va avea repercusiuni reale pozitive asupra producatorilor de fructe si legume.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde

19.02.2019 - 8:01
Anonim spune: Carcasa de iepure,pentru cei interesati 0760510528 raspunde

03.01.2019 - 3:00
DIANA spune: BUNA Am si eu cativa urechiati dc as avrea unde sa ii vand as axtinde numarul lor ,imi poate oferi cineva detaliile necesare ? raspunde

21.11.2018 - 11:39
Popescu Emilian spune: Parerea mea este ca, fiind o cultura mai putin cunoscuta suprafetele vor fi restranse si pe piata nu se vor cauta. Apropo de suprafete, in zona Oltenieii si in mod special in zona Dabuleni ,unde conditile pedo-climatice sunt favorabile cultivarii, la ce suprafete s-a ajuns? Multumim! raspunde