Subvenții agricultură: Mai puțină birocrație pentru a primi subvenția în anii următori
Reprezentanții Consiliului Județean Bistrița – Năsăud și cei ai APIA Bistrița-Năsăud le-au prezentat fermierilor din mai multe localități din județ informații despre formularele ce trebuie completate pentru plata subvențiilor în agricultură, precum și despre despăgubirile ce pot fi acordate în cazul calamitării culturilor agricole.
„Dacă în momentul de față, un beneficiar titular a mai multor tipuri de subvenție trebuie să facă deplasări în perioada de înscriere pentru fiecare dintre formele de sprijin, acum se lucrează la construcția unei forme de plată prin care fermierul beneficiar completează un singur formular, o singură dată, pentru toate formele de sprijin”, a precizat Bogdan Ivan, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, pentru ziarul Vocea Transilvaniei.
Fonduri mutuale și despăgubiri în cazul calamităților naturale – secetă și grindină
Fermierii din județ au fost informați cu privire la oportunitatea asigurării culturilor și animalelor prin intermediul fondurilor mutuale.
Directorul general APIA Bistrița-Năsăud, Florin Căpraru, le-a prezentat agricultorilor din comunele Zagra, Nimigea, Nușeni și Șintereag informații cu privire la stadiul înființării fondurilor mutuale. De asemenea, le-a explicat celor prezenți informații legate de digitalizarea suprafețelor de teren pentru depunerea corectă a cererilor de subvenții de suprafață la APIA, precum și date despre identificarea măsurilor de despăgubire a fermierilor în caz de calamități naturale, în special grindină și secetă.
„Cadrul legal permite înfiinţarea unor fonduri mutuale, cu menirea de a gestiona riscurile în agricultură, prin acordarea unor compensaţii financiare membrilor pentru pierderile economice cauzate de boli ale animalelor sau ale plantelor, de un incident de mediu sau de alţi factori naturali. Resursele pentru astfel de compensaţii urmează a fi asigurate din contribuţii ale membrilor fondului mutual, fonduri europene şi fonduri din bugetul naţional. Acest fond este în momentul de față în construcție, până acum fiind realizat cadrul legislativ național și inițiate demersurile pentru acreditare. El va fi format 65% din bani de la Uniunea Europeana, 25% de la stat și 10% de la fermieri. Decizia privind momentul când trebuie sa se facă o despagubire ar trebui luata de un colectiv de experti independenti”, se arată în informarea adresată fermierilor bistrițeni.
Compensațiile financiare se plătesc de către fondul mutual direct membrilor care au înregistrat pierderi economice determinate de următoarele evenimente:
a) bolile animalelor care figurează în lista stabilită de Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor și/sau în anexa I la Decizia 2009/470/CE a Consiliului din 25 mai 2009 privind anumite cheltuieli in domeniul veterinar;
b) organismele dăunătoare la plante și bolile plantelor care fac obiectul unor măsuri de combatere obligatorie sau care reprezintă un caracter exceptional;
c) incident de mediu, incluziv grindină sau secetă.
Pentru orice nelămurire, poate fi obținută asistență din partea funcționarilor APIA Bistrița-Năsăud la numărul de telefon 0263/218.033.
Pe acelasi subiect:
- Neînțelegerile din cadrul Asociației Crescătorilor de Taurine Feldru, mediate de către prefect
- Prefectul de Bistrița Năsăud moderează disensiunile apărute între crescătorii de animale
- Bistrița-Năsăud: Unii fermieri au fost nevoiți să returneze o parte din subvențiile de suprafață primite în exercițiul financiar trecut
- Bistrița Năsăud: APIA a încheiat campania de depunere a cererilor pentru subvențiile acordate crescătorilor de animale
- Congresul Federaţiei Pro Agro va avea loc pe 31 octombrie
vaci - 2-4-2014, 0:08
e valabil doar pentru subventia pe suprafata sau si pentru subventia la bovine 2014?