Subvenție pentru crescătorii de animale: Crescătorii de porci și păsări vor putea accesa din nou sprijinul pentru bunăstarea animalelor

| Financiar, Subvenţii | de

Etichete: , , ,

Crescătorii de porci și de păsări vor putea primi în continuare subvenția acordată pentru bunăstare. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat la sfârșitul lunii februarie că va deschide o nouă sesiune de depunere a cererilor de ajutor financiar pentru Măsura 215 – Plăți privind bunăstarea animalelor (suine și păsări).

subventie-bunastare-animale-pasari

Crescătorii de păsări pot să ceară din nou sprijinul acordat pentru bunăstarea animalelor

Sprijinul se va acorda doar pentru angajamente voluntare luate de fermieri care depăşesc cerinţele minime impuse pentru bunăstarea animalelor (suine și păsări). În cadrul angajamentelor încheiate, beneficiarii vor trebui să respecte și standardele de eco-condiţionalitate (SMR) aplicabile terenurilor agricole aparţinând fermei şi activităţilor agricole desfăşurate la nivelul fermei. Menționăm faptul că în cadrul acestei măsuri este exclus sprijinul pentru investiţii.

Beneficiarii eligibili sunt exploatațiile comerciale din sectorul de creștere a porcinelor şi a păsărilor autorizate sanitar veterinar și exploatațiile comerciale de tip A specifice sectorului de creștere a porcinelor, care își asumă voluntar angajamente în favoarea bunăstării animalelor, în conformitate cu art. 40 din Regulamentul CE nr. 1698/2005.

”Este o nouă oportunitate pentru crescătorii de animale să beneficieze de acest sprijin financiar important pentru realizarea unor producții competitive și de înaltă calitate. În toată această perioadă am căutat soluții pentru a identifica resursele financiare necesare și mă bucur că astfel reușim să răspundem la solicitările fermierilor și să oferim din nou o măsură de sprijin care s-a bucurat de un real succes”, a declarat ministrul agriculturii, Daniel Constantin.

Care este bugetul subvențiilor pentru bunăstare

Plafonul alocat acestei măsuri a fost suplimentat prin decizia Comisiei Europene la sfârșitul lunii noiembrie 2013, fiind în prezent de 372.88 milioane de euro, aferent cererilor depuse începând cu anul 2012 și până la sfârșitul actualei perioade de programare.

În luna decembrie 2013 au fost efectuate plățile pentru cererile depuse în sesiunea I – pachetul a) – porcine, în valoare de 312.241.127 lei (70.253.375 euro).

În ceea ce privește plata pentru pachetul b) – pasari, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) estimează că plățile se vor efectua în perioada aprilie – mai 2014, pentru prima sesiune de depunere, valoarea estimată a acestora fiind de 80 milioane de euro.

Cum se primește subvenția pentru bunăstarea animalelor

Sprijinul pentru bunăstarea animalelor are forma unei plăţi anuale fixe pe unitate vită mare (UVM) şi reprezintă o compensaţie pentru pierderile de venit şi costurile adiţionale suportate de fermieri. Plata se va face în întregime către fermier.

Cheltuielile suplimentare și pierderile de venit suportate de fermieri pentru asigurarea respectării angajamentelor voluntare privind bunăstarea animalelor sunt calculate de către direcțiile de specialitate din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – România, în colaborare cu reprezentanții formelor asociative ale crescătorilor de porcine și aprobate de Institutul de Economie Agrară, aflat în subordinea Institutului Naţional de Cercetări Economice din cadrul Academiei Române.

Combinarea pachetelor pentru bunăstarea animalelor

Se pot solicita unul, combinație de 2 sau mai multe din subpachetele de sprijin prezentate în cadrul unei exploatatii comerciale. În această situaţie şi plăţile aferente acestor subpachete se cumulează, neexistând cerinţe care ar putea fi plătite de două ori.

Pachetul a) Plăţi în favoarea bunăstării porcinelor (plățile se acordă pentru porci grași, scrofițe și scroafe):

Subpachet 1a) – creşterea cu cel puţin 10% a spaţiului alocat disponibil fiecărui animal.

Subpachet 2a) – asigurarea a minimum 11 ore/zi lumină artificială cu o valoare a iluminării de 50 lux.

Subpachet 3a) – îmbunătăţirea condiţiilor de bunăstare a suinelor pe durata transportului.

Subpachet 4a) – corectarea nivelului nitriților și nitraților, din apă.

Subpachet 5a) – reducerea noxelor cu 30% față de nivelul minim obligatoriu prin menținerea în

limite optime a parametrilor de microclimat

Subpachet 6a) – îmbunătățirea condițiilor zonei de odihnă.

Aplicarea celor 6 măsuri suplimentare de bunăstare (una sau o combinație a lor) determină o reducere a numărului de animale raportat la suprafața exploatației sau a mijloacelor de transport, ceea ce influențează în mod direct indicatorii integrați de poluare (apă, aer, sol). De asemenea, determină un management mai bun al furajelor, al apei, al dejecțiilor, creând parametri de protecție mai buni pentru solul și apele din România.

Pachetul b) Plăţi în favoarea bunăstării păsărilor (plățile se acordă pentru pui de carne, găini ouătoare, găini de reproducție din rase grele și pui de curcă):

Subpachet 1 b) – asigurarea intensității iluminatului artificial la minimum 30 lucşi,

Subpachet 2 b) – reducerea densităţii păsărilor cu 10 % faţă de densitatea rezultată din aplicarea cerinţelor minime obligatorii privind suprafaţa minimă alocată pentru fiecare categorie de păsări,

Subpachet 3 b) – îmbunătăţirea condiţiilor de bunăstare a păsărilor pe durata transportului,

Subpachet 4 b) – corectarea nivelului nitriților și nitraților din apa utilizată,

Subpachet 5 b) – reducerea noxelor cu 30 % față de nivelul minim obligatoriu prin menținerea în limite optime a parametrilor de microclimat.

Aplicarea celor 5 măsuri suplimentare de bunăstare (una sau o combinație a lor) determină un management mai bun al apei şi al asigurării de suprafață mai mare/pasăre atât în timpul creșterii, creând parametri de protecție mai buni pentru păsări în primul rând, cât și pentru solul și apele din România.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

05.03.2020 - 12:35
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numarul meu este 0905286325 raspunde

14.02.2020 - 12:14
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numărul meu este 0905287606. raspunde

25.01.2020 - 5:00
Anonim spune: Am pus feromoni si i -am atras din toata pasunea.De cinci ani nj ne ramane un fruct ña livada .Cu insecticid mor dupa ce mananca florile chimizate.Jale fac !!! raspunde

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde