Studiu Rentrop&Straton: Managerii isi doresc finantari din fonduri europene si surse proprii
Pe primele locuri in topul surselor de finantare pe care managerii intentioneaza sa le acceseze in eventualitatea unei viitoare nevoi de credit se plaseaza fondurile proprii (73,6%) si finantarile din programe ale Uniunii Europene (73,5%), se arata intr-un studiu realizat de Rentrop&Straton.
”Creditele bancare, fondurile proprii, leasingul si imprumuturile de la cunoscuti sunt cele mai importante surse de finantare la care apeleaza companiile. In ceea ce priveste finantarile viitoare, managerii si-ar dori finantare din fonduri UE si din programe guvernamentale. Un posibil motiv pentru aceasta tendinta poate fi reprezentat de oportunitatea de a reduce nivelul de dependenta fata de creditele bancare si posibilitatea de a obtine fonduri nerambursabile si partial rambursabile”, a declarat presedintele Rentrop&Straton, George Straton.
Managerii romani iau in considerare si creditele bancare – 48,7%, urmate de finantarea din programe ale guvernului (38,2%), leasingul (30,6%), creditele de la furnizori si clienti (26,2%) si imprumuturile de la cunoscuti (16,4%).
Mai putin utilizate de manageri sunt creditele pe efecte de comert (factoring-ul si scontarea) – 11,7%, emiterea de actiuni si obligatiuni (4,4%, respectiv 2,5%) si fondurile de capital de risc (2,6%).
In ceea ce priveste alegerea modalitatii de finantare, managerii tin cont mai intai de riscurile asociate si de costurile implicate de alternativa de finantare.
”Accesul la finantare reprezinta cea mai presanta problema intampinata de companii la momentul actual, in derularea activitatii, urmata de identificarea si atragerea clientilor”, se precizeaza in analiza.
De asemenea, mai putin de o treime din companiile romanesti au beneficiat pana in prezent de finantare din surse externe afacerii.
Astfel, 67,7% din fondurile obtinute in urma finantarii au fost investite in echipamente, iar 47% din managerii romani au folosit banii pentru activitatile curente (plata facilitatilor, a salariilor, etc.).
Analiza arata ca 35,4% din fonduri au fost alocate pentru extinderea domeniului de activitate, 29,2% pentru noile tehnologii si 6,2% pentru cercetare.
Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.027 de respondenti, in perioada 1 – 22 iunie, de divizia market research a grupului romano-german Rentrop& Straton cu activitati pe piata de informatii specializate.
Pe acelasi subiect:
- Perspectivele de finanțare a agriculturii României: Reforma PAC 2014-2020 – noua arhitectură a plăților directe Instrumente specifice de finanțare a agriculturii
- BCR a acordat un credit de 31 milioane euro pentru fabrica de ulei Prio Extractie
- Unde ar mai putea gasi bancile clienti: printre firmele de agricultura si energie
- Târgul Naţional al Finanţărilor Europene pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală – are loc la Bucureşti, 23-26 iunie
- Agricultura stă pe un munte de bani. Cum poate pune mâna pe ei?