Stelian Dolha: Legea Camerelor Agricole e un fiasco răsunător

| Politici agricole | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete: ,

Deputatul liberal Stelian Dolha consideră că legea Camerelor Agricole, adoptată recent de Camera Deputaților, este „un fiasco usturător”.

stelian-dolha-declaratie-seminte-traditionale

Camera Deputaților a adoptat legea marți, 15 aprilie, pentru a doua oară, după ce fusese trimisă pentru reexaminare de către Administrația Prezidențială.

Stelian Dolha spune că deputații „s-au învârtit în jurul cozii” și că actul, în forma adoptată, este un fiasco răsunător care nu folosește agricultorilor. Acesta este pesimist și se așteaptă „să ne prindă anul 2020” fără o lege a camerelor agricole.

Iată declarația integrală a deputatului liberal.

„Știți ce au spus cei care au dorit să mergem înainte cu această lege în comisia de specialitate, și mă refer la reprezentanții Puterii? Cei care n-au dorit să profităm de faptul că o avem din nou în dezbatere și să facem, măcar în ceasul al 12-lea, o lege bună? Că da, e proastă, n-are osatură, e nefuncțională, nu sunt alocați bani nici măcar pentru înființare, permite ingerințele politice în alegerile pentru structurile de conducere ale Camerelor Agricole, dar să-i dăm drumul așa!

Să acceptăm adoptarea în formula aceasta, după care stăm, ne gândim, eventual ne consultăm cu reprezentanții agricultorilor, că n-a fost cazul cu acest proiect legislativ și facem altă lege bună. Că devreme ce la origine e Ordonanța Guvernului Ponta nr. 58/2013, care-și produce deja efectele, iar în 14 județe oamenii s-au adunat și au făcut comisii de alegeri pe noua lege, să nu-i tulburăm parcursul otrăvit, să o trimitem la Monitorul Oficial și apoi să ne punem pe treabă.

Să o luăm de la capăt, cu o subcomisie a Comisiei de agricultură, eventual să mai trimitem zeci și sute de specialiști și demnitari să vadă din nou cum se întâmplă în Franța, Elveția, Cehia, cum aceste structuri ale fermierilor pot funcționa, pot fi adevărate laboratoare pentru agricultori și la noi nu!

Și, probabil, după ce ne iese legea aceea minunată, vine Executivul cu o altă ordonanță care gâtuie legea, așa cum a făcut cu prima intabulare Guvernul Ponta 3.

Și ne trezim că suntem în 2020, și ne-a prins următorul exercițiu bugetar al UE tot fără Camere Agricole care să-i ajute pe fermieri să acceseze fonduri care să ofere consultanță, să-i ajute să se organizeze, etc.

Există câteva principii simple care ar putea să tranșeze odată pentru totdeauna problema: asumarea finanțării de la buget a Camerelor Agricole, cel puțin până în momentul în care devin structuri puternice, cuplate cu un sistem de cotizații stimulative legat de plățile prin APIA și tăierea oricărei ingerințe a politicului în alegerile pentru aceste structuri.

Cum actuala Putere nu poate rezista unei asemenea ispite de a subordona din start aceste structuri pentru a influența spațiul rural, așa cum își dorește să subordoneze aproape totul, e greu de crezut că există vreo șansă de a avea prea curând Camere Agricole viabile.

Stelian Dolha

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde

19.02.2019 - 8:01
Anonim spune: Carcasa de iepure,pentru cei interesati 0760510528 raspunde

03.01.2019 - 3:00
DIANA spune: BUNA Am si eu cativa urechiati dc as avrea unde sa ii vand as axtinde numarul lor ,imi poate oferi cineva detaliile necesare ? raspunde

21.11.2018 - 11:39
Popescu Emilian spune: Parerea mea este ca, fiind o cultura mai putin cunoscuta suprafetele vor fi restranse si pe piata nu se vor cauta. Apropo de suprafete, in zona Oltenieii si in mod special in zona Dabuleni ,unde conditile pedo-climatice sunt favorabile cultivarii, la ce suprafete s-a ajuns? Multumim! raspunde