Statistici: Sacrificările au crescut în aprilie 2010 la bovine şi păsări şi au scăzut la porcine, ovine/caprine

| Rapoarte si statistici | de

Etichete: , ,

Numarul total de bovine sacrificate si greutatea in carcasa a acestora au crescut in luna aprilie 2010 cu 59,3 la suta, respectiv cu 30,7 la suta, comparativ cu luna precedenta, se arata in datele provizorii publicate, luni, de Institutul National de Statistica (INS).

In unitatile industriale specializate, numarul de bovine sacrificate si greutatea lor in carcasa a inregistrat o scadere cu 10 la suta, respectiv cu 9,1 la suta.

In acelasi timp, ponderea bovinelor sacrificate in unitatile industriale specializate a reprezentat, in aprilie, 9,6 la suta din totalul sacrificarilor de bovine.

Datele statistice arata ca numarul total de porcine sacrificate si greutatea lor in carcasa au scazut cu 9,3 la suta, respectiv cu 10,6 la suta, in timp ce sacrificarile de porcine in unitatile industriale specializate au reprezentat 75,1 la suta din totalul porcinelor sacrificate, relateaza Agerpres.

In unitatile industriale specializate numarul porcinelor sacrificate a inregistrat, in aprilie 2010, o scadere de 12,4 la suta, comparativ cu luna precedenta, iar la greutatea lor in carcasa, de 13 procente, in perioada analizata.

Numarul total de ovine si caprine sacrificate si greutatea lor in carcasa au crescut de 2,5 ori, respectiv de 2,7 ori. Taierile in unitatile industriale specializate care detin o pondere de 0,2 la suta din totalul sacrificarilor de ovine si caprine si greutatea in carcasa a acestora, au scazut de 11,6 ori, respectiv de noua ori.

Cresteri s-au consemnat si in cazul pasarilor. Numarul total al pasarilor sacrificate si greutatea lor in carcasa au crescut cu 7,4 la suta, respectiv cu 7,6 la suta. La fel ca si in cazul porcinelor, totalul taierilor in unitatile industriale specializate a fost de 75,1 la suta din totalul taierilor de pasari.

Sacrificarile in acest tip de unitati au scazut atat din punct de vedere al numarului de pasari sacrificate, cat si al greutatii lor in carcasa cu 7,2 la suta, respectiv cu 6,8 la suta.

In comparatie cu aceeasi luna a anului 2009, numarul animalelor sacrificate a crescut la bovine cu 5,6 la suta si la pasari cu 1,9 la suta.

Scaderi s-au inregistrat la porcine, cu 9,1 la suta, la ovine si caprine, cu 16,1 la suta.

In ceea ce priveste greutatea in carcasa, aceasta a crescut la pasari cu 13,8 la suta si a scazut la bovine, cu 17 la suta, la porcine, cu 6,4 la suta, la ovine si caprine, cu 20,6 la suta, in aprilie 2010, fata de luna similara din anul precedent.

Sacrificarile in unitatile industriale specializate si greutatea lor in carcasa au consemnat urmatoarele valori: bovine (plus 12,5 la suta, respectiv plus 21,1 la suta), porcine (minus 10,7 la suta, respectiv minus 4,8 la suta), ovine si caprine – scadere de opt ori, respectiv de 6,7 ori, pasari (minus 2,5 la suta, respectiv plus 2,7 la suta).

In lunile analizate, greutatea medie in carcasa la principalele specii de animale si pasari, prezinta usoare oscilatii, potrivit INS.

In perioada aprilie 2009 – aprilie 2010, cele mai mari cresteri ale greutatii in carcasa la animalele sacrificate s-au inregistrat in luna decembrie la porcine si in luna aprilie la ovine si caprine, cand au loc sacrificarile traditionale ocazionate de sarbatorile de Craciun si Paste.

Cercetarea statistica a avut la baza datele colectate de la circa 250 de operatori economici si se adreseaza tuturor intreprinderilor din intreaga tara care au activitate principala sau secundara „Productia si conservarea carnii”, si „Prelucrarea si conservarea carnii de pasare”.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

26.01.2022 - 8:21
ion spune: se pare ca singurul abator din gilau este de pasari ,domnul maghiaru sa lasat pagubas cu carnea de iepure raspunde

26.01.2022 - 8:17
Anonim spune: se pare ca singurul abator din gilau este de pasari ,domnul maghiaru sa lasat pagubas cu carnea de iepure raspunde

17.10.2021 - 12:11
CRUCERU ȘTEFAN spune: Am trăit în Grecia 5 ani _ acolo utilajele agricole circulau fără restricții .,mai puțin pe autostrăzi.La noi de ce nu se poate ? .Motocoltoarele de ce pot ? .Toate utilajele agricole , să poată să se deplaseze la terenul care trebuie lucrat fără restricții. raspunde

11.08.2021 - 8:29
Badoi maria spune: Pentru mine este o planta cultivata necunoscuta, dar am întâlnit-o în păduri. E cunoscuta ca umbra epurelui. Se cultiva ca planta decorativa fiind f.bigata în masa foliara. M-ar interesa plantarea în câmp. În speranța că mă ajutați, va mulțumesc. raspunde

16.02.2021 - 5:41
Elena Barbu spune: Număr de telefon la numărul 9 Rebeca santplant raspunde

01.02.2021 - 10:44
Vasile Bouleanu spune: De ce nu gasesc acest soi si pe Wikipedia ? raspunde