Soiuri de mar pentru plantarea marului primavara

| Fructe, Vegetal | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete: , , , ,

Soiuri de măr. Soiuri de mar pentru gospodarii care doresc sa infiinteze in aceasta primavara plantatii de mar. Selectati doar mar din soiuri cunoscute, care se preteaza la conditiile de clima din tara noastra. Iata o lista cu cele mai cunoscute soiuri de mar.

Florina

Pom de vigoare mijlocie, cu fructe supramijlocii sau mari, sferic turtite sau tronconice, culoarea de fond galbenă acoperită cu roşu anilină cu len-ticele albicioase pe toată suprafaţa fructului. Pulpa consistentă de culoare crem, potrivit de dulce si slab acidulată plăcut aromată de calitate superioară pentru masă. Maturitatea de recoltare la mijlocul lunii octombrie, în zona colinară şi la sfârşitul lunii septembrie în zona de sud. Perioada de păstrare şi consum este noiembrie- martie.

Idared

Pom de vigoare mijlocie, cu fructe sferic turtite, destul de asimetrice. Pieliţa subţire, galbenă ca paiul este acoperită aproape în întregime cu roşu zmeuriu, viu, cu dungi iate roşii-intens. Pulpa este albă, destui de consistentă, foarte fină, suculentă, acidulat -dulce, cu aromă intensă, de calitate foarte bună pentru masă. Maturitatea de recoltare -în luna octombrie iar fructele se păstrează şi se consumă din noiembrie până în aprilie -mai.

Golden spur

Pomul este de vigoare mijlocie, sensibil la boli, dar productiv şi de calitate superioară. Fructele sunt de mărime medie 100-150g. , se păstrează foarte bine dacă sunt recoltate corespunzător. Acestea sunt sfero-conice, costate, de culoare galbenă cu puncte ruginii mari şi rare. Pulpa este gălbuie, crocantă, suculentă, pronunţat dulce, slab acidulată, cu aromă plăcută. Maturitatea de recoltare – sfârşitul lunii septembrie, înainte de îngălbenirea fructelor. Se păstrază bine în condiţii de 1-2°C, dar în condiţii naturale se deshidtratează.

Jonathan

Pom de vigoare medie – mare, soi sensibil la rapan si foarte sensibil la fainare; este bun polenizator pentru alte soiuri; cel mai extins soi din lume. Fruct de marime mijlocie, de culoare galben-verzui, striata cu rosu deschis, cu epiderma neteda. Pulpa este alba – galbuie, fina, potrivit de crocanta si destul desuculenta. Maturitatea de recoltare – în zona de sud la începutul lunii septembrie si în zonele de deal în luna octombrie.

Mutzu

Pom: vigoare mare – foarte mare; coroană cu şarpante puternice Fruct Forma: ovoidală; atenuată la vârf; uşor costată spre cavitatea calicială Epiderma: galbenă – deschisă; subţire; cu lenticele rare, alburii Calibru: 250 – 300 g Pulpa: verde – gălbuie; crocantă; suculentă Gust: acrişor; aromă slabă Aprecieri generale: rezistenţă bună la făinare şi slabă la rapăn. Epoca de maturare: octombrie.

Starkrimson

Soiul de vigoare redusă, sensibil la rapăn, cu fructe mari de culoare roşu intens, de foarte bună calitate, mult cultivat în USA, face parte din selecţiile clonale ale soiului Red delicious. Se păstrează bine până în luna martie. Ca defecte i se pot imputa supraîncărcarea cu fructe în unii ani (situaţie în care fructele rămân mici dacă nu se procedează la o normare severă prin tăiere şi prin rărire) şisensibilitate la rapăn. Epoca de maturare: octombrie.

Granny Smith

Este un soi australian cu pomi vigurosi. Fructele sunt mari, sferice, simetrice, cu pielita groasa, unsuroasa de culoare verde intens, ceva mai deschis la coacere deplina. Pulpa este alb-verzuie, crocanta, pronuntat suculenta, acidulata, slab aromata, de calitate buna pentru masa. Epoca de maturare: inceput de noiembrie.

Slava

Fructul: este mare spre mijlociu, cu forma variabila, de la globuloasa-aptalizata spre conica- trunchiata si suprafata neteda. Pielita – fina, usor aspra, de culoare galbena – aurie. Culoare acoperitoare- rosie-oranj, foarte atragatoare si ocupa 50-85% din suprafata fructului. Pulpa – de culoare galbuie- crem, fina, consistenta, crocanta la recoltare, suculenta, dulce, foarte slab acidulata, cu gust foarte bun si aroma placuta, specifica. Epoca de maturare: august.

Banana de iarna

Fructul: este de marime mijlocie spre mare, are forma conica – gloduloasa si suprafata neteda, cu o sutura longitudinala caracteristica. Pielita fina, neteda. Culoare acoperitoare galbuie si fructele dispuse la soare pot avea o rumeneala roz. Pulpa- de culoare alba- galbuie, consistenta, fina, suculenta, cu gust placut, dulce, putin acidulat si aroma puternica de banana. Fructele sunt fine la manipulare si transportare. Se pastreaza 165-185 zile. Epoca de maturare: octombrie.

Papirovca

Fructul: Are marimea mijlocie, forma globuloasa, globuloasa-aplatizata sau globuloasa-conica si suprafata neteda. Pielita – tare, aspra si uscata, de culoare galbena-verzuie. Culoarea acoperitoare – rosie-aprins cu nuante oranj, care ocupa 60-80% din suprafata fructului. Pe suprafata fructului se observa puncte subcuticulare mari de culoare cenusie-galbena, bine exprimate. Pedunculul este scurt sau de lungime si grosime mijlocii. Cavitatea pedunculara este mijlociu de larga, adinca, cu rugina la baza. Caliciuleste inchis. Cavitatea caliciala superficiala, de largime mijlocie. Pulpa – de culoare alba-crem, tare, crocanta, suculenta, cu gust dulce-acidulat, placut si aroma potrivita. Epoca de maturare: august.

Aroma de vara

Caracteristicile fructului: fruct mijlociu (120-150 g), cu forma sferica turtita, contur regulat. Coaja este subtire, neteda, de culoare galben verzuie, cu rosu carmin suprapus pe aproape intreaga suprafata a fructului. Pulpa este alb galbuie, crocanta, potrivit de suculenta. Fructele se pot pastra pana la inceputul lunii septembrie. Caracteristicile pomului: vigoare mare, coroana larg piramidala si relativ deasa. Polenizatori recomandati: Jonathan si Golden. Epoca de maturare: prima jumatate a lunii august.

Generos

Soi originar din Romania. Soi rezistent la rapan, mediu rezistent la fainare. Pomul de vigoare mijlocie-mare, cu coroana rara, aerisita, este precoce si productiv, fructifica in principal pe ramuri scurte. Fructele sunt mari (160-200g), culoarea de fond galben-verzuie iar cea de acoperire rosie-rubinie, 2/3 din suprafata, cu multa ceara. Pulpa ferma, potrivit de suculenta, aromata, cu gust placut. Maturitatea de recoltare: Se recolteaza in septembrie.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

02.10.2023 - 1:42
Dragomir Florentina spune: Buna ziua mă numesc dragomir Florentina am 16 ani sunt eu mama sora mea nepoata și fratele meu căutăm de munca ne-ați putea ajuta raspunde

16.08.2023 - 5:39
TUTA AURELIAN spune: AM PUS IN PAMINT 20 DE CUIBURI DOVLEAC DE FACE SEMINTA FARA COAJA AM SEMANAT IN DATA DE CINCI IULIE AU INCEPUT SA CREASCA DOVLETI UNI AU PESTE TREI KG UN SINGUR TRATAMENT AM DAT UN FUNGICID PE BAZA DE CUPRU SIUN INSECTICID AM MAI DAT DOUA TRATAMENTE FOLIARE CROPMAX SI UN TRATAMENT FOLIAR PE BAZA DE CALCIU SI UDATI LA DOUA ZILE SUNT FOARTE MULTUMITI CUM AU INTRAT IN VEGETATIE raspunde

28.05.2023 - 8:47
Petrisor spune: O soluție ar fi un guvern Nationalist 100 %...iar apoi respingerea tirurilor la graniță plus controale de toxicitate și vechea creare de piețe numai pentru producători naționali și interzicerea supermarketurilor să vândă turcisme. sau alte produse asiatice sfără un control RIGUROS pentru că ne afectează .viața noastră și sănătatea noastră fizică și mentală ne afectează și depinde de Ce introducem în stomac .Deci trebuie luate măsuri drastice ,nu de ieri nu de anul trecut ci de 33 de ani .Guvernanții sunt de vina pentru incapabilitatea delăsarea neputință și indolența față de o problemă atât de serioasă față de națiune față de copii noștri și viitorul nostru și al țării ...afară cu ei și mafia buzunarelor pline afară cu profitorii .Și amenzi plus arestări și celor ai noștri ce se ocupă cu chimicale ...Etrel...etc.etc.altfel dăm Amin prea devreme.????? raspunde

12.03.2023 - 2:23
Obreja spune: Preț foarte convenabil raspunde

15.02.2023 - 4:06
CALINCIUC TRAIAN spune: de unde pot achizitiona acest codex 2022. va multumesc. raspunde

20.10.2022 - 1:16
Matei Vasile spune: Buna ziua , am o suprafata de 9 ha teren care sar preta pentru infiintarea unei plantatii de Salcie energetica , binenteles ca ma gindesc si la procesare in peleti de foc As vrea sa stiu daca afacerea poate deveni rentabila pe suprafata de 9 ha , si in completare sa colectez rumegus de la gatere din zona pentru procesare suplimentara Multumesc frumos pentru raspuns Matei Vasile 0744882260 raspunde