Secretarul pentru afaceri rurale din cabinetul scoţian, Richard Lochhead, este nerăbdător să lucreze cu Cioloş

| Actualitate, Extern | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete: , , , ,

Dacian Cioloş va scrie istorie, dacă Parlamentul European îl va confirma în funcţie, devenind nu numai cel mai tânăr comisar numit vreodată în fruntea agriculturii europene, dar şi primul est-european, scrie sâmbătă presa din Scoţia, citată de NewsIn.
Cioloş, în vârstă de 40 de ani, fost ministru al agriculturii, a fost primul care şi-a declarat candidatura când s-a anunţat, în septembrie, că actualul comisar pentru agricultură, Mariann Fischer Boel, va pleca din Comisie.
Numirea lui a suprins pe mulţi, pentru că Cioloş nu a fost văzut ca un om cu mare influenţă în cercurile UE, scrie autorul articolului din The Press and Journal, cel mai vechi cotidian din Scoţia.
Secretarul pentru afaceri rurale din cabinetul scoţian, Richard Lochhead, a spus că este nerăbdător să lucreze cu Cioloş şi speră ca românul să viziteze Scoţia pentru „a înţelege nevoia pentru o politică agricolă europeană care să reflecte unicitatea circumstanţelor” din acest teritoriu. La rândul său, şeful Uniunii Naţionale a Fermierilor din Scoţia, James Withers, a declarat că sindicatul său va căuta să-l întâlnească pe Cioloş cu proxima ocazie. „Interesant, avem pentru prima dată un reprezentant al unui nou stat membru desemnat pentru portofoliul agriculturii şi asta sigur va aduce o perspectivă diferită acestui post”, a comentat Withers. „Noul comisar aduce, de asemenea, o experienţă agricolă, pentru că a fost ministru al agriculturii în ţara dumnealui, acolo unde agricultura este, evident, de o imensă importanţă”, a adăugat liderul sindicatului fermierilor din Scoţia.
Numirea lui Cioloş până în 2014 acoperă o perioadă critică, în care Europa se pregăteşte să reformeze Politica Agricolă Comună, iar negocierile pentru liberalizarea globală a pieţelor agricole continuă în cadrul OMC.
The Press and Journal relatează, de asemenea, că sunt speculaţii că Cioloş îşi va lua ca şef de cabinet un francez, pentru a răsplăti eforturile Franţei, care l-a sprijinit în obţinerea acestei nominalizări. Asta s-ar putea dovedi interesant, scrie publicaţia scoţiană, în condiţiile în care am putea asista la modificări ale concepţiei curente în legătură cu planificatele reforme ale PAC. România, aminteşte cotidianul, a fost în fruntea statelor care au cerut o distribuţie mai echitabilă a fondurilor agricole europene, din care partea leului şi-o adjudecă în prezent statele vest-europene.
Alyn Smith, eurodeputat din partea Paridului Naţional Scoţian, membru în comisia Parlamentului European care îl va audia în ianuarie pe Cioloş (AGRI), speră că experienţa pe care românul o are în agricultură se va traduce printr-o abordare realistă a greutăţilor cărora le are de făcut faţă acest domeniu. The Scotsman scrie că Smith i-a scris deja lui Cioloş invitându-l să vină în Scoţia.
Europarlamentarul liberal-democrat George Lyon, de asemenea membru în AGRI, a spus că va sprijini numirea românului numai dacă el a putea dovedi că înţelege necesitatea de a asigura un viitor pe termen lung sectorului agricol. „Acest portofoliu al Comisiei este de o mare importanţă pentru fermierii din Scoţia, preocupaţi de problema cipului electronic de identificare a animalelor, de transportul animalelor şi de problema pesticidelor”, a scris Lyon în invitaţia adresată lui Cioloş.
The Scotsman îl citează la rândul său pe directorul general în exerciţiu al Uniunii Naţionale a Fermierilor, Martin Haworth, care a salutat faptul că Cioloş, care s-a bucurat de sprijinul activ al Franţei şi a unora dintre membrii mai recenţi ai UE, este unul dintre foarte puţinii candidaţi la acest post care are experienţă în agricultură. „Este vital, ţinând cont de agenda viitoare, în special în termenii dezbaterii pe marginea PAC. Preia mandatul de cinci ani într-un moment crucial pentru agricultorii noştri, pentru că în curând urmează să fie luate decizii majore legate de viitoarea structură a PAC şi bugetul UE”, a arătat Haworth.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde

19.02.2019 - 8:01
Anonim spune: Carcasa de iepure,pentru cei interesati 0760510528 raspunde

03.01.2019 - 3:00
DIANA spune: BUNA Am si eu cativa urechiati dc as avrea unde sa ii vand as axtinde numarul lor ,imi poate oferi cineva detaliile necesare ? raspunde

21.11.2018 - 11:39
Popescu Emilian spune: Parerea mea este ca, fiind o cultura mai putin cunoscuta suprafetele vor fi restranse si pe piata nu se vor cauta. Apropo de suprafete, in zona Oltenieii si in mod special in zona Dabuleni ,unde conditile pedo-climatice sunt favorabile cultivarii, la ce suprafete s-a ajuns? Multumim! raspunde