Se reorganizează Agenţia Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie

| Actualitate, Intern, Politici agricole | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete: , , , ,

anarz

Ministerul Agriculturii a publicat proiectul unei hotărâri pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr 834/ 2010 privind reorganizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie „Prof. Dr. G. K. Constantinescu”.

icon_pdf proiect-hotarare-modificare-hg-834-2010

Agenţia Naţională pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie „Prof. Dr. G. K. Constantinescu” este autoritatea naţională competentă în domeniul zootehnic privind inspecţia de stat în zootehnie, reproducţia, ameliorarea, controlul calităţii nutreţurilor, conservarea şi managementul resurselor genetice animale, identificarea ecvideelor, identificarea stupilor şi stupinelor şi statistica în zootehnie.

Centrele tehnice regionale se reorganizeaza ca Inspectorate regionale pentru ameliorăre, reproducţie şi conservarea resurselor genetice animale, denumite Inspectorate regionale, fără personalitate juridica, in subordinea Agentiei, organizate in teritoriu, dupa cum urmeaza: Inspectoratul regional zootehnic 1 Nord-Est, Inspectoratul regional zootehnic 2 Sud-Est, Inspectoratul regional zootehnic 3 Sud, Inspectoratul regional zootehnic 4 Sud -Vest, Inspectoratul regional zootehnic 5 Vest, Inspectoratul regional zootehnic 6 Nord-Vest, Inspectoratul regional zootehnic 7 Centru, Inspectoratul regional zootehnic 8 Bucureşti-Ilfov.

Schimbări preconizate după reorganizarea ANARZ

În conformitate cu art. 291 din Legea nr. 72/2002 a zootehniei, coordonarea şi organizarea identificării şi înregistrării ecvideelor, precum şi constituirea bazei de date pentru acestea se fac de către Agenţia Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie „Prof. Dr. G. K. Constantinescu”.

Potrivit notei de fundamentare atașată proiectului de act normativ, având în vedere investiţiile realizate în anul 2009 pentru înfiinţarea laboratorului de referinţă şi control al calităţii nutreţurilor din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Ameliorare şi Reproductie în Zootehnie „Prof. Dr. G. K. Constantinescu”, precum şi lipsa unei autorităţi care să controleze parametri de calitate ai nutreţurilor, se reglementează această activitate de control ca atribuţie a Agenţiei Naţionale pentru Ameliorare şi Reproductie în Zootehnie „Prof. Dr. G. K. Constantinescu”.

Ca urmare a reorganizării activităţii Agenţiei Naţionale pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie din anul 2010, o serie de atribuţii au fost preluate de către organizaţiile/asociaţiile crescătorilor de animale, iar ANARZ, autoritatea competentă în domeniu a păstrat doar atribuţii de autorizare, monitorizare şi control, se impune deci ca în prezentul proiect toate aceste activităţi pe care ANARZ nu le mai efectuează să fie doar monitorizate şi controlate.

ANARZ, ca reprezentant al MADR este membru cu drepturi depline în organizaţii internaţionale de profil. Calitatea de membru a acestor asociaţii implică şi achitarea unor cotizaţii anuale obligatorii. Prin modificările aduse se reglementează achitarea acestor cotizaţii direct de către ANARZ şi evitarea excluderii României din acest organizaţii internaţionale.

ANARZ ca autoritate naţională în domeniul zootehnic participă la manifestări ştiinţifice, organizează şi coordonează desfăşurarea expoziţiilor de animale atât la nivel regional cât şi la nivel naţional ( INDAGRA).

Având în vedere declinul semnificativ înregistrat de învăţământul profesional agricol şi necesitatea crescândă de lucrători calificaţi în domeniul său de activitate, ANARZ organizează cursuri teoretice şi practice de formare, specializare şi perfecţionare a pregătirii profesionale în cadrul Centrului Naţional de Formare Profesională în Zootehnie.

Prezentul proiect reglementează modalitatea de virare către bugetul de stat a sumelor de bani încasate de la solicitanţii cursurilor de formare profesională.

Având în vedere investiţiile realizate pentru punerea în funcţiune a instalaţiilor de producere a azotului lichid, precum şi necesitatea producerii acestuia pentru funcţionarea la parametrii corespunzători a băncii naţionale de gene animale, precum şi solicitările organizaţiilor/asociaţiilor implicate în reproducţia animală se reglementează posibilitatea valorificării azotului lichid excedentar şi virarea sumelor obţinute la bugetul de stat.

De asemenea, se impune ca parcul criogenic aflat în dotarea ANARZ, care, nefolosit, s-ar uza fizic şi moral, să poată fi închiriat către organizaţiile/asociaţiile profesionale implicate în reproducţia animală, aducându-se astfel venituri suplimentare la bugetul de stat şi eficientizându-se investiţiile realizate anterior.

În conformitate cu prevederile prezentului proiect, Agenţia încasează tarife de la asociaţii/organizaţii ale crescătorilor de animale sau oricare alţi beneficiari, ca urmare a:
– organizării şi efectuării cursurilor teoretice şi practice de formare, specializare şi perfecţionare a pregătirii profesionale;
– vânzării agentului criogenic lichid; – închirierii parcului criogenic;
– efectuării analizelor din laptele crud destinat procesării;
– efectuării analizelor de testare a paternităţii;
– efectuarea analizelor fizico-chimice ale nutreţurilor utilizate în raţiile furajere ale animalelor cuprinse în programele de ameliorare.

Cuantumul tarifelor încasate pentru activităţile menţionate anterior se stabileşte anual prin decizie a Directorului general al Agenţiei, se aprobă prin ordin al Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi se virează integral la bugetul de stat.

Prin prezentul proiect se înfiinţează 8 Inspectorate regionale pentru ameliorare, reproducţie şi conservarea resurselor genetice animale, cu scopul de a descentraliza activitatea şi de a reduce timpul scurs de la luarea unei decizii şi până la punerea în practică a acesteia.

De asemenea, prin înfiinţarea celor 8 Inspectorate regionale se optimizează modul de soluţionare a disfuncţionalităţilor specifice fiecărei regiuni, având în vedere particularităţile acestora.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

05.03.2020 - 12:35
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numarul meu este 0905286325 raspunde

14.02.2020 - 12:14
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numărul meu este 0905287606. raspunde

25.01.2020 - 5:00
Anonim spune: Am pus feromoni si i -am atras din toata pasunea.De cinci ani nj ne ramane un fruct ña livada .Cu insecticid mor dupa ce mananca florile chimizate.Jale fac !!! raspunde

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde