Schimbări legislative împotriva defrişărilor ilegale
În şedinţa Guvernului din data de 16 octombrie a fost aprobat proiectul de Hotărâre pentru aprobarea Normelor referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund precum şi a unor măsuri de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligaţiilor ce revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn.
Potrivit Ministerului Mediului, punerea pe piață a lemnului se face de către administratorul pădurii. Înainte de comercializare, lemnul este măsurat în rampă, iar documentele de însoțire a mărfii sunt eliberate de către administrator.
Astfel, lemnul este transportat măsurat de la locul de recoltare. Emiterea avizului de însoţire se face numai de către personalul silvic, nu şi de către operatorii care exploatează masa lemnoasă. Numărul emitenţilor scade la aproximativ 440 (structuri silvice), comparativ cu cei aproximativ 9.000 de operatori, care emiteau aceste documente până acum.
Responsabilitatea punerii pe piață a lemnului revine administratorului de pădure și nu firmelor care exploatează pădurea.
Noua Hotărâre de Guvern simplifică emiterea documentelor cu regim special, schimbându-se totodată formularele documentelor respective. Se vor utiliza formulare cu regim special diferite pentru lemnul care se valorifică de la locul de recoltare.
Totodată, pentru a reduce riscul introducerii pe piața internă a lemnului recoltat în mod ilegal și a produselor din lemn derivate din acesta, actul normativ prevede obligativitatea ca operatorii care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn, să implementeze şi să utilizeze un sistem “due diligence”, prevăzut de Regulamentul (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligațiilor ce revin operatorilor care introduc pe piață lemn și produse din lemn, precum şi obligaţia furnizorilor de a încheia contracte cu beneficiarii şi de a păstra informaţii despre aceştia pe durata de cel puţin 5 ani.
SUMAL – Sistemul de urmărire a materialului lemnos
Pentru urmărirea trasabilităţii lemnului recoltat din păduri se utilizează de circa cinci ani un Sistem informaţional integrat de urmărire a materialelor lemnoase (SUMAL). Utilizarea SUMAL este obligatorie pentru ocoalele silvice şi pentru toţi operatorii şi comercianţii care recoltează, depozitează, prelucrează, comercializează sau efectuează operaţiuni de import-export cu lemn şi materiale lemnoase, după caz. Neutilizarea sau neaplicarea conforma a SUMAL se sancționează gradual, în funcție de abatere, ducând până la suspendarea acordului pentru distribuția și utilizarea documentelor cu regim special.
Prin această hotărâre a Guvernului au fost stabilite modelele Registrului de evidenţă a intrărilor –ieşirilor de materiale lemnoase şi a Registrul de evidenţă a lemnului şi produselor din lemn care nu fac parte din categoria materialelor lemnoase.
De asemenea prin actul normativ adoptat se stabilesc fapte care constituie contravenţii silvice şi sancţiuni graduale, care se aplică în cazul încălcării dispoziţiilor regulamentului european.
Pe acelasi subiect:
- Subvenții și în sectorul forestier?
- Lucia Varga e hotărâtă să facă ordine în păduri. Aceasta e „prioritatea zero a mandatului meu”
- Statul a recuperat aproape 30.000 de hectare de păduri retrocedate ilegal
- Suprafața împădurită a României a crescut în 2012
- Proiectul noului Cod Silvic prevede pedepse aspre pentru cei care taie ilegal pădurile