Schimbări legislative împotriva defrişărilor ilegale

| Politici agricole | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete: , ,

În şedinţa Guvernului din data de 16 octombrie a fost aprobat proiectul de Hotărâre pentru aprobarea Normelor referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund precum şi a unor măsuri de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligaţiilor ce revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn.

defrisari-paduri-protectie-sumal Potrivit Ministerului Mediului, punerea pe piață a lemnului se face de către administratorul pădurii. Înainte de comercializare, lemnul este măsurat în rampă, iar documentele de însoțire a mărfii sunt eliberate de către administrator.

Astfel, lemnul este transportat măsurat de la locul de recoltare. Emiterea avizului de însoţire se face numai de către personalul silvic, nu şi de către operatorii care exploatează masa lemnoasă. Numărul emitenţilor scade la aproximativ 440 (structuri silvice), comparativ cu cei aproximativ 9.000 de operatori, care emiteau aceste documente până acum.
Responsabilitatea punerii pe piață a lemnului revine administratorului de pădure și nu firmelor care exploatează pădurea.

Noua Hotărâre de Guvern simplifică emiterea documentelor cu regim special, schimbându-se totodată formularele documentelor respective. Se vor utiliza formulare cu regim special diferite pentru lemnul care se valorifică de la locul de recoltare.

Totodată, pentru a reduce riscul introducerii pe piața internă a lemnului recoltat în mod ilegal și a produselor din lemn derivate din acesta, actul normativ prevede obligativitatea ca operatorii care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn, să implementeze şi să utilizeze un sistem “due diligence”, prevăzut de Regulamentul (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligațiilor ce revin operatorilor care introduc pe piață lemn și produse din lemn, precum şi obligaţia furnizorilor de a încheia contracte cu beneficiarii şi de a păstra informaţii despre aceştia pe durata de cel puţin 5 ani.

SUMAL – Sistemul de urmărire a materialului lemnos

Pentru urmărirea trasabilităţii lemnului recoltat din păduri se utilizează de circa cinci ani un Sistem informaţional integrat de urmărire a materialelor lemnoase (SUMAL). Utilizarea SUMAL este obligatorie pentru ocoalele silvice şi pentru toţi operatorii şi comercianţii care recoltează, depozitează, prelucrează, comercializează sau efectuează operaţiuni de import-export cu lemn şi materiale lemnoase, după caz. Neutilizarea sau neaplicarea conforma a SUMAL se sancționează gradual, în funcție de abatere, ducând până la suspendarea acordului pentru distribuția și utilizarea documentelor cu regim special.

Prin această hotărâre a Guvernului au fost stabilite modelele Registrului de evidenţă a intrărilor –ieşirilor de materiale lemnoase şi a Registrul de evidenţă a lemnului şi produselor din lemn care nu fac parte din categoria materialelor lemnoase.

De asemenea prin actul normativ adoptat se stabilesc fapte care constituie contravenţii silvice şi sancţiuni graduale, care se aplică în cazul încălcării dispoziţiilor regulamentului european.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

05.03.2020 - 12:35
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numarul meu este 0905286325 raspunde

14.02.2020 - 12:14
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numărul meu este 0905287606. raspunde

25.01.2020 - 5:00
Anonim spune: Am pus feromoni si i -am atras din toata pasunea.De cinci ani nj ne ramane un fruct ña livada .Cu insecticid mor dupa ce mananca florile chimizate.Jale fac !!! raspunde

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde