Salcia energetica: conceptul de INTEGRARE sau FILIERA este real. NU faci parte din sistem, va trebui sa te descurci singur

| Vegetal | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete: ,

Culturile energetice sunt un subiect interesant si de actualitate. Pragul de rentabilitate trebuie analizat inainte de a infiinta plantatia. Insasi vanzarea catre procesatori poate fii o problema daca distanta este mare. Asadar conceptul de INTEGRARE sau FILIERA este real. NU faci parte din sistem, va trebui sa te descurci singur.

Plantare, intretinere, recoltare si valorificare, necesita un parc imens de utilaje care se vor amortiza intr-un interval relativ lung de timp. Incet, incet, costul utilajelor se reduce, deoarece se pot fabrica in serie, dar sunt prea scumpe pt. suprafete mici.

Anul trecut am plantat langa Dunare 10 hectare de salcie si 10 de plop. Salcia n-a raspuns prea bine. Prin natura noastra de agronomi, am incercat sa gasim raspunsuri. Analize, cercetari, randomizari, agrotehnie comparata si sprijinul unor experti in materie de agrochimie si pedologie. Raspunsul a fost: nu toate speciile se dezvolta identic pe acelasi areal si in aceleasi conditii pedo-climatice.

Plopul are la momentul actual o inaltime de 3,4 – 4,2 m iar diametrul la baza este de 3,6 – 4,7 cm. Inseamna ca a gasit panza de apa freatica, PH-ul,tipul de sol, fertilitate si regim de precipitatii corespunzator.

Inainte de a decide pt. specia de cultura este f. important de stiut in ce climat s-a realizat ameliorarea hibrizilor respectivi si la ce conditii climatice au raspuns cel mai bine.Daca exista si date statistice,atunci riscul unei alegeri gresite se reduce la minim.

Autor: Octavian

Răspunde-i autorului şi participă la discuţie

 1. Dan - 23-4-2011, 12:33

  Buna Octavian,

  Sunt oare specii care pot fi cultivate in zone cu umiditate mai redusa?

  multumesc

 2. Florin Aparaschivei - 22-7-2011, 17:05

  Stimate domnule Octavian,
  conceptul de cultura de specii forestiere cu rol energetic, desi este vechi ,a luat un nou avant in conditiile scaderii resurselor globale de energie fosila (petrol, carbune, gaz). Drept urmare exista un „gol” in ceea ce priveste masinile/utilajele pentru infiintarea si recoltarea acestor culturi.
  Atuurile de care beneficiaza un producator agricol sunt date de parcul auto de care beneficiaza (aici ma refer la utilaje pentru prelucrarea solului si tractoare) deoarece pasii ce trebuie urmati la infiintarea unei monoculturi de plante energetice (salcie, plop, salcam) sunt aproxim aceeasi ca la infiintarea unei culturi agricole.
  Diferenta este data de cerintele ecologice ale speciilor ce vor fi cultivate.
  Problematica este partea de recoltare a acestor tipuri de culturi si industrializarea materiei prime.
  La ora actuala partea de recoltare este rezolvata si nu ma refer aici la combina de recoltare sau la Bio Baller ci la alte tipuri de masini care se ataseaza la tractor si toaca materialul lemnos facand astfel mai usoara manipularea si depozitarea lui. (pt. mai multe detalii contactati-ma la florin.aparaschivei@gp2.ro).
  Referitor la partea industrializarii pentru obtinerea de peleti sau brichete si aceasta poate fi facuta in regie proprie numai ca este mai costisitoare.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

02.10.2023 - 1:42
Dragomir Florentina spune: Buna ziua mă numesc dragomir Florentina am 16 ani sunt eu mama sora mea nepoata și fratele meu căutăm de munca ne-ați putea ajuta raspunde

16.08.2023 - 5:39
TUTA AURELIAN spune: AM PUS IN PAMINT 20 DE CUIBURI DOVLEAC DE FACE SEMINTA FARA COAJA AM SEMANAT IN DATA DE CINCI IULIE AU INCEPUT SA CREASCA DOVLETI UNI AU PESTE TREI KG UN SINGUR TRATAMENT AM DAT UN FUNGICID PE BAZA DE CUPRU SIUN INSECTICID AM MAI DAT DOUA TRATAMENTE FOLIARE CROPMAX SI UN TRATAMENT FOLIAR PE BAZA DE CALCIU SI UDATI LA DOUA ZILE SUNT FOARTE MULTUMITI CUM AU INTRAT IN VEGETATIE raspunde

28.05.2023 - 8:47
Petrisor spune: O soluție ar fi un guvern Nationalist 100 %...iar apoi respingerea tirurilor la graniță plus controale de toxicitate și vechea creare de piețe numai pentru producători naționali și interzicerea supermarketurilor să vândă turcisme. sau alte produse asiatice sfără un control RIGUROS pentru că ne afectează .viața noastră și sănătatea noastră fizică și mentală ne afectează și depinde de Ce introducem în stomac .Deci trebuie luate măsuri drastice ,nu de ieri nu de anul trecut ci de 33 de ani .Guvernanții sunt de vina pentru incapabilitatea delăsarea neputință și indolența față de o problemă atât de serioasă față de națiune față de copii noștri și viitorul nostru și al țării ...afară cu ei și mafia buzunarelor pline afară cu profitorii .Și amenzi plus arestări și celor ai noștri ce se ocupă cu chimicale ...Etrel...etc.etc.altfel dăm Amin prea devreme.????? raspunde

12.03.2023 - 2:23
Obreja spune: Preț foarte convenabil raspunde

15.02.2023 - 4:06
CALINCIUC TRAIAN spune: de unde pot achizitiona acest codex 2022. va multumesc. raspunde

20.10.2022 - 1:16
Matei Vasile spune: Buna ziua , am o suprafata de 9 ha teren care sar preta pentru infiintarea unei plantatii de Salcie energetica , binenteles ca ma gindesc si la procesare in peleti de foc As vrea sa stiu daca afacerea poate deveni rentabila pe suprafata de 9 ha , si in completare sa colectez rumegus de la gatere din zona pentru procesare suplimentara Multumesc frumos pentru raspuns Matei Vasile 0744882260 raspunde