Salcia energetica: conceptul de INTEGRARE sau FILIERA este real. NU faci parte din sistem, va trebui sa te descurci singur

| Vegetal | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete: ,

Culturile energetice sunt un subiect interesant si de actualitate. Pragul de rentabilitate trebuie analizat inainte de a infiinta plantatia. Insasi vanzarea catre procesatori poate fii o problema daca distanta este mare. Asadar conceptul de INTEGRARE sau FILIERA este real. NU faci parte din sistem, va trebui sa te descurci singur.

Plantare, intretinere, recoltare si valorificare, necesita un parc imens de utilaje care se vor amortiza intr-un interval relativ lung de timp. Incet, incet, costul utilajelor se reduce, deoarece se pot fabrica in serie, dar sunt prea scumpe pt. suprafete mici.

Anul trecut am plantat langa Dunare 10 hectare de salcie si 10 de plop. Salcia n-a raspuns prea bine. Prin natura noastra de agronomi, am incercat sa gasim raspunsuri. Analize, cercetari, randomizari, agrotehnie comparata si sprijinul unor experti in materie de agrochimie si pedologie. Raspunsul a fost: nu toate speciile se dezvolta identic pe acelasi areal si in aceleasi conditii pedo-climatice.

Plopul are la momentul actual o inaltime de 3,4 – 4,2 m iar diametrul la baza este de 3,6 – 4,7 cm. Inseamna ca a gasit panza de apa freatica, PH-ul,tipul de sol, fertilitate si regim de precipitatii corespunzator.

Inainte de a decide pt. specia de cultura este f. important de stiut in ce climat s-a realizat ameliorarea hibrizilor respectivi si la ce conditii climatice au raspuns cel mai bine.Daca exista si date statistice,atunci riscul unei alegeri gresite se reduce la minim.

Autor: Octavian

Răspunde-i autorului şi participă la discuţie

 1. Dan - 23-4-2011, 12:33

  Buna Octavian,

  Sunt oare specii care pot fi cultivate in zone cu umiditate mai redusa?

  multumesc

 2. Florin Aparaschivei - 22-7-2011, 17:05

  Stimate domnule Octavian,
  conceptul de cultura de specii forestiere cu rol energetic, desi este vechi ,a luat un nou avant in conditiile scaderii resurselor globale de energie fosila (petrol, carbune, gaz). Drept urmare exista un „gol” in ceea ce priveste masinile/utilajele pentru infiintarea si recoltarea acestor culturi.
  Atuurile de care beneficiaza un producator agricol sunt date de parcul auto de care beneficiaza (aici ma refer la utilaje pentru prelucrarea solului si tractoare) deoarece pasii ce trebuie urmati la infiintarea unei monoculturi de plante energetice (salcie, plop, salcam) sunt aproxim aceeasi ca la infiintarea unei culturi agricole.
  Diferenta este data de cerintele ecologice ale speciilor ce vor fi cultivate.
  Problematica este partea de recoltare a acestor tipuri de culturi si industrializarea materiei prime.
  La ora actuala partea de recoltare este rezolvata si nu ma refer aici la combina de recoltare sau la Bio Baller ci la alte tipuri de masini care se ataseaza la tractor si toaca materialul lemnos facand astfel mai usoara manipularea si depozitarea lui. (pt. mai multe detalii contactati-ma la florin.aparaschivei@gp2.ro).
  Referitor la partea industrializarii pentru obtinerea de peleti sau brichete si aceasta poate fi facuta in regie proprie numai ca este mai costisitoare.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

05.03.2020 - 12:35
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numarul meu este 0905286325 raspunde

14.02.2020 - 12:14
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numărul meu este 0905287606. raspunde

25.01.2020 - 5:00
Anonim spune: Am pus feromoni si i -am atras din toata pasunea.De cinci ani nj ne ramane un fruct ña livada .Cu insecticid mor dupa ce mananca florile chimizate.Jale fac !!! raspunde

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde