Salcia energetica: conceptul de INTEGRARE sau FILIERA este real. NU faci parte din sistem, va trebui sa te descurci singur
Culturile energetice sunt un subiect interesant si de actualitate. Pragul de rentabilitate trebuie analizat inainte de a infiinta plantatia. Insasi vanzarea catre procesatori poate fii o problema daca distanta este mare. Asadar conceptul de INTEGRARE sau FILIERA este real. NU faci parte din sistem, va trebui sa te descurci singur.
Plantare, intretinere, recoltare si valorificare, necesita un parc imens de utilaje care se vor amortiza intr-un interval relativ lung de timp. Incet, incet, costul utilajelor se reduce, deoarece se pot fabrica in serie, dar sunt prea scumpe pt. suprafete mici.
Anul trecut am plantat langa Dunare 10 hectare de salcie si 10 de plop. Salcia n-a raspuns prea bine. Prin natura noastra de agronomi, am incercat sa gasim raspunsuri. Analize, cercetari, randomizari, agrotehnie comparata si sprijinul unor experti in materie de agrochimie si pedologie. Raspunsul a fost: nu toate speciile se dezvolta identic pe acelasi areal si in aceleasi conditii pedo-climatice.
Plopul are la momentul actual o inaltime de 3,4 – 4,2 m iar diametrul la baza este de 3,6 – 4,7 cm. Inseamna ca a gasit panza de apa freatica, PH-ul,tipul de sol, fertilitate si regim de precipitatii corespunzator.
Inainte de a decide pt. specia de cultura este f. important de stiut in ce climat s-a realizat ameliorarea hibrizilor respectivi si la ce conditii climatice au raspuns cel mai bine.Daca exista si date statistice,atunci riscul unei alegeri gresite se reduce la minim.
Autor: Octavian
Dan - 23-4-2011, 12:33
Buna Octavian,
Sunt oare specii care pot fi cultivate in zone cu umiditate mai redusa?
multumesc
Florin Aparaschivei - 22-7-2011, 17:05
Stimate domnule Octavian,
conceptul de cultura de specii forestiere cu rol energetic, desi este vechi ,a luat un nou avant in conditiile scaderii resurselor globale de energie fosila (petrol, carbune, gaz). Drept urmare exista un „gol” in ceea ce priveste masinile/utilajele pentru infiintarea si recoltarea acestor culturi.
Atuurile de care beneficiaza un producator agricol sunt date de parcul auto de care beneficiaza (aici ma refer la utilaje pentru prelucrarea solului si tractoare) deoarece pasii ce trebuie urmati la infiintarea unei monoculturi de plante energetice (salcie, plop, salcam) sunt aproxim aceeasi ca la infiintarea unei culturi agricole.
Diferenta este data de cerintele ecologice ale speciilor ce vor fi cultivate.
Problematica este partea de recoltare a acestor tipuri de culturi si industrializarea materiei prime.
La ora actuala partea de recoltare este rezolvata si nu ma refer aici la combina de recoltare sau la Bio Baller ci la alte tipuri de masini care se ataseaza la tractor si toaca materialul lemnos facand astfel mai usoara manipularea si depozitarea lui. (pt. mai multe detalii contactati-ma la florin.aparaschivei@gp2.ro).
Referitor la partea industrializarii pentru obtinerea de peleti sau brichete si aceasta poate fi facuta in regie proprie numai ca este mai costisitoare.